Connect with us

ROMÂNIA

Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților: Soluția de redresare post-Covid-19 pentru România nu poate fi decât europeană. Testul solidarității europene este viitorul CFM 2021-2027

Published

on

Testul solidarității europene îl reprezintă viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, iar soluția de redresare post-criză pentru România nu poate fi decât europeană, este mesajul transmis de Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

În aceste zile, pe agenda celei de-a treia sesiuni plenare a Parlamentului European, organizată la distanță, se află dezbaterea şi votul plenului față de relansarea economiei europene, prin intermediul viitorului buget multianual şi al fondurilor ce vor fi alocate pentru redresarea post-pandemie.

Întrucât actualul buget al UE pe termen lung se va încheia la 31 decembrie 2020, este nevoie de un nou orizont de planificare bugetară pentru următorii şapte ani, care să ţină seama de criza COVID-19 şi de consecinţele acesteia.

Eurodeputații au adoptat, miercuri, 13 mai, cu majoritate de voturi, o rezoluție legislativă prin care solicită Comisiei Europene să prezinte, până la 15 iunie 2020, o propunere de Plan de urgență legat de viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM). Acest plan trebuie să fie unul eficient și să ofere o „plasă de siguranță” pentru beneficiarii programelor UE, astfel încât aceștia să nu rămână fără finanțarea de care beneficiază sub actualul CFM.

„Ultimele luni au fost marcate de controverse și amânări repetate ale deciziilor liderilor europeni, ceea ce semnalează o divizare profundă între viziunile și prioritățile anumitor grupuri de țări. Este nevoie însă, cât mai rapid, de un plan care să nu lase pe nimeni în urmă, un plan care să aplice eficient principiul fundamental al solidarității, despre care s-a tot vorbit în ultimul timp. Pentru ca el să funcționeze, acceptarea sa de către toate țările membre, este o condiție de bază. Și pentru România, bugetul UE este un subiect vital. Soluția de redresare post-coronavirus pentru România nu poate fi decât europeană și trebuie depuse eforturi pentru ca țara noastră să aibă acces egal cu celelalte state membre la viitoarele instrumente de relansare. Fondul trebuie distribuit corect. Pentru a fi un motor al redresării economice și al convergenței reale în UE, sumele ar trebui alocate sub formă de subvenții, nu de împrumuturi, iar distribuirea ar trebui să urmeze metoda folosită pentru fondurile de coeziune” precizează președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților. 

Angel Tîlvăr consideră că aceasta „este modalitatea optimă de a garanta că statele membre pot finanța reconstrucția economiilor lor și de a lupta împotriva sărăciei, inegalității și schimbărilor climatice, fără a genera noi datorii peste cele existente”.

În acest context, deputatul român își exprimă, cu părere de rău, îndoiala că Guvernul ar fi pregătit pentru „un dialog serios cu UE, față de planul de relansare a economiei după pandemie, promis de către actualii guvernanți”. Acesta subliniază că nici economiştii europeni nu întrevăd prea rapid o revenire a economiei în România, din cauză că „la nivelul decidenţilor politici în momentul de faţă nu există nici măcar o viziune, dacă nu un plan concret de creştere sau de limitare a pagubelor”.

Dacă luăm ca exemplu numai experiența cu recentul proiect de lege privind starea de alertă înaintat de executiv Parlamentului României, menționează Angel Tîlvăr, „șansa să avem din partea actualei guvernări un plan fezabil de revenire a economiei din criza pandemică este extrem de redusă”. „Și, din păcate, de rapiditatea conceperii și a implementării măsurilor economice la nivel național depinde convergența României cu UE”, adaugă acesta.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Klaus Iohannis, prezent la Festivalul ”Săptămâna Haferland”: România, locul în care diversitatea etnică este respectată

Published

on

© Administratia Prezidentiala

Președintele Klaus Iohannis a participat astăzi, 1 august, la Festivalul „Săptămâna Haferland”, iar cu acest prilej a reiterat importanța existenței sașilor din Transilvania.

„Sașii din Transilvania au dovedit, de-a lungul secolelor de existență pe aceste meleaguri, că doar buna organizare, solidaritatea și lupta asiduă pentru respectarea valorilor, credințelor și libertății pot depăși vicisitudinile istoriei. Modul în care aceste aspecte s-au integrat în cultura națională a făcut din Transilvania un spațiu multicultural în care minoritățile naționale își pot afirma neîngrădit identitatea și au un rol esențial în societatea românească”, a precizat Klaus Iohannis în discursul său.


 

„Legătura strânsă dintre sași și români, construită în timp, un exemplu de conviețuire pașnică bazată pe respectarea culturii și tradițiilor specifice ambelor părți, a contribuit la dezvoltarea și consolidarea relației bilaterale dintre România și Germania. Dincolo de cooperarea economică și parteneriatul politic, mecanismele dezvoltate la nivel local au întărit conexiunile dintre cele două state”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat că România, ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată și reprezintă un model de toleranță, deschidere și solidaritate.

Continue Reading

ROMÂNIA

România a depășit pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

România a depășit, ieri, 31 iulie, pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, potrivit anunțului făcut de Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Cei mai mulți români au ales să se imunizeze cu vaccinul Pfizer. Astfel, au fost administrate de autorități peste 7 mililoane de doze de vaccin numai de acest tip.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută efortul depus de fiecare stat membru în parte în campania europeană de vaccinare și a anunțat pe 27 iulie, că Uniunea Europeană are 70% dintre adulți vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19, un obiectiv pe care Comisia Europeană și l-a propus să îl atingă încă din primele săptămâni de la debutul campaniei de vaccinare.

„UE și-a respectat promisiunea. 70% dintre adulții din UE au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID19. Iar 57% au deja vaccinarea completă”, a scris Ursula von der Leyen pe contul de Twitter.

Continue Reading

ROMÂNIA

TAROM începe restructurarea personalului. Măsură afectează un număr de 241 de posturi

Published

on

© TAROM/ Facebook

Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM va desfășura, începând cu 30 iulie, etapa fazei de implementare a măsurii de restructurare a personalului, acțiune care a fost demarată în luna februarie a acestui an și care reprezintă o componentă esențială a planului de redresare a TAROM, potrivit comunicatului oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul măsurii de restructurare a personalului a fost elaborată și aprobată o nouă organigramă care corespunde volumului de activitate curent și estimat pentru anii următori, fiind concepută pentru a reduce costurile și a asigura o distribuire eficientă a activităților la nivelul companiei. Această măsură afectează un număr de 241 de posturi din structura curentă.

Astfel, este necesară inițierea măsurii privind concedierea colectivă, cu respectarea procedurilor legale, în perioada imediat următoare fiind planificate consultări cu partenerii sociali. Angajații vizați de concedierea colectivă vor fi departajați pe baza unor criterii transparente, echitabile, comunicate tuturor celor implicați, evaluările acestora fiind organizate cu furnizori externi.

În egală măsură, TAROM va derula toate demersurile prevăzute de reglementările în vigoare pentru a minimiza impactul programului de concediere colectivă, urmând a fi demarat un nou program de plecări voluntare. De asemenea, pentru ocuparea posturilor vacante disponibile vor avea loc concursuri interne, care vor fi anunțate tuturor celor interesați, conform procedurilor aplicabile.

Reamintim că măsura de restructurare a personalului face parte dintr-un plan complex de măsuri definite cu scopul de a redresa compania. Acest plan a fost notificat, pe 28 mai 2021, către Comisia Europeană în vederea obținerii unui ajutor de stat pentru restructurare.

Competiția comercială acerbă în domeniul aviatic ne impune menținerea unui standard ridicat al siguranței și serviciilor pe care le oferim pasagerilor. În acest sens, TAROM le mulțumește tuturor angajaților săi, apreciind profesionalismul și dăruirea de care aceștia au dat dovadă, mai ales în ultima perioadă, o perioada care s-a dovedit a fi extrem de dificila pentru întreaga industrie aviatică globală.

Comisia Europeană a deschis în data de 5 iulie o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române companiei aeriene TAROM sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL1 week ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI1 week ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending