Connect with us

U.E.

Președintele Emmanuel Macron atrage atenția asupra unei crize care ”poate conduce la război și la dezintegrarea democrațiilor”: Dacă vrem un real progres, trebuie să ne luăm nişte angajamente serioase

Published

on

Lumea trece printr-o criză profundă care ar putea duce la dezintegrarea sistemelor democratice și la război, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, în cadrul unui discurs susținut marți la Geneva, cu ocazia celebrării centenarului Organizației Mondiale a Muncii (OIM), potrivit ProTV și Reuters

Cred că ne aflăm în haos. Şi cred că rzesponsabilitatea generaţiei noastre nu este să aştepte un nou război (…). Cred că criza prin care trecem poate conduce la război şi la dezintegrarea democraţiilor. Sunt profund convins de acest lucru”, a declarat Emmanuel Macron.


Șeful statului francez a făcut o referire și la degradarea clasei politice europene, care a ieșit la iveală odată cu criza fianciară, dar și la efectele acestui proces asupra regimurilor democratice occidentale.

Citiți și:
Centenarul Organizației Mondiale a Muncii. Emmanuel Macron și Angela Merkel pun accentul pe îngrijorările oamenilor privind dispariția locurilor de muncă odată cu dezvoltarea tehnologiei

”Cred că, în momentul de faţă, dacă nu avem grijă, ne aflăm în pragul unui război. Şi acel război este prezent în democraţiile noastre – este criza profundă prin care trecem. Putem să alegem să fim somnambuli. Dar dacă vrem un real progres, trebuie să ne luăm nişte angajamente serioase”, a adăugat preşedintele francez.

În discursul de 44 de minute, cu mult mai mult față de ceilalți lideri prezenți, printre care și cancelarul german Angela Mekel sau premierul rus, Dmitri Medvedev, susținut de la pupitrul Organizației Mondiale a Muncii, Macron a atenționat că o creștere a inegalităților hrănește ”autoritarismul”.

Discursul lui Macron a venit în contextul în care alegerile europarlamentare din Franţa au fost câştigate de ”Rassemblement naţional (RN)”, partidul condus de Marine Le Pen, o formaţiune de extremă-dreapta, cu retorică anti-imigraționistă, anti-europeană şi bănuită că ar avea legături cu Federaţia Rusă.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Premierul Viorica Dăncilă: Guvernul României va continua să se implice la nivel internațional pentru coagularea unui cadru unitar de educare privind Holocaustul

Published

on

© Guvernul României

Guvernul României va continua să se implice la nivel internațional pentru coagularea unui cadru unitar de educare privind Holocaustul, a declarat marţi premierul Viorica Dăncilă, în cadrul reuniunii la nivel înalt ,,Perspectiva unei viitoare strategii privind prevenirea și lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei, radicalizării și discursului bazat pe ură”, de la Palatul Parlamentului, transmite Agerpres. 

Premierul Dăncilă a subliniat faptul că programul de lucru al Președinției României la Consiliul UE a fost conturat ținând cont de valorile fundamentale europene, precum și de contextul generat de decizia Marii Britanii de a se retrage din Uniunea Europeană, care crește nevoia  de a avea mai multă unitate în rândul statelor membre. 

,,Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene a fost strâns legată de valorile fundamentale europene, de coeziune, inclusiv în sensul acceptării şi promovării acestor valori în cadrul unei Uniuni în permanentă schimbare. Am vorbit despre valori fundamentale – unitate, toleranţă, înţelegere, solidaritate – într-un context influenţat de retragerea Marii Britanii din UE. Am abordat teme precum migraţia, integrarea, incluziunea, chiar şi pe fundalul unei campanii electorale marcate de mesaje multiple care au variat de la cele proeuropene până la cele de tip populist. În privinţa valorilor fundamentale la care ne-am referit, democraţia, libertatea, drepturile omului şi respectarea demnităţii umane, preşedinţia română a Consiliului UE şi-a fixat ca obiectiv esenţial promovarea combaterii eficiente a rasismului, intoleranţei, xenofobiei, populismului, antisemitismului şi descurajarea discursului bazat pe ură”, a spus Dăncilă.

Ea a adăugat că, este nevoie de acțiune concertată la nivel european pentru combaterea antisemitismului, educația fiind esențială pentru înțelegerea moștenirii Holocaustului. În acest sens, Guvernul României va continua să se implice la nivel internațional pentru coagularea unui cadru unitar de educare privind Holocaustul.

,,Evenimentul de astăzi readuce în atenţie preocupări majore incluse atât pe agenda instituţiilor europene, cât şi la nivel internaţional. Aş aminti importanţa creşterii coordonării între statele membre ale UE, precum şi a luării unor decizii privind desemnarea unui coordonator la nivel european pe probleme legate de antisemitism. (…) Pe parcursul preşedinţiei rotative, România a reiterat importanţa respectării drepturilor omului şi a reducerii decalajelor dintre cetăţenii UE şi consider că aceste elemente au relevanţă majoră în dialogul pe care îl avem cu comunităţile evreieşti. Suntem cu toţii preocupaţi de dezvoltarea educaţiei privind Holocaustul cu toate aspectele ce decurg din aceasta şi sunt foarte multe propuneri – o curriculă comună, elaborarea unui ghid sub egida unor foruri internaţionale fiind doar primele dintr-o lungă listă. Vă asigur că implicarea Guvernului României pe acest subiect va continua. Ne dorim ca eforturile României în domeniul educaţiei, cercetării şi memoriei Holocaustului şi combaterii antisemitismului să constituie un punct de referinţă pentru toate statele din regiune, dar şi în plan internaţional, ne dorim totodată ca proiectele ambiţioase ale României din acest domeniu să fie continuate şi concretizate”, a afirmat premierul. 

De asemenea, premierul Dăncilă a mai spus că, în condiţiile în care fenomenul propagării ştirilor false este resimţit tot mai acut, Preşedinţia rotativă română a propus măsuri de combatere a dezinformării online şi a ştirilor false, “inclusiv prin ameliorarea educaţiei în domeniul mass-media şi dezvoltarea de mecanisme europene care promovează bunele practici în combaterea dezinformării”.

Continue Reading

U.E.

Spania scoate în stradă 40 de mii de forţe de ordine pe perioada verii într-o amplă operațiune antiterorism

Published

on

De teama atentatelor teroriste, Spania scoate în stradă 40 de mii de forţe de ordine pe perioada verii, pe lângă cele care deja patrulează pe străzi. Decizia vine după ce organizaţia Stat Islamic a ameninţat că se va folosi de celulele sale din Europa pentru a comite atacuri drept răzbunare pentru distrugerea califatului din Irak şi Siria, relatează Digi24.

Ofițeri de la Poliția Națională și Garda Civilă vor fi staționați în aeroporturi, gări, lângă repere turistice, la festivaluri și pe plaje până la sfârșitul lunii august, în majoritatea locațiilor turistice, ca parte a operațiunii antiteroriste SUMMER.

Potrivit sursei citate, planul Ministerului de Interne spaniol include ,,acțiuni de consolidare a informațiilor privind prevenirea actelor de terorism”, acordând o atenție specială amenințării terorismului jihadist, potrivit rapoartelor. Ofițeri de securitate suplimentari vor fi desfășurați la evenimente sau locuri în care vor exista mulțimi uriașe pentru a exista o supraveghere mai bună. 

Operațiunea antiterorism din Spania se va desfășura în perioada 1 iulie – 31 august în Andaluzia, Asturia, Insulele Canare, Cantabria, Galicia, Madrid, Murcia și Valencia. Însă, va dura până la sfârșitul lunii septembrie în Insulele Baleare, inclusiv Ibiza și Mallorca.

Săptămâna trecută, o grupare afiliată la ISIS a publicat un poster de propagandă care înfățișază un jihadist în afara catedralei La Sagrada Familia,  din Barcelona. De altfel,  mașina de propagandă ISIS a amenințat recent Spania de trei ori. Prin urmare, nivelul de alertă terorist al Spaniei rămâne neschimbat.

Nivelul de alertă a fost la patru sau “înalt” – o treaptă sub nivelul maxim, cinci sau “foarte ridicat” – din iunie 2015.

Nivelul de alertă a fost ridicat în urma atacurilor teroriste din Franța și Tunisia în acel an și a rămas la fel la patru ani de la atacurile teroriste de la Barcelona din august 2017, care au lăsat în urmă 15 morţi şi peste 100 de răniţi.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Presiunile SUA asupra europenilor dau roade: Statele UE vor adopta o decizie prin care ”state terțe ar putea fi invitate în mod excepțional” să ai parte la proiecte ale apărării europene

Published

on

© US Mission to the EU/ Twitter

Statele membre ale Uniunii Europene au recunoscut luni că un stat sterț va putea să ia parte, în mod excepțional, la anumite proiecte din cadrul cooperării structurare permanente (PESCO), Consiliul UE urmând să pregătească o decizie în acest sens ”cât mai devreme cu putință”.  

Poziția Consiliului vine astfel în întâmpinarea unor îngrijorări substanțiale de la Washington care a avertizat recent că regulamentele Fondului European de Apărare și PESCO ar putea provoca prejudicii în relația dintre UE și NATO după ”decenii de integrare a industriei de apărare transatlantice”.

Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, miniștrii europeni au recunoscut că ”un stat terț ar putea și ar trebui să ofere o valoare adăugată substanțială la proiectele PESCO, să contribuie la consolidarea PESCO și a PSAC și să îndeplinească angajamente mai ambițioase, cu respectarea deplină a principiului autonomiei decizionale a UE și a statelor sale membre”.

În acest context, Consiliul ”așteaptă cu interes adoptarea cât mai devreme cu putință a unei decizii a Consiliului privind condițiile generale în care state terțe ar putea fi invitate, în mod excepțional, să ia parte la anumite proiecte PESCO”, mai arată sursa citată.

În privința PESCO, Consiliul UE a încurajat țările UE să prezinte noi propuneri de proiecte până cel târziu la 31 iulie 2019.

De altfel, într-un interviu pentru Euractiv, publicat chiar luni în timpul reuniunii Consiliului UE de la Luxemburg, ambasadorul SUA la Uniunea Europeană a transmis că țara sa a primit ”semnale contradictorii” privind implicarea unei țări terțe și s-a referit îndeosebi la componenta de cercetare și dezvoltare în materie de apărare.

”Am primit semnale că participarea țărilor terțe – și mă refer la finanțare pentru cercetare și dezvoltare – în proiecte europene va fi problematică. Și când spunem țări terțe, vorbim în realitate de Statele Unite. Da, sunt și alte țări implicate, dar Statele Unite sunt principala țara care colaborează cu Uniunea Europeană în SUA. Vrem ca firmele noastre să fie tratate la fel în Europa cum sunt tratate companiile europene în Statele Unite – nu mai bine, nu mai rău”, a afirmat Gordon Sondland.

Atât poziția Consiliului UE, cât și cea a SUA, apar și în contextul în care Franța, Germania și Spania au semnat, luni, la un acord-cadru pentru construirea noului avion de luptă european al viitorului (SCAF), proiect etalon al apărării europene, prevăzut să devină operaţional în 2040.

Pe de altă parte, miniștrii de Externe și cei Apărării din țările UE au adoptat concluzii privind securitatea și apărarea în contextul Strategiei globale a UE care pun accentul și pe misiunile și operațiile politicii de securitate și apărare comune, PESCO, Procesul anual coordonat de revizuire privind apărarea, Fondul European de Apărare, cooperarea cu NATO, contracararea amenințărilor hibride și mobilitatea militară.

Citiți mai multe despre apărarea europeană

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending