Președintele Consiliului de Securitate al Ucrainei atenționează: Prin exercițiul organizat de Rusia luna viitoare, Moscova se pregătește de un “mare război cu Occidentul”

Președintele Consiliului Național de Securitate de la Kiev, Oleksandr Turcinov, a precizat că extercițiul comun organziat de Rusia și Belarus, Zapad-2017, programat pentru luna septembrie, nu anunță decât o strategie prin care Kremlinul dorește să testeze pregătirea generală a forțelor armate ruse pentru un mare război cu Occidentul, potrivit angeției Unian.

Foto: Twitter

Nu doar forțele armate ruse se pregătesc pentru război, ci întreg statul rus, în chestiuni ce vizează cheltuielile legate de materialele corespunzătoare și alte tipuri de resurse“, a completat Turcinov.

“Prin urmare, Kremlinul, în timpul exercițiului ruso-belarus Zapad-2017, va testa terenul privind felul în care forțele sale armate și întreaga națiune este pregătită de un «mare război» cu Occidentul“, a afirmat Oleksandr Turcinov într-un comunicat de presă al Consiliului Național de Securitate.

În opinia sa, astfel de exerciții nu pot fi doar unele de rutină, având în vedere situația economică dificilă a Rusiei, care a forțat Kremlinul să-și reducă infuziile bugetare în sectorul apărării.

“Din contră, este o demonstrație de determinarea a conducerii militare și politice a Rusiei față de posibilitatea unui răspuns greu la orice încercare a NATO sau SUA de a reacționa la eforturile militare ale Kremlinului în fostul spațiu sovietic. Scăzuta atractivitate pe care o reprezintă modelul de Rusie modernă și restricțiile crescânde ale potențialului ei economic forțează Kremlinul să recurgă la «ultimul argument al regilor» – forța militară. În consecință, noi încercări de intervenție militară a Rusiei în politicile interne ale Ucrainei, Belarusului, Caucazului de Sud și Asia Centrală nu pot fi excluse din perspectiva prezentată”, a completat oficialul ucrainean.

Zapad-2017 este încă un „pas al Rusiei spre intensificarea confruntării pe continentul european și cere o reacție foarte serioasă din partea Occidentului și a Ucrainei”.

Luna viitoare, Rusia va organiza ceea ce se aşteaptă a fi cel mai mare exerciţiu militar din Europa de la încheierea Războiului Rece care, conform estimărilor NATO, va implica aproximativ 100,000 de trupe.

Aceste exerciţii, cunoscute sub numele de Exerciţiile Zapad (Vest), au loc odată la patru ani, fiind o tradiţie din vremea Uniunii Sovietice, readusă la viaţă de actualul preşedinte rus, Vladimir Putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.