Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, Charles Michel: Ciclul de violență, provocările și represaliile din Irak trebuie să înceteze

Published

on

©️ Council of the European Union

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat în declarația cu privire la situația din Irak că agravarea acestei ei trebuie evitată cu orice preț.

”Ciclul de violență, provocările și represaliile din Irak în ultimele săptămâni trebuie să înceteze. Agravarea acestei situații trebuie evitată cu orice preț”, se arată în comunicatul Consiliului.

Potrivit oficialului european, ”Irakul este încă o țară foarte fragilă”.

”Prea multe arme și prea multe miliții încetinesc procesul de revenire la o viață de zi cu zi normală pentru cetățenii Irakului. Există riscul unei acutizări generalizate a violenței în întreaga regiune, precum și al apariției unor forțe teroriste obscure, care prosperă în perioade marcate de tensiuni religioase și naționaliste”, mai este scris în comunicat.

Declarația președintelui Consiliului European a fost făcută în contextul în care în această săptămână, Orientul Mijlociu se confruntă cu mari conflicte, după ce unul dintre cei mai periculoși generali iranieni, Qasem Soleimani, a fost ucis în Irak la ordinul lui Donald Trump.

 Citiți și: Qasem Soleimani, comandantul iranian ucis la ordinele SUA, pe lista teroriștilor a Consiliului Uniunii Europene

 

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Belarus: Președintele Consiliului European speră ca statele membre UE să ajungă la un acord și să adopte sancțiunile împotriva regimului de la Minsk

Published

on

© European Union, 2020

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat luni că speră într-un acord pentru adoptarea de sancţiuni împotriva regimului la putere în Belarus, cu prilejul summitului UE de joi şi vineri, relatează AFP și Agerpres.

Trebuie să muncim din greu şi asta se va întâmpla în perspectiva summitului european de la sfârşitul acestei săptămâni: aştept şi sper ca noi să punem în aplicare ceea ce am decis în august”, a declarat Charles Michel, în cadrul unei discuţii organizate de think tank-ul Bruegel.

Pentru a adopta sancţiuni europene, este necesară o unanimitate a celor 27.

Sancțiunile împotriva regimului de la Minsk nu au fost adoptate din cauza opoziţiei Ciprului, un blocaj care provoacă tot mai multă iritare în alte capitale europene. Nicosia blochează măsurile – convenite luna trecută ca răspuns la frauda electorală şi reprimarea protestelor din Belarus – cerând noi acţiuni împotriva Turciei, pentru activităţile sale de explorare a zăcămintelor de gaz din Mediterana de Est. Cele două chestiuni nu sunt direct legate, dar Cipru argumentează că Uniunea Europeană trebuie să acţioneze similar când răspunde încălcării unor principii fundamentale. Potrivit Nicosiei, Ankara încalcă legea şi ameninţă suveranitatea Ciprului.

Joi și vineri (1-2 octombrie), cei 27 de șefii de stat sau de guvern din UE se vor întruni la Bruxelles pentru un Consiliu European special consacrat relațiilor externe, îndeosebi situației din estul Mării Mediterane și a diferendului maritim între Grecia și Turcia și situației din Belarus. 

Miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns la sfârșitul lunii august la un acord cu privire la instituirea de sancțiuni împotriva unui număr de oficiali apropiați liderului Belarusului Aleksandr Lukașenko, a anunțat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, la finalul unei reuniuni informale în format Gymnich, desfășurate la Berlin, sub auspiciile președinției germane a Consiliului Uniunii Europene.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel compară Brexitul cu provocările venite dinspre est și sud: La Vest, Brexit este parte a unui “arc de instabilitate” care a apărut în jurul UE

Published

on

© European Union 2020

Retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană este parte a unui “arc de instabilitate” care a apărut în jurul UE, a afirmat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, plasând Brexit-ul pe un palier similar cu ameninţările constituite de Turcia, Rusia, Libia şi Siria și raportându-se la Londra din perspectiva relațiilor cu vecinătatea, partenerii și rivalii, precum Africa, SUA sau China.

Un arc de instabilitate s-a conturat de jur împrejurul nostru‘” a spus Michel, într-un discurs online pentru think-tank-ul Bruegel de la Bruxelles, vorbind despre provocările dinspre est ale Rusiei, despre situația din estul Mării Mediterane, despre evoluțiile din sud, referindu-se nominal la Africa, precum și despre parteneriatul transatlantic și relațiile cu China.

“La est, extinderea naturală și inofensivă a spațiului democratic european este stopată brutal de Rusia (…) În Mediterana de Est avem de-a face cu tensiuni și imprevizibilități. (…) În sud, Africa. Se deschide calea către o alianță fără precedent. (…) La vest, Brexit. Rezultatul a zguduit Uniunea Europeană. Această alegere a suveranităţii naţionale a fost simţită ca un eşec al construcţiei europene”, a spus Michel, referindu-se la provocări.

În continuare, el a accentuat că britanicii se confruntă cu o dilema: “Ce fel de societate doresc?”.

Este cunoscut faptul că negocierile dintre UE și Regatul Unit privind cadrul viitoarei relații sunt încă departe de a fi încheiate, întrucât Londra pare decisă să modifice termenii acordului de retragere din UE cu privire la Irlanda de Nord.

De asemenea, Charles Michel s-a referit și la relațiile cu SUA și China.

În ceea ce privește alianța cu Statele Unite, președintele Consiliului European a spus că “dincolo de valori și de istoria care ne leagă, trebuie să remarcăm o adăugare de alegeri geopolitice contrare intereselor europene”, enumerând slăbirea multilateralismului, retragerea SUA din acordul de la Paris, denunțarea acordului nuclear iranian sau tentația protecționistă.

Despre China, șeful Consiliului European a punctat că Beijingul este un “jucător esențial pentru a face față provocărilor globale”, însă a reiterat că “din punct de vedere economic și comercial, reechilibrăm relația”.

“Vrem mai multe condiții de concurență echitabile, mai multă reciprocitate”, a punctat el.

Săptămâna trecută, președintele Consiliului European a spus, în cadrul discursului său la ONU, că în competiția dintre marile puteri în secolul al XXI-lea, Uniunea Europeană este alături de SUA și nu de China: “De când am devenit președinte al Consiliului European, mi s-a pus adesea o întrebare atât simplă, cât și brutală. În noua rivalitate dintre Statele Unite și China, de partea cui va fi Uniunea Europeană? Răspunsul meu este următorul: Suntem profund conectați cu Statele Unite. Împărtășim idealuri, valori și o afecțiune reciprocă care au fost consolidate prin încercări ale istoriei“.

Discursul lui Michel, intitulat “Autonomia strategică europeană este obiectivul generației noastre”, a fost furnizat cu câteva zile înainte ca liderii UE să se reunească la Bruxelles, la 1-2 octombrie, pentru un Consiliu European special consacrat relațiilor externe ale Uniunii.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Consiliul European: Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți lideri UE, mesaj comun de unitate la 75 de ani de la crearea ONU

Published

on

© European Union 2019

Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți 24 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au transmis duminică un mesaj video comun cu ocazia aniversării a 75 de ani de la crearea Organizației Națiunilor Unite, marcată anul acesta mai mult în mediul virtual din cauza pandemiei de COVID-19.

“Putem aborda problemele globale numai dacă lucrăm împreună și promovăm cooperarea internațională. Împreună putem construi societăți mai rezistente și mai ecologice. Uniți suntem puternici”, este mesajul care însoțește videoclipul publicat pe contul de Twitter al președintelui Consiliului European, Charles Michel.

“Mai mult decât oricând, astăzi, cooperarea internațională garantează succesul pe mai departe al ONU în beneficiul cetățenilor noștri”, a transmis președintele Klaus Iohannis, în mesajul său.

În ce-i privește, Angela Merkel și Emmanuel Macron au făcut apel la multilateralism și la unitate globală.

Liderii europeni au înregistrat aceste mesaje în contextul unui summit virtual cu prilejul celei de a 75-a aniversări a ONU, având în vedere că Adunarea Generală de la New York nu se va desfășura asemenea cutumei, cu lideri globali vorbind de la tribuna unicului for global.

În mesaje separate transmise în cursul săptămânii, cancelarul german Angela Merkel a cerut luni o reformare a Organizației Națiunilor Unite și o mai mare unitate între membrii săi. Merkel urmat unui discurs susținut de președintele francez Emmanuel Macron, acesta avertizând că ”casa noastră comună este în dezordine” și fundaţiile sale se erodează, zidurile sale crapă chiar sub loviturile violente ale celor care au construit-o.

Din partea României, ministrul de externe Bogdan Aurescu a transmis Adunării Generale a ONU că România va acționa neobosit în sprijinul cooperării multilaterale și a ordinii internaționale bazate pe reguli.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL40 mins ago

Polonia: O prezență militară crescută în Belarus este ultimul lucru de care avem nevoie pe flancul estic al NATO

MAREA BRITANIE49 mins ago

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține că un ”acord este posibil” între UE și Regatul Unit și face apel la responsabilitate pentru a ajunge la o înțelegere ”rezonabilă”

INTERNAȚIONAL50 mins ago

Reprezentantul României la ONU solicită asistență pentru victimele terorismului: Acesta rămâne o amenințare majoră la adresa umanității

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Belarus: Președintele Consiliului European speră ca statele membre UE să ajungă la un acord și să adopte sancțiunile împotriva regimului de la Minsk

Corina Crețu2 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu anunță că “România ar putea beneficia de mai mulți bani” europeni după ce Comisia REGI a votat opinia sa privind redresarea UE

U.E.2 hours ago

ONU solicită punerea în practică ”urgentă” a noii politici de migrație și azil a Uniunii Europene

Corina Crețu2 hours ago

Comisia REGI din PE a votat opinia eurodeputatului Corina Crețu privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, cu un buget de 672,5 miliarde de euro

Dan Motreanu3 hours ago

Eurodeputatul PNL Dan Motreanu, interpelare către Comisia Europeană să prelungească flexibilitatea în acordarea ajutoarelor de stat pentru statele membre

U.E.3 hours ago

Emmanuel Macron îi cere printr-o scrisoare lui David Sassoli să pună în practică revenirea la ”normalitatea instituțională” prin organizarea sesiunilor plenare la Strasbourg ”din octombrie”

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Charles Michel compară Brexitul cu provocările venite dinspre est și sud: La Vest, Brexit este parte a unui “arc de instabilitate” care a apărut în jurul UE

SUA20 hours ago

Alegeri prezidențiale SUA: Ambasadorul Adrian Zuckerman explică procedura de vot prin corespondență pentru cetățenii americani din România

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Uniunea Vamală: Comisia Europeană, nou plan de acțiune care să creeze condiții mai bune de funcționare, inovare și eficiență pentru vămile din UE

Marian-Jean Marinescu1 day ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu susține reducerea emisiilor de carbon în toate domeniile, dar cu condiția protejării locurilor de muncă în zonele afectate

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA2 weeks ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș2 weeks ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

Advertisement
Advertisement

Trending