Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, onorat cu premiul ”GLOBSEC” în Bratislava: A doua mea obsesie, pe lângă menținerea unității europene, a fost să găsesc un echilibru între integrare și dorința de suveranitate

Published

on

© Donald Tusk/ Twitter

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a primit premiul ”Globsec European Award”, din partea unui think-tank global angajat să îmbunătățească securitatea, prosperitatea și sustenabilitatea în Europa și în întreaga lume.

Cu această ocazie, Donald Tusk a ținut un discurs de mulțumire în timpul celui de-al optulea summit Globsec, care are loc în perioada 11-13 octombrie.

„Mulțumesc foarte mult, domnule prim-ministru, pentru complimente. Nu sunt doar tată, ci și bunic, timpul trece. Prima mea pasiune a fost fotbalul, din păcate nu eram suficient de talentat și acesta a fost singurul motiv pentru care am devenit politician.”

”Știți ce înseamnă Slovacia pentru mine, nu numai ca președinte al Consiliului European, ci și ca polonez, prietenul, vecinul dumneavoastră”.

”În primul rând, aș dori să-mi exprim mulțumirile călduroase pentru că mă onorați cu premiul Globsec European, la finalul misiunii mele la Bruxelles. Părăsirea biroului înalt are părțile bune. Când îți începi mandatul, toată lumea te privește cu neîncredere și îți solicită mari cereri. La mijlocul mandatului, ei te critică fără milă și adesea nu ascund dezamăgirea lor față de tine. Până la sfârșitul mandatului, totul se schimbă. Este o interdependență interesantă: numărul de complimente pe care le primești este în proporție inversă cu numărul de zile rămase până la sfârșitul mandatului.”

”Vreau să cred, totuși, că îmi acordați acest premiu nu doar din amabalitiate.  Cooperarea mea sinceră cu Globsec este un efort comun continuu de a lucra pentru integrarea Europei, precum și pentru poziția puternică a țărilor din regiunea noastră în Europa și în instituțiile europene . Am fost co-autor al acestei cooperări și, de asemenea, beneficiarul acesteia, deoarece fără un sprijin puternic din partea slovacilor și a altor țări din această regiune, nu aș fi fost ales niciodată de două ori președinte al Consiliului European.”

”Sincer vorbind, a fost interesul nostru comun, să avem la cârma Consiliului pe cineva care este un susținător puternic al unității europene și, în același timp, un purtător de cuvânt autentic pentru țările Europei Centrale; care le înțelege interesele, emoțiile, istoria și ambițiile. La fel ca temerile și traumele lor. Îmi amintesc, de parcă ar fi fost astăzi, reuniunea noastră de la Bratislava pentru deschiderea Președinției voastre Vă rugăm, permiteți-mi să repet cuvintele pe care vi le-am adresat în acel moment: „Măreția unei țări nu este determinată de zona ei, măreția unei țări nu este determinată de populația sa. Astăzi vorbim despre măreția slovacă nu prin măsurarea acesteia în kilometri pătrați și nici pe baza statisticilor demografice, ci prin evaluarea rezultatelor muncii, determinării, răbdării și înțelepciunii tale.”

”Ați demonstrat acele atribute încă de la începutul istoriei voastre. cu adevărat provocatoare. Datorită lor, v-ați construit independența și poziția în Europa. Astăzi vă bucurați, pe bună dreptate, de respectul și recunoașterea întregii Europe, a întregii comunități internaționale. “

Am vorbit atunci în slovacă. Încerc să vorbesc în limbi naționale, când vizitez țările din regiune. Așa s-a întâmplat la Praga, la Zagreb, la Podgorica, Skopje, Sofia, București și, de asemenea, la Kiev.

Pentru că a doua mea obsesie, pe lângă menținerea unității europene, a fost să găsesc un echilibru între integrare și dorința de suveranitate, atât de evidentă în țările noastre. Este de înțeles că dorim să ne bucurăm pe deplin de independența și suveranitatea noastră națională – acestea sunt încă atât de recente.Cine se folosește de mândria și ambiția noastră națională împotriva ideii unei Europe Unite, subminează și suveranitatea țărilor noastre. Pentru că numai Europa în ansamblul său este în măsură să facă față provocărilor globale și pericolelor care pândesc în cartierul nostru imediat.

GLOBSEC este un think-tank global angajat să îmbunătățească securitatea, prosperitatea și sustenabilitatea în Europa și în întreaga lume. Misiunea sa este să influențeze viitorul, generând noi idei și soluții pentru o lume mai bună și mai sigură.”Considerăm că putem schimba lumea prin reunirea părților interesate potrivite la momentul potrivit pentru un schimb gratuit de idei.”

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

UE este pregătită să sancționeze Turcia pe fondul retoricii ostile: ”Jocul de-a şoarecele şi pisica trebuie să înceteze”

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Președintele Consiliului European anunță că Uniunea Europeană este pregătită să sancţioneze Turcia din cauza continuării „acţiunilor unilaterale şi a retoricii ostile” a Ankarei, potrivit Agerpres.

„Noi am întins mâna Turciei în octombrie şi evaluarea noastră nu este pozitivă, cu constatarea continuării acţiunilor unilaterale şi a retoricii ostile. Vom avea o dezbatere în cursul summitului european din 10 decembrie şi suntem pregătiţi să utilizăm mijloacele de care dispunem” pentru a sancţiona această situaţie, a declarat el într-o conferinţă de presă.

„Cred că jocul de-a şoarecele şi pisica trebuie să înceteze”, a avertizat Charles Michel.

UE a anunțat încă din octombrie că va regândi relaționarea cu Turcia în decembrie, pe fondul provocărilor „complet inacceptabile” din Mediterana de Est și în relație cu Franța ale acesteia. 

Citiți și: UE va regândi relaționarea cu Turcia în decembrie, pe fondul provocărilor „complet inacceptabile” din Mediterana de Est și în relație cu Franța

La summitul european de la începutul lunii octombrie, statele membre ale UE au fost de acord să revizuiască comportamentul Turciei în decembrie și au amenințat că vor impune sancțiuni dacă „provocările” lui Erdogan nu se opresc.

Ne dorim foarte mult să oferim dialogului politic o șansă de a avansa către o stabilitate mai mare”, declara Michel după prima zi a summitului special de la începutul lui octombrie, precizând însă, că „suntem dispuși să utilizăm toate instrumentele de care dispunem în caz că este necesar”. 

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European propune, în mod oficial, un tratat internațional privind pandemiile: Lumea nu este imună la o pandemie majoră

Published

on

© European Union 2020

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus joi, în mod oficial, un tratat internațional privind pandemiile în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul unui mesaj video adresat la sesiunea specială a Adunării Generale a ONU, reuniunea având ca temă răspunsul la pandemia COVID-19.

“Numărul epidemiilor s-a înmulțit în ultimele decenii”, a spus președintele Michel.

Am știut că lumea nu este imună la o pandemie majoră. Cu toate acestea, am fost luați prin surprindere. Aceasta este o formă de eșec și va trebui să învățăm lecțiile și să tragem concluziile“, a completat el

Atunci când se confruntă cu viitoare pandemii, un tratat internațional, ancorat în mobilizare colectivă și solidaritate, ar permite comunității internaționale să anticipeze mai bine, să se pregătească și să gestioneze viitoarele pandemii, informează Consiliul European într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Succesul acestei acțiuni colective a fost demonstrat în dezvoltarea de vaccinuri sigure și eficiente într-un timp record.

Președintele Michel a enumerat o serie de domenii pe care un astfel de tratat le-ar putea aborda: monitorizarea riscurilor; o mai bună finanțare și coordonare a cercetării; un sistem mai eficient de alerte și schimb de informații; îmbunătățirea accesului la asistență medicală; reziliență: consolidarea sistemelor de sănătate și asigurarea lanțurilor de aprovizionare.

“Obiectivul este să ne descurcăm mai bine. Pentru a avea rezultate mai bune în toate domeniile în care recunoaștem este în interesul nostru să consolidăm cooperarea.”

Președintele Michel a vorbit cu directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Președintele Michel a reafirmat că OMS este piatra de temelie a cooperării internaționale împotriva pandemiilor, iar acest tratat ar completa și întări eforturile.

Charles Michel a anunțat, de asemenea, că a trimis scrisori către toți liderii G20 și G7 pentru a-și prezenta propunerea. Alte organizații și agenții internaționale relevante ar trebui, de asemenea, să fie implicate în acest proces.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel președintele Consiliului European: În primul meu an de mandat am luptat pentru solidaritatea și unitatea celor 27 de state membre

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

La un an de mandat, președintele Consiliului European, Charles Michel, reiterează efortul său depus pentru menținerea spiritului de solidaritate și unitate în rândul statelor membre.

„Solidirate și unitate între cele 27 de state membru, pentru asta am luptat în primul meu an de mandat”, a scris Charles Michel pe contul său de Twitter.

Reamintim că președintele Consiliului European nu a fost ocolit de provocările aduse de anul 2020. Acesta a trebuit să se adapteze la prezidările online, de la distanță, s-a aflat chiar și în izolare din cauza virusului SARS-COV2. Brexitul, pandemia de coronavirus, viitorul buget al Uniunii Europene, conflictele externe, au fost principalele provocări de pe agenda Consiliului European. 

Luna decembrie va fi la fel de dificilă pentru Charles Michel. În perioada 10-11 decembrie șefii de stat și de guvern se vor întâlni pentru a ajunge la un consens cu privire la viitorul buget multianual al Uniunii Euroepene, întâlnire mult așteptată și cu dificultăți în negocieri din cauza Poloniei și Ungariei care își mențin veto-ul, pe fondul condiționării banilor europeni de statul de drept.

Mai multe despre rolul președintelului Consiliului European:

Rolul președintelui este prevăzut la articolul 15 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). În special, președintele Consiliului European are următoarele responsabilități:

  • să prezideze reuniunile Consiliului European și să impulsioneze lucrările acestuia
  • să asigure pregătirea reuniunilor Consiliului European și continuitatea lucrărilor acestuia, în cooperare cu președintele Comisiei și pe baza lucrărilor formațiunii Afaceri Generale a Consiliului
  • să acționeze pentru facilitarea coeziunii și a consensului în cadrul Consiliului European
  • să prezinte Parlamentului European un raport după fiecare reuniune a Consiliului European

Președintele Consiliului European asigură, de asemenea, reprezentarea externă a UE la nivel de șefi de stat sau de guvern:

  • în ceea ce privește chestiunile legate de politica externă și de securitate comună (PESC) a UE, alături de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, care contribuie la punerea în aplicare a PESC și la asigurarea unității, coerenței și eficacității acesteia
  • la summiturile internaționale, de obicei alături de președintele Comisiei Europene

 

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Ursula von der Leyen și Boris Johnson au decis revenirea la masa tratativelor post-Brexit. Negociatorii UE și Regatului Unit revin duminică la discuții

ROMÂNIA12 hours ago

Klaus Iohannis: Viitorul înseamnă acces universal la actul medical şi un nou concept bazat pe prevenţie, inovare şi sustenabilitate

NATO12 hours ago

Autonomia strategică UE. Mircea Geoană: O semantică insuficient de precisă poate crea confuzii. Nu există securitate europeană credibilă fără o relație transatlantică puternică

NATO13 hours ago

Mircea Geoană: Aliații NATO au aprobat un raport referitor la zona Mării Negre, care este rampa de lansare a Federaţiei Ruse către Orientul Mijlociu și Mediterană

NATO13 hours ago

Mircea Geoană: NATO va declanșa procesul de evaluare privind intenția României de a înființa un centru de reziliență pentru spațiul euro-atlantic

FONDURI EUROPENE15 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Nicușor Dan: O parte din problemele Bucureștiului pot fi soluţionate dacă se folosesc foarte mult banii europeni

Marian-Jean Marinescu15 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a organizat prima vizită virtuală în Parlamentul European pentru un grup de elevi din Oltenia

CONSILIUL UE16 hours ago

Țările UE au adoptat noi reguli anti-fraudă pentru a asigura cooperarea strânsă între OLAF și Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană avertizează Ungaria și Polonia că “UE va merge înainte fără ele”: Nu vom capitula în faţa acestui veto privind pachetul de 1,82 trilioane de euro

POLITICĂ18 hours ago

Standard & Poor’s menține ratingul României la “BBB minus /A-3”. Ministrul finanțelor Florin Cîțu: Am câștigat încrederea investitorilor

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, despre cele 80 de miliarde de euro alocate României de UE: Am pierdut acel Plan Marshall după al Doilea Război Mondial. Nu putem pierde acest Plan Marshall

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță pledează pentru o modificare de tratat pentru a oferi UE mai multe prerogative în domeniul sănătății: Criza COVID-19 a arătat că niciun stat nu poate face față singur unor astfel de provocări

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Ludovic Orban: Peste 5 miliarde de euro finanțare europeană în perioada 2021-2027 pentru infrastructura de apă şi canalizare

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru Programul EU4Health: În PNRR trebuie incluse proiecte de sănătate competitive și care pot fi implementate în patru ani pentru a primi finanțare de la UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA1 week ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE2 weeks ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș2 weeks ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.2 weeks ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Advertisement
Advertisement

Trending