Președintele filipinez urmează exemplul lui Vladimir Putin: Am în vedere retragerea statului din Curtea Penală Internațională. Este inutilă

Rodrigo Duterte, preşedintele filipinez, a declarat că are în vedere retragerea statului Filipine din cadrul Curţii Penale Internaţionale, din cauza criticilor aduse măsurilor extreme întreprinse de acesta pentru combatarea criminalităţii, informează The Independent.Rodrigo_Duterte_2013

Este inutilă. Statele se retrag. Le-aș putea urma exemplul”, a precizat președintele filipinez înainte de a lua parte la summitul Asia-Pacific, făcând trimitere la cazul Rusiei. 

Duterte a menționat că va fi primul care se va alătura unei „noi ordini” dacă aceasta va fi întemeiată de Rusia și China.

Afirmațiile președintelui filipinez vin în contextul în care Vladimir Putin a aprobat retragerea Rusiei din cadrul Curţii Penale Internaţionale. Rusia a semnat tratatul de aderare la Curtea Penală Internaţională, însă nu a ratificat niciodată acordul pentru a putea deveni membru al acesteia.

Citiți și Rusia se retrage din Curtea Penală Internațională după ce aceasta a decis că ocuparea Crimeei este echivalentă cu un conflict armat internațional

Marți, Curtea Penală Internațională de la Haga a publicat un raport al anchetei preliminare în care a fost examinată cererea Ucrainei de investigare a situației din Crimeea. Raportul arată că situația din peninsulă este echivalentă unui conflictul armat internațional între Ucraina și Federația Rusă.

Mai mult, Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat o rezoluție prin care condamnă “ocuparea temporară” a Crimeei de către Rusia, reiterând faptul că teritoriul Peninsulei Crimeea aparține Ucrainei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.