Președintele Comisiei pentru Sănătate din PE, Adina Vălean: În România există dilema între nevoia de inovare și accesibilitate la servicii medicale pentru cetățeni

Problemele din domeniul sănătății la nivel european pot fi soluționate prin extinderea competențelor Direcției Generale pentru Sănătate și Siguranță Alimentară (DG SANTE) din cadrul Comisiei Europene și privind decizia de a consolida agențiile europene în materie, consideră eurodeputatul Adina Vălean (PNL, PPE), președinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European.

Vălean, care a participat miercuri la ediția a 3-a a Parlamentului European al Sănătății, s-a aflat în dialog cu ministrul Sănătății din Portugalia și comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, cadru în care transmis că DG SANTE poate juca rolul de integrator în a aduce ”o valoare adăugată europeană în politicile noastre de sănătate”.

Știm că depinde de statele membre cu privire la modul în care organizează sistemul de sănătate, dar există o valoare adăugată la nivel european dacă ne gândim la boli rare, platforme de cooperare și schimb de bune practici, metodologii. Nu putem lupta cu acest fel de provocări numai la nivel de fiecare stat membru. Sau poate putem, dar nu va fi cu aceeași forță. Și cred că DG Sante este un integrator care poate aduce o valoare adăugată în politicile de sănătate”, a declarat aceasta.

În context, Adina Vălean s-a referit și la problema vaccinării în România, dar și la implementarea conceptului de îngrijire medicală bazată pe valoare.

Problema vaccinării în România are două aspecte. Un aspect este reticența părinților de a merge și de a-și vaccina copiii din mai multe motive. Ultimul dintre ele este un fel de modă – să nu mai credem în vaccinuri. Al doilea subiect este disponibilitatea vaccinurilor sau a programelor naționale de vaccinare. Acestea sunt două subiecte principale care cred că sunt generale pentru orice țară care are probleme cu vaccinarea: reticența și disponibilitatea”, a spus aceasta. 

”În România, există dilema între nevoia de inovare și îngrijirea și accesibilitate la servicii medicale pentru cetățeni. Este o problemă și cred că trebuie să fim foarte inovativi în ceea ce ne gândim. Trebuie să punem mai mulți bani în cercetare și inovare”, a adăugat Vălean.

Parlamentul European a găzduit marți cea de-a treia ediție a Parlamentului european al Sănătății, un eveniment desfășurat sub sloganul ”Make Health Great Again” și care a avut ca principale teme de discuție robotica și medicina, rezistența anti-microbiană, inițiativa vaccinării europene, situația sănătății la nivel european și viitorul acesteia.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.