Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European Donald Tusk și premierul Theresa May vor avea astăzi o discuție telefonică despre Brexit

Published

on

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și premierul britanic, Theresa May, vor avea miercuri o convorbire telefonică despre Brexit la ora 17.45, a anunțat Biroul de presă al lui Tusk, informează Reuters, citat de Agerpres.

Discuția vine în contextul în care scenariul unui Brexit fără acord devine din ce în ce mai plauzibil în contextul votului de marți seara din Parlamentul britanic.

Amintim faptul că Legislativul de la Londra a votat ieri amendamentul Brady, cel potrivit căruia se solicită înlocuirea mecanismului de ”backstop” cu aranjamente alternative pentru a evita ”o frontieră dură” între Irlanda de Nord și Irlanda, a fost votat marți în Parlamentul de la Londra cu o majoritate de 16 voturi, 317 la 301, parlamentarii britanici cerându-i astfel premierului Theresa May să redeschidă acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, o înțelegere asupra căreia Uniunea Europeană a avertizat că nu va reveni.

Citiți și:
Vot important la Londra: Cu 60 de zile înainte de Brexit, parlamentarii britanici o trimit pe Theresa May la Bruxelles să renegocieze acordul cu UE

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins deja orice formă de renegociere a acordului de retragere, precizând că mecanismul de ”backstop este parte a acordului de retragere”.

Poziția adoptată de președintele Consiliului a fost reiterată miercuri de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a afirmat că cele 27 de state care rămân în blocul comunitar după Brexit sunt încă unite în această chestiune și nu vor renegocia cu Londra Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

De altfel, Uniunea Europeană a adoptat deja măsuri concrete în vederea diminuării efectelor unui Brexit fără acord.

Amintim faptul că Executivul european a anunțat la 20 decembrie că a adoptat ă serie de măsuri, cu precădere în domeniul serviciilor financiare, transporturilor aeriene și vamal, pentru atenuarea consecințelor în eventualitatea absenței unui acord cu Marea Britanie privind ieșirea sa din Uniunea Europeană.

O altă decizie adoptată în acest sens este cea adoptată astăzi de ambasadorii UE, care au sprijinit fără mdificări o propunere de regulament care stabilește norme pentru continuarea programelor de cooperare la frontiera Irlandei în eventualitatea unei retrageri dezordonate a Regatului Unit.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, onorat cu premiul ”GLOBSEC” în Bratislava: A doua mea obsesie, pe lângă menținerea unității europene, a fost să găsesc un echilibru între integrare și dorința de suveranitate

Published

on

© Donald Tusk/ Twitter

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a primit premiul ”Globsec European Award”, din partea unui think-tank global angajat să îmbunătățească securitatea, prosperitatea și sustenabilitatea în Europa și în întreaga lume.

Cu această ocazie, Donald Tusk a ținut un discurs de mulțumire în timpul celui de-al optulea summit Globsec, care are loc în perioada 11-13 octombrie.

„Mulțumesc foarte mult, domnule prim-ministru, pentru complimente. Nu sunt doar tată, ci și bunic, timpul trece. Prima mea pasiune a fost fotbalul, din păcate nu eram suficient de talentat și acesta a fost singurul motiv pentru care am devenit politician.”

”Știți ce înseamnă Slovacia pentru mine, nu numai ca președinte al Consiliului European, ci și ca polonez, prietenul, vecinul dumneavoastră”.

”În primul rând, aș dori să-mi exprim mulțumirile călduroase pentru că mă onorați cu premiul Globsec European, la finalul misiunii mele la Bruxelles. Părăsirea biroului înalt are părțile bune. Când îți începi mandatul, toată lumea te privește cu neîncredere și îți solicită mari cereri. La mijlocul mandatului, ei te critică fără milă și adesea nu ascund dezamăgirea lor față de tine. Până la sfârșitul mandatului, totul se schimbă. Este o interdependență interesantă: numărul de complimente pe care le primești este în proporție inversă cu numărul de zile rămase până la sfârșitul mandatului.”

”Vreau să cred, totuși, că îmi acordați acest premiu nu doar din amabalitiate.  Cooperarea mea sinceră cu Globsec este un efort comun continuu de a lucra pentru integrarea Europei, precum și pentru poziția puternică a țărilor din regiunea noastră în Europa și în instituțiile europene . Am fost co-autor al acestei cooperări și, de asemenea, beneficiarul acesteia, deoarece fără un sprijin puternic din partea slovacilor și a altor țări din această regiune, nu aș fi fost ales niciodată de două ori președinte al Consiliului European.”

”Sincer vorbind, a fost interesul nostru comun, să avem la cârma Consiliului pe cineva care este un susținător puternic al unității europene și, în același timp, un purtător de cuvânt autentic pentru țările Europei Centrale; care le înțelege interesele, emoțiile, istoria și ambițiile. La fel ca temerile și traumele lor. Îmi amintesc, de parcă ar fi fost astăzi, reuniunea noastră de la Bratislava pentru deschiderea Președinției voastre Vă rugăm, permiteți-mi să repet cuvintele pe care vi le-am adresat în acel moment: „Măreția unei țări nu este determinată de zona ei, măreția unei țări nu este determinată de populația sa. Astăzi vorbim despre măreția slovacă nu prin măsurarea acesteia în kilometri pătrați și nici pe baza statisticilor demografice, ci prin evaluarea rezultatelor muncii, determinării, răbdării și înțelepciunii tale.”

”Ați demonstrat acele atribute încă de la începutul istoriei voastre. cu adevărat provocatoare. Datorită lor, v-ați construit independența și poziția în Europa. Astăzi vă bucurați, pe bună dreptate, de respectul și recunoașterea întregii Europe, a întregii comunități internaționale. “

Am vorbit atunci în slovacă. Încerc să vorbesc în limbi naționale, când vizitez țările din regiune. Așa s-a întâmplat la Praga, la Zagreb, la Podgorica, Skopje, Sofia, București și, de asemenea, la Kiev.

Pentru că a doua mea obsesie, pe lângă menținerea unității europene, a fost să găsesc un echilibru între integrare și dorința de suveranitate, atât de evidentă în țările noastre. Este de înțeles că dorim să ne bucurăm pe deplin de independența și suveranitatea noastră națională – acestea sunt încă atât de recente.Cine se folosește de mândria și ambiția noastră națională împotriva ideii unei Europe Unite, subminează și suveranitatea țărilor noastre. Pentru că numai Europa în ansamblul său este în măsură să facă față provocărilor globale și pericolelor care pândesc în cartierul nostru imediat.

GLOBSEC este un think-tank global angajat să îmbunătățească securitatea, prosperitatea și sustenabilitatea în Europa și în întreaga lume. Misiunea sa este să influențeze viitorul, generând noi idei și soluții pentru o lume mai bună și mai sigură.”Considerăm că putem schimba lumea prin reunirea părților interesate potrivite la momentul potrivit pentru un schimb gratuit de idei.”

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Donald Tusk, discurs-busolă la Atena: Politica a ajuns un cuvânt blestemat. Din arta conviețuirii ideilor și comunităților, ea se transformă în abilitatea de a trata brutal adversarii sau concurenții

Published

on

© Donald Tusk/ Twitter

Cea mai mare provocare a timpurilor noastre este aceea de a readuce politica la cauza sa originară, aceea de a acționa și a gândi în numele binelui comun, a afirmat președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk. Într-un discurs susținut la Forumul Democrației de la Atena, Tusk a făcut recurs la reperele fundamentale pe care istoria Greciei antice le-a lăsat lumii și civilizației europene, inclusiv ideile și conceptele derivate din opere precum Iliada lui Homer, Antigona lui Sofocle sau Războiul Peloponesiac.

”Homer i-a oferit vieții mele un sens, pentru că și copiii caută un sens și un scop în viață. Am decis să devin arheolog (…)”, a spus președintele Consiliului European, în debutul discursului său.

Continuând alocuțiunea sa precum o poveste care îmbină experiența vieții sale și realitatea politică la nivel global, Tusk a afirmat: ”Cufundat în istoria greacă și puțin mai târziu și în tragedia și filozofia greacă, a trebuit, mai devreme sau mai târziu, să întâlnesc acel cuvânt blestemat”, referindu-se la termenul ”politică”.

”Blestemat astăzi, din moment ce pentru grecii antici, politikonul a avut multe semnificații pozitive: public, civic, zilnic, obișnuit, sociabil, chiar politicos! Ortografia cuvântului politicos nu este o coincidență”, a mai spus Donald Tusk.

În context, fostul prim-ministru al Poloniei a prezentat și modul cum a început să devină un om politic, influențat fiind de opera Antigona a lui Sofocle. 

”În școala gimnazială, profesorul nostru de istorie ne-a spus să citim Antigona lui Sofocle și apoi să facem procesul lui Creon. Nimeni nu voia să fie avocatul lui. Apoi, profesorul meu s-a uitat la mine cu un zâmbet grăitor și mi-a spus: „Donald, ai mereu ceva de spus, chiar și atunci când nu ești întrebat, iar Grecia antică este pasiunea ta, așa că îl vei apăra pe Creon”. O, Dumnezeule, eu – un idealist în vârstă de 17 ani – sunt obligat să iau partea unui tiran fără milă? Nu știam despre Max Weber la acea vreme, nu aveam idee despre etica responsabilității, dar am reușit cumva, iar când clasa și-a dat verdictul, a fost o remiză. Poate că atunci, fără să știu, am devenit politician. Un lucru este sigur, un sfert de secol mai târziu am devenit șeful guvernului din Polonia”, a spus Donald Tusk.

Antigona reprezintă una din cele mai prețioase creații literare ale antichității. Antigona, cutezătoarea fiica a lui Oedip, asistă la dezastrul provocat de lupta dintre frații ei, Etéocle și Polinice. Amândoi au căzut în luptă, iar tronul Tebei este ocupat de Creon. Regele dispune să se organizeze cu pompă înmormântarea lui Etéocle, apărătorul cetății. Pentru celalalt fiu al lui Oedip, Polinice – venit cu oaste străină să cucerească cetatea – se interzice chiar simpla înmormântare. Împotriva asprului ordin regesc, înfruntând pericolul pedepsei cu moartea, se ridică Antigona, sora celor doi luptători. În mare taină, ea predă pământului trupul lui Polinice, îndeplinind astfel obilgația ce i-o reclamă, potrivit obiceiului, legătura de sânge cu cel mort. Fapta Antigonei a fost însă repede descoperită de Creon care o condamnă la moarte.

Făcând referire tot la istoria și operele din perioada Greciei antice, Donald Tusk s-a întrebat retoric cum ar diagnostica Tucidide (n.r. – istoric și scriitor din Grecia antică) ”situația din Statele Unite sub administrarea președintelui Trump, în Regatul Unit pe vremea Brexitului și a crizei parlamentare permanente, în unele țări din estul Europei Centrale, unde bazele democrației liberale și statul de drept sunt subminate, sau despre situația de la granița dintre Rusia și Ucraina”.

”Cu siguranță că ar avea ceva de scris”, a mai afirmat Tusk despre Tucidide, acesta din urmă fiind autorul al unei vaste monografii asupra Războiului peloponesiac, desfășurat între Atena și Sparta în cea de-a doua jumătate a secolului V î.Hr.

Aflat la Atena, președintele Consiliului European s-a întâlnit deopotrivă cu premierul Kyriakos Mitsotakis, membru al aceleiași familii politice europene – PPE, dar și cu predecesorul său, Alexis Tsipras, cu care Donald Tusk a lucrat în cadrul summiturilor europene în ultimii patru ani.

”Interlocutorii mei s-au concentrat nu pe ceea ce divizează astăzi oamenii din Grecia și Europa, ci pe ceea ce ne poate și ar trebui să ne unească. (…) Poate că aceasta este poate cea mai mare provocare a timpurilor noastre – cum să scoatem din politică ceea ce a fost cândva: să acționăm și să gândim pentru binele comun. Pentru că, până la urmă, cu toții simțim cum entitățile sociale și comunitățile politice se împart în bucăți incompatibile. Din ce în ce mai des suntem martori și victime ale unei polarizări în creștere. Parteneri mai devreme, ieri concurenți, astăzi – dușmani jurați. Pot vedea acest proces care se întâmplă în atâtea locuri, inclusiv în țara de origine. Politica, din arta conviețuirii diferitelor idei și comunități, se transformă în abilitatea de a trata brutal adversarii, concurenții, nepotriviții sau străinii. Violența, minciuna, discursul de ură, miturile și resentimentele – acestea sunt instrumentele politicii actuale. Politica este înțeleasă ca război: chiar dacă focurile nu se trag peste tot, aproape peste tot, o parte, un fragment din întreg, dorește să distrugă, să invalideze sau să-i subordoneze total celorlalți. Emoțiile au înlocuit rațiunea, în timp ce în matematica politică, împărțirea și scăderea înlocuit înmulțirea și adunarea”, a mai spus Donald Tusk.

Fost prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk este președinte al Consiliului European din 1 decembrie 2014, poziție pe care o va părăsi, la finalul celui de-al doilea mandat, la 30 noiembrie 2019.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, primit de Papa Francisc la Vatican: Am discutat despre diferența între politica de ”a le face pe plac oamenilor” și politica ”pentru oameni”

Published

on

© Donald Tusk/ Twitter

Președintele Consiliului European, Donald Tusk a fost primit de Papa Francisc în librăria papală din Palatul Apostolic, sâmbătă, prilej cu care cei doi au discutat despre diferența dintre ce vor și ce au nevoie oamenii. 

”Am discutat despre diferența între <<populismo>> și <<popolarismo>>, făcând distincția între politica menită să <<le facă pe plac oamenilor>> și politica <<pentru oameni>>. O întrebare esențială pentru democrații creștini europeni”, a scris Donald Tusk într-un postare pe pagina sa de Twitter.


Însoțit de membri ai familiei sale, președintele Consiliului European i-a oferit Suveranului Pontif un puiet de stejar, spunând că acesta simbolizează puterea.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Tuskowie u papieża Franciszka. The Tusks with Pope Francis. I offered an oak for the Vatican gardens, a symbol of strength and hope. #vatican

O postare distribuită de Donald Tusk (@donaldtusk) pe

Precedenta întâlnire dintre cei doi a avut loc în 2017, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, prin care a luat naștere Comunitatea Economică Europeană, devenită ulterior UE.

În 2016, Donald Tusk și Papa Francisc au avut o întrevedere în marja ceremoniei prin care Suveranul Pontif a primit Premiul Charlemagne, devenind astfel cel de-al doilea papă, după Papa Ioan Paul al II-lea, care a primit această distincție ce se acordă pentru munca adusă în serviciul unificării europene.

Premiul este numit după Carol cel Mare, regele francilor, conducător considerat de către contemporanii săi drept ”Părintele Europei”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending