Președintele Consiliului European, Donald Tusk, propune înființarea unor ”platforme regionale de debarcare” în afara granițelor UE pentru rezolvarea crizei migrației

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus ca liderii UE să creeze ”platforme regionale de debarcare” în afara Uniunii Europene, unde oficialii ar putea să facă diferența între refugiații care au nevoie de protecție și migranții economici care ar putea să se întoarcă în țările lor de origine, anunță Politico Europe.

Foto: Calea Europeană

Propunerea reprezintă un efort de a depăși criza politică provocată de o revitalizare crizei migrației care a afectat statele Uniunii Europene încă din 2015 și care a afectat în ultimele zile echilibrul din Guvernul german, în pofida scăderii numărului de cereri, comparativ cu anul trecut.

Conceptul de ”platformă de debarcare” – despre care oficialii spun că ar trebui pusă în aplicare de către Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație – ar putea duce la crearea unui mecanism formal care să rezolve divergențele de opinie existente în rândul liderilor europeni, pe de o parte cei care sprijină ideea unor controale mai ferme la graniță, pe de altă parte cei care susțin că UE trebuie să respecte dreptul internațional și să primească refugiații care au nevoie de protecție.

Ideea ar putea atrage după sine critici, și anume că lideri europeni urmăresc să-și externalizze problema politică prin crearea unor centre destinate persoanelor care doresc să ajungă în UE prin state aflate la periferia blocului. Printre potențialele națiuni partenere sunt Tunisia și Albania, însă oficialii au declarat că este prea devreme pentru speculații. Ideea de a crea astfel de facilități a fost sugerată de premierul maghiar Viktor Orban în 2016.

Potrivit draftului, noile platforme de debarcare ar ”stabili un cadru mai previzibil pentru gestionarea celor care au plecat pe care și care sunt salvați în operațiunile de căutare și salvare”.

”Aceste platforme ar trebui să asigure o procesare rapidă pentru a face distincția între migranții economici și cei care au nevoie de protecție internațională și să reducă stimulentele de a se angaja în călătorii periculoase”, mai este precizat în document.

Concluziile mai arată necesitatea de a crește finanțarea, în cadrul viitorul buget multianual, pentru controlul frontierelor și alte măsuri care să contribuie la o mai bună gestionare a problemei migrației.

Donald Tusk a trimis proiectul de orientări către capitalele UE și va discuta propunerile în cadrul unor întrevederi- fulger, dar și în cadrul unor apeluri telefonice, în contextul în care pe 28-29 va avea loc reuniunea Consiliului European. Tusk se află astăzi la Stockholm, pentru a se întâlni cu prim-ministrul Stefan Lofven și apoi va fi prezent în Madrid, unde se va întâlni noul premierul spaniol, Pedro Sanchez.

Tusk va avea mâine întâlnire cu premierul italian Giuseppe Conte și președintele Sergio Mattarella, una Italia fiind una dintre țările afectate cel mai mult de sosirile migranților și refugiaților.

Proiectul de concluzii nu adoptă încă o poziție definitivă cu privire la vastul pachet legislativ privind migrația, inclusiv o revizuire a așa-numitului Regulament al UE privind azilul. Proiectul elaborat de președintele Consiliului European conține spații care vor fi umplute în următoarele zile cu modificările propuse la Regulamentul Dublin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.