Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat joi disponibilitatea reafirmată a SUA de a se angaja în relaţia cu Iranul, şi-a oferit serviciile în calitate de mediator onest şi a afirmat că Arabia Saudită şi Israelul trebuie, în ultimă instanţă, să fie implicate într-un fel sau altul în acest dosar, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Într-un discurs susținut în paralel cu cel al președintelui SUA Joe Biden privind politica externă a Statelor Unite, Macron a vorbit despre viitorul democrației liberale, alianța transatlantică dintre Europa și SUA, autonomia strategică europeană și relațiile cu China și cu Rusia, despre acestea din urmă împotrivindu-se ideii ca Occidentul să se unească împotriva Chinei și afirmând că Rusia
“Trebuie să finalizăm, într-adevăr, o nouă negociere cu Iranul”, a declarat de la Paris preşedintele Macron, într-o conferinţă virtuală organizată de think tank-ul american Atlantic Council cu ocazia lansării “Europe Center” ca parte a efortului de apropiere a relațiilor transatlantice.
“Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a sprijini orice iniţiativă din partea SUA de a relua un dialog şi voi fi aici … Am fost aici şi am fost disponibil acum doi ani şi acum un an şi jumătate pentru a încerca să fiu un mediator onest şi un mediator angajat în acest dialog”, a spus Macron, pe finalul conversației sale strategice cu cei de la Atlantic Council.
În 2018, fostul preşedinte Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear iranian, conceput pentru a limita programul atomic al Iranului în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale impuse regimului de la Teheran, şi a reimpus sancţiuni. Succesorul său, preşedintele Joe Biden, a declarat că dacă Iranul va reveni la respectarea strictă a acordului, SUA vor proceda similar.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a mai afirmat că a sosit timpul pentru o nouă negociere deoarece Iranul este mai aproape de producerea unei arme nucleare şi, de asemenea, este nevoie să fie luate în considerare programul său de rachete balistice şi promovarea stabilităţii regionale.
În 2019, preşedintele Franţei a făcut eforturi diplomatice pentru a readuce Washingtonul şi Teheranul la masa negocierilor şi pentru stabilirea de parametri în vederea unor discuţii viitoare mai cuprinzătoare.
Potrivit președintelui francez Emmanuel Macron, al cărui discurs a fost susținut în paralel cu primul discurs al președintelui american Joe Biden cu privire la politica externă a SUA, UE nu ar trebui să se unească cu SUA împotriva Chinei chiar dacă se află mai aproape de Washington în virtutea valorilor comune.
“O situație de a ne uni toți împotriva Chinei, acesta este un scenariu de cea mai înaltă conflictualitate posibilă. Aceasta, pentru mine, este contraproductivă”, a spus Macron, de la Paris, în timp ce la Departamentul de Stat Joe Biden anunța că a reînceput reconstruirea mușchiului alianțelor democratice ale SUA și a arătat că Statele Unite și aliații trebuie să facă față autoritarismului Chinei și Rusiei.
Președintele francez a fost primul lider european care a decis să se angajeze cu China în numele UE, incluzându-i aici pe cancelarul german Angela Merkel și pe președintele Comisiei de atunci, Jean-Claude Juncker, în timpul unei vizite bilaterale a președintelui chinez Xi Jinping în Franța în martie 2019.
Deși a criticat dur arestarea și condamnarea opozantului Aleksei Navalnîi, Emmanuel Macron a mai spus că susține un dialog continuu cu Moscova, deoarece Rusia era “parte a Europei” și este “imposibil” să ai pace și stabilitate în Europa fără a negocia cu Rusia.
Macron a mai spus că Europa are nevoie de “autonomie strategică” care să îi permită să se ocupe de problemele sale de apărare fără să se bazeze pe SUA.
“Datoria noastră este cu siguranță să nu ne punem într-o situație care să depindă de deciziile SUA”, a spus Macron, adăugând că trebuie schimbată mentalitatea care “a construit conceptul absenței apărării europene”.