Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat joi “o victorie majoră a Europei care protejează”, după etapa decisivă depăşită miercuri de controversata reformă europeană privind drepturile de autor, relatează AFP, potrivit Agerpres.
,,O victorie majoră a Europei care protejează, o Europă a culturii şi a creaţiei”, a scris pe Twitter Emmanuel Macron, a cărui ţară este unul din marii susţinători ai acestei reforme extrem de aşteptate de editorii de presă şi de creatori, dar criticată de giganţii internetului.
,,Este demonstraţia că Europa este mândră de creatorii săi şi că ştie să îi protejeze, în beneficiul tuturor cetăţenilor”, a comentat la rândul său miercuri ministrul francez al culturii, Franck Riester, citat de Agerpres.
După trei zile de discuţii, reprezentanţii Comisiei Europene, ai Consiliului şi ai Parlamentului European au găsit în cele din urmă o înţelegere asupra unei versiuni comune a reformei Directivei Copyright.
Totuşi, dosarul nu este încă finalizat. Acordul provizoriu găsit miercuri mai trebuie acum adoptat, pe de o parte, de Consiliul UE şi, pe de altă parte, de plenul PE, înaintea alegerilor europene din mai. Dacă directiva va fi adoptată definitiv, atunci statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a o transpune în legislația de la nivel național.
Obiectivul reformei, tradusă prin acordul politic încheiat astăzi, este de a adapta regulile privind drepturile de autor la lumea de astăzi, în care serviciile de streaming de muzică, platformele video-on-demand, agregatele de știri și platformele de conținut încărcate de utilizatori au devenit principalele portaluri pentru accesarea lucrărilor de creație și a articolelor de presă.
Noua directivă consolidează, în special, poziția autorilor și performerilor europeni în mediul digital și accentuează jurnalismul de înaltă calitate în UE, prin următoarele prevederi principale:
– Beneficii concrete pentru toate sectoarele creative, în special pentru creatorii și actorii din sectoarele audio-vizual și muzical, care își consolidează astfel poziția față de platforme pentru a avea mai mult control asupra utilizării conținutului încărcat de utilizatori și pot cere remunerarea conformă.
– Principiul unei remunerații adecvate și proporționale pentru autorii și artiștii interpreți sau executanți va fi stabilit pentru prima dată în dreptul european al dreptului de autor.
– Autorii și artiștii interpreți sau executanți vor avea acces la informații transparente despre modul în care lucrările și performanțele acestora sunt exploatate de omologii lor (editori și producători). Acest lucru va facilita negocierea viitoarelor contracte și obținerea unei cote mai echitabile a veniturilor generate.
– Dacă editorii sau producătorii nu reușesc să exploateze drepturile pe care le-au transferat autorii și artiștii interpreți sau executanți, acestora din urmă li se va permite să-și retragă drepturile.
– Editorii de presă europeni se vor bucura de un nou drept, care are ca scop facilitarea modului în care negociază modul în care conținutul lor este re-utilizat pe platformele online. Acesta va oferi jurnaliștilor dreptul de a primi o parte mai mare din veniturile generate de utilizarea online a publicațiilor de presă. Acest drept nu va afecta cetățenii și utilizatorii individuali, care vor continua să se bucure și să împărtășească hiperlinkurile de știri așa cum fac astăzi.
Cu toate acestea, directiva privind drepturile de autor a dat naştere unei dispute uriaşe, prin interpunerea lobbyiştilor, între mass-media şi creatori, pe de o parte, care vor să fie mai bine remuneraţi, şi, de cealaltă parte, giganţii internetului, care îşi apără modelul de afaceri şi cărora li s-au alăturat, în mod neaşteptat, militanţii libertăţii internetului, informează sursa citată.
Potrivit aceleiași surse, două articole s-au aflat în centrul disputei și anume, articolele 11 și 13 ale directivei.
Primul prevede crearea unor ‘drepturi conexe’ la drepturile de autor pentru editorii de presă. El ar trebui să le permită mass-media să fie remunerate atunci când este redistribuită online producţia lor de către agregatori de informaţii ca Google News sau de către reţele de socializare ca Facebook. Al doilea articol prevede stimularea platformelor de tip YouTube să îi remunereze mai bine pe creatorii de conţinut.