Preşedintele Chinei, primul turneu în Europa, pe fondul crizei privind Crimeea

Herman-Van-Rompuy-Xi-Jinping-Jose-Manuel-BarrosoPreşedintele chinez, Xi Jinping şi-a început primul turneu european, în contextul în care continentul se confruntă cu anexarea Crimeei de către Rusia, relatează AFP, potrivit Romanialibera.ro.

Xi Jinping a participat, luni şi marţi, după întâlniri bilaterale, la un Summitul pe tema securităţii nucleare de la Haga. 

Sâmbătă, Beijingul s-a abţinut la votul în Consiliul de Securitate al ONU ce condamna referendumul din Crimeea, aprobat de toţi ceilalţi membri şi blocat de veto-ul rus. Aceeaşi poziţie o va apăra preşedintele Xi Jinping nu numai în faţa lui Barack Obama, ci şi a cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez François Hollande, cu care va avea întrevederi în timpul turneului să, notează AFP, potrivit Mediafax.

După Olanda, Xi Jinping este aşteptat în Franţa, marţi seara, pentru o vizită de stat care se anunţă deosebit de solemnă, la împlinirea a 50 de ani de la recunoaşterea Chinei populare de către generalul de Gaulle. El va merge apoi, vineri, la Berlin – fiind primul preşedinte care vizitează Germania în ultimii opt ani – şi la Bruxelles, duminica viitoare pentru o vizită de stat de două zile.

Xi Jinping va marca la 1 aprilie o altă premieră: vizita unui preşedinte chinez la instituţiile europene din Bruxelles, centrul UE, principalul partener comercial al Chinei, potrivit programului său furnizat de surse diplomatice.

Xi Jinping se va întâlni luni şi marţi cu preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, cel al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, şi cel al Parlamentului European, Martin Schulz.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.