Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: Moneda unică europeană reprezintă viitorul Uniunii Europene

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a pledat marți pentru moneda unică europeană, în contextul în care noua coaliție de guvernare din Italia ar putea abandona zona euro, informează Politico Europe.

Foto: Comisia Europeană

”Viitorul Uniunii Europene este viitorul monedei euro, iar viitorul monedei euro este viitorul Uniunii Europene în ansamblul său”, a declarat Juncker în discursul său susținut la Forumul Economic din Bruxelles.

Comentariile lui Juncker vin ca urmare a crizei politice recente de la Roma, care a afectat piețele financiare, dar și pe fondul temerilor că guvernul populist format din Mișcarea 5 stele (M5S, antisistem) și partidul Liga (extrema dreaptă) ar putea organiza un referendum privind apartenența Italiei la zona euro.

Temerile au ajuns la un punct culminant când președintele Italiei, Sergio Mattarella, a refuzat să aprobe prima propunere de Cabinet, deoarece coaliția de guvernare l-a inclus pe economistul eurosceptic Paolo Savona drept candidat pentru portofoliul Economiei.

Ministerul Economiei va avea, în cele din urmă, înfățișarea lui Giovanni Tria, un profesor de economie cunoscut că ar fi criticat surplusul Germaniei care, în viziunea sa, este un indicator al eșecului monedei unice europene. Cu toate acestea, noul ministru nu a militat niciodată pentru părăsirea zonei euro.

”Sunt încântat că Marco Buti onorează tradiția îndelungată a italienilor responsabili cu afacerile economice din cadrul Comisiei”, a declarat Juncker. ”Această tradiție arată că locul Italiei este în centrul Europei și al monedei euro. Și reflectă cât de mult a făcut această țară pentru a construi o Europă unită”, a completat preșdintele Comisiei Europene, făcând trimitere la directorul general pentru afaceri economice și financiare din cadrul Executivului european.

Coaliția populistă, Mişcărea 5 stele (M5S, antisistem) şi partidul Liga (extrema dreapta) va reprezenta cea mai mare provocare pe care o va avea de înfruntat Uniunea Europeană, după Brexit. Printre propunerile celor două partide care vor forma coaliția de guvernare se află și renegocierea datoriei publice masine, dar și redeschiderea tratatelor Uniunii Europene pentru a reduce puterea blocului comunitar. De asemenea, afirmă că Rusia nu este ”o amenințare militară”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.