Preşedintele chinez, în Franța. Peste o sută de contracte și acorduri ar urma să fie semnate

xi_jinping_francois_hollandePreşedintele chinez Xi Jinping şi-a început marţi 25 martie, în oraşul Lyon, o vizitǎ de stat de trei zile în Franţa, iar preşedintele François Hollande i-a rezervat o primire “excepţionalǎ”, relatează RFI.ro.

Miza acestei vizite este în primul rînd economicǎ, în jur de o sutǎ de contracte sau acorduri ar urma sǎ fie semnate, dar Occidentalii au nevoie de sprijinul Chinei şi în contextul tensiunilor actuale cu Rusia, arată sursa citată.

Preşedintele chinez Xi Jinping, însoţit de soţia sa Peng Liyuan, și-a început vizita în oraşul Lyon, unde va fi primit de ministrul de externe francez Laurent Fabius. Momentul cel mai important al vizitei va fi, miercuri 26 martie, la Palatul Elysée, semnarea unui parteneriat strategic şi validarea asocierii grupului chinez Dongfeng, dar şi a statului francez, la capitalul constructorului francez de automobile PSA. In aceeaşi zi va avea loc un forum economic franco-chinez, cu participarea a 400 de intreprinderi, iar vineri 27 martie preşedintele Chinei se va deplasa la Rouen.

China este în prezent al doilea furnizor al Franţei, dar Franţa este abia al 19-lea furnizor al Chinei. Preşedintele François Hollande va aborda deci problema echilibrǎrii schimburilor dintre cele douǎ ţǎri.

Mai mult acorduri care urmeazǎ sǎ fie semnate sau analizate sunt destinate printre altele şi resorbirii deficitului de 26 de miliarde de euro care apasǎ asupra schimburilor bilaterale. Printre altele, urmeazǎ sǎ fie semnat un “parteneriat industrial întǎrit” între Airbus Helicopters şi China, pentru fabricarea în comun de elicoptere civile de tip EC175.

Nu vor lipsi de pe agenda discuţiilor nici dosarele actualitǎţii: Iran, Siria, Coreea de Nord, Africa și Ucraina.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.