Connect with us

CHINA

Președintele Chinei, mesaj pentru Donald Trump de la Davos: Nimeni nu poate câștiga un război al comerțului

Published

on

Președintele Chinei, Xi Jinping, aflat la prima sa participare la Forumul Economic Mondial de la Davos, a lansat un apel pentru apărarea globalizării, argumentând că integrarea economică a permis evoluția umanității și a îmbunătățit viața a milioane de oameni.

Majoritatea problemelor care afectează lumea nu sunt cauzate de globalizarea economică” a spus Xi, primul președinte al Chinei care participă la Forumul de la Davos, relatează CNN.

FOTO: Screenshot/ World Economic Forum

Indiferent că îți place sau nu, economia globală este oceanul uriaș de care nu poți scăpa”, a adăugat acesta.

Discursul său a indicat o simbolistică aparte, notează CNN, care amintește că participarea lui Xi Jinping la Davos are loc în contextul în care Donald Trump va fi învestit vineri, 20 ianuarie, în funcția de președinte al SUA.

Viitorul lider american a anunțat o serie de măsuri menite să protejeze economia americană și interesele naționale, în ceea ce sunt considerate drept poziții anti-globalizare. Trump a descris Parteneriatul Transpacific drept un dezastru – un acord despre care Obama spunea că prin intermediul său SUA, și nu China, vor scrie regulile comerțului internațional. Mai mult decât atât, președintele ales al SUA a avertizat în dese rânduri cu taxe sporite pentru companiile americane care își deschid fabrici în alte țări.

Trebuie să rămânem angajați în direcția comerțului liber și investițiilor. Trebuie să promovăm comerțul și liberalizarea investițiilor. Nimeni nu va emerge în câștigător într-un război al comerțului”, a apreciat Xi Jinping, într-un discurs prin care arată că Beijing-ul se poziționează ca un lider global într-o perioadă în care Occidentul și SUA se retrag de pe scena globală, manifestând scepticism pentru brand-ul globalizării.

Cea de-a 47 ediție a Forumului Economic Mondial a început marți, la Davos, cu o participare record, dar și în absența unor lideri de prim rang. Președintele Chinei, Xi Jinping, vicepreședintele american în funcție, Joe Biden, premierul Marii Britanii, Theresa May, reprezentanți ai țărilor OPEC, dar și directorii generali a peste o mie de companii participă la ediția din acest an.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

Published

on

© Office of the President of the Republic of Lithuania/ official photos by Eitvydas Kinaitis

China furnizează arme Rusiei, a acuzat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citând informații de la serviciile de informații și de securitate ale Ucrainei, informează Politico Europe.

Livrările includ praf de pușcă și artilerie, cu întreprinderi chineze care lucrează în Rusia, a declarat el joi, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, adăugând că Ucraina va furniza săptămâna viitoare informații mai detaliate despre cooperare.

Oficial, China a susținut că este neutră în invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, făcând apel la o ”soluționare pașnică și diplomatică a conflictului”.

Cu toate acestea, în februarie 2022, cu puțin timp înainte de invazia rusă în Ucraina, Moscova și Beijingul au anunțat un ”acord de parteneriat fără limite”.

Beijingul a fost acuzat că furnizează în secret Rusiei arme și componente pentru producția de drone, reducând în același timp livrările de drone către Ucraina. China neagă acuzațiile.

”Nu pot spune că suntem surprinși. Dar am vorbit cu liderul chinez și mi-a dat cuvântul său că nu va vinde sau oferi arme Rusiei. Din păcate, avem fapte și constatăm informații care arată contrariul”, a declarat Zelenski.

”În orice caz, avem deja fapte că China consolidează capacitatea de apărare a Rusiei. Iar acest lucru este rău”, a spus el.

Forțele ucrainene ruse au capturat la 8 aprilie doi cetățeni chinezi care luptau alături de forțele Rusiei în Ucraina, într-o încercare a Moscovei de a prelungi războiul.

Administrația Trump a încercat să medieze o încetare a focului în războiul din Ucraina. Kievul a acceptat propunerea, în vreme ce Moscova a impus condiții și și-a intensificat bombardamentele asupra țării pe care a invadat-o.

După o discuție telefonică pe care a avut-o cu ministrul rus de externe, Seghei Lavrov, secretarul de stat american, Marco Rubio a avertizat că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile.

Continue Reading

CHINA

Xi Jinping pledează într-o întâlnire cu premierul Spaniei pentru colaborare între China și UE în fața ”practicilor unilaterale și de intimidare”, referindu-se la războiul comercial pornit de Trump

Published

on

© Pedro Sanchez/ Facebook

Președintele chinez Xi Jinping a propus ca UE și Beijingul să colaboreze pentru a rezista în fața războiului comercial pornit de președintele american Donald Trump, informează Politico Europe.

”China și UE trebuie să își asume responsabilitățile internaționale, să protejeze împreună trendul globalizării economice și un mediu comercial internațional echitabil și să reziste împreună practicilor unilaterale și de intimidare”, a declarat Xi în timpul unei întâlniri cu premierul spaniol Pedro Sanchez în capitala chineză.

Washingtonul și Beijingul au fost implicate într-o escaladare a disputei privind tarifele, în urma căreia China a majorat vineri dimineața taxele asupra importurilor americane la 125%, ca răspuns la tarifele tot mai mari ale SUA.

Citiți și: Într-o discuție telefonică cu premierul Chinei, Ursula von der Leyen subliniază ”necesitatea evitării unei escaladări” a conflictului tarifar: Avem responsabilitatea de a sprijini un sistem comercial puternic, liber, echitabil

În timp ce Trump a decretat o pauză în aplicarea celui mai sever regim tarifar pentru alte țări din lume – inclusiv UE – China caută parteneri care să o ajute să contracareze imensele presiuni comerciale venite din partea Casei Albe.

Sanchez a reluat apelul lui Xi pentru legături mai strânse între UE și superputerea asiatică într-un moment în care lumea se confruntă cu ”provocări extraordinare”.

”Peisajul global complex face necesar să mizăm pe mai mult dialog, cooperare și o consolidare a relațiilor noastre cu alte țări și blocuri regionale”, a spus Sanchez, într-o referire voalată la războiul comercial global al lui Trump.

„China este un partener fundamental pentru noi atunci când vine vorba de a face față celor mai mari provocări ale lumii. Schimbările climatice, dezvoltarea globală, lupta împotriva inegalității … Toate sunt probleme-cheie pentru noi”, a adăugat el.

Pelerinajul premierului spaniol la Beijing a stârnit interesul Washingtonului, unde secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a comparat săptămâna aceasta încercările Madridului de a stabili relații comerciale mai strânse cu China cu ”o sinucidere”.

Sanchez a insistat că ”politica externă a Spaniei nu este împotriva nimănui”, adăugând că țara sa este hotărâtă să joace un rol ”activ” în promovarea relațiilor transatlantice ”reciproc avantajoase”.

Unii dintre liderii blocului susțin îndepărtarea de SUA și crearea unor legături mai strânse cu diferiți parteneri globali, însă alții susțin că este mai bine ca blocul să rămână aproape de Washington.

Premierul italian Giorgia Meloni, care insistă că Europa trebuie să păstreze o „abordare pragmatică, constructivă și deschisă” față de Casa Albă, urmează să călătorească săptămâna viitoare la Washington.

Premierul spaniol a declarat că a discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, înaintea vizitei. Vineri, publicația South China Morning Post din Hong Kong a relatat că liderii UE intenționează să se întâlnească cu Xi în China în luna iulie.

Ultimul summit de acest tip a avut loc la Beijing în 2023, iar protocolul ar impune în mod normal ca următoarea ediție să aibă loc la Bruxelles. Disponibilitatea UE de fi gazda unui astfel de eveniment de anvergură sugerează că liderii europeni doresc să îl mulțumească pe Xi și să folosească summitul – care coincide cu cea de-a 50-a aniversare a stabilirii relațiilor UE-China – pentru a crea legături mai strânse cu superputerea asiatică.

Continue Reading

CHINA

Rusia „trage China” în războiul său împotriva Ucrainei, acuză Zelenski: „Avem date precise cu privire la peste 150 de cetățeni chinezi care au fost implicați”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat miercuri Moscova că încearcă să implice China în războiul împotriva Ucrainei, după ce autoritățile de la Kiev au anunțat capturarea unor presupusi cetățeni chinezi care luptau de partea armatei ruse pe teritoriul ucrainean.

Rușii „trag alte țări în război. Cred că acum trag China în acest război”, a declarat Zelenski unui grup media, între care AFP. Kievul este gata să „schimbe” captivii chinezi cu soldați ucraineni deținuți de Rusia, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Autoritățile chineze știau că unii dintre cetățenii lor sunt recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina, a afirmat, de asemenea, Zelenski, adăugând în același timp că nu știe dacă Beijingul a dat „un ordin” pentru a-i trimite acolo.

„Până în prezent, avem date precise cu privire la peste 150 de cetățeni chinezi care au fost implicați de Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Știm că numărul real este mai mare. Ucraina consideră că o astfel de implicare flagrantă a cetățenilor chinezi în ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei în timpul războiului de agresiune este un pas deliberat spre extinderea războiului și este încă un indiciu că Moscova trebuie pur și simplu să prelungească lupta”, a scris Zelenski, pe X.

 

Zelenski a transmis că, în viziunea Moscovei, nu contează „cine moare în acest război absurd”, atât timp cât conflictul continuă, sugerând că Rusia este dispusă să recurgă la orice mijloace pentru a-și menține ofensiva.

„Noi toți – toți partenerii, toți participanții corecți la relațiile internaționale – trebuie să privăm Rusia de capacitatea de a continua războiul, inclusiv prin utilizarea unor persoane ca acestea”, a adăugat președintele ucrainean.

Beijingul a denunțat miercuri „acuzațiile nefondate” ale Kievului potrivit cărora „mult mai mulți” cetățeni chinezi luptă alături de forțele ruse contra Ucrainei, după anunțul capturării a doi soldați chinezi în estul acestei țări.

„China este în curs de a proceda la verificări cu Ucraina privind acest caz. Poziția Chinei privind criza ucraineană este clară și fără ambiguități și ea este aprobată pe larg de comunitatea internațională”, a reacționat miercuri Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA11 hours ago

Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE

ROMÂNIA11 hours ago

20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

ROMÂNIA17 hours ago

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu reprezentanții CCIFER despre dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța

U.E.17 hours ago

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”

PARLAMENTUL EUROPEAN18 hours ago

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

U.E.18 hours ago

Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

ROMÂNIA2 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO4 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending