MAREA BRITANIE
Președintele francez Emmanuel Macron va efectua o vizită de stat în Marea Britanie în luna iulie la invitație regelui Charles al III-lea
Published
1 month agoon

Președintele francez Emmanuel Macron a fost invitat în Marea Britanie pentru o vizită de stat în luna iulie, a declarat Palatul Buckingham, care a precizat că liderul de la Elysee a acceptat invitația.
Regele Charles al III-lea și Regina Camilla îi vor găzdui pe președinte și pe soția sa, Brigitte Macron, la Castelul Windsor.
Vizita va avea loc între 8 iulie și 10 iulie.
Ultima vizită de stat a unui președinte francez în Regatul Unit a avut loc în martie 2008, când președintele Nicolas Sarkozy a fost oaspetele reginei Elisabeta a II-a la Windsor, subliniază BBC.
Palatul Buckingham a declarat că Macron a acceptat “o invitație din partea Majestății Sale Regele” pentru vizita din iulie.
Regele Charles al III-lea au efectuat o vizită de stat în Franța în septembrie 2023. Cu ocazia acelei vizite, Emmanuel Macron și regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”, subliniind că “în ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei”.
Monarhii, președinții sau prim-miniștrii străini sunt invitați să îl viziteze pe Rege la sfatul Ministerului Afacerilor Externe și al Commonwealth-ului.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Franța pregătește o inițiativă europeană pentru soluționarea conflictului dintre Israel și Iran
UE, Franța, Germania și Regatul Unit cer Iranului să revină la masa negocierilor privind programul nuclear și își reafirmă sprijinul pentru o soluție diplomatică
Trump, care a părăsit summitul G7 cu o zi mai devreme, îl atacă pe Macron că este “avid de publicitate”: Nu am plecat pentru a negocia o încetare a focului Israel – Iran. Este ceva mult mai mare
“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump
Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare
Germania și Franța propun un canal TV european împotriva dezinformării dinspre Rusia și China: Europa trebuie “să își facă vocea auzită mai tare în lume”
MAREA BRITANIE
Premieră istorică la conducerea MI6: Blaise Metreweli, prima femeie numită în funcția de șef al serviciului britanic de informații externe
Published
4 days agoon
June 16, 2025
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a anunțat, luni, numirea lui Blaise Metreweli în funcția de șef al Serviciului de Informații Externe al Regatului Unit (MI6), devenind astfel prima femeie din istoria instituției care va ocupa acest rol, potrivit unui comunicat.
Metreweli va fi al 18-lea lider al MI6, cunoscut sub denumirea de cod „C”, într-un moment în care Regatul Unit se confruntă cu „amenințări fără precedent” la adresa securității naționale.
„Numirea istorică a lui Blaise Metreweli vine într-un moment în care activitatea serviciilor noastre de informații nu a fost niciodată mai vitală. Regatul Unit se confruntă cu amenințări de o amploare nemaiîntâlnită – fie că vorbim despre agresori care trimit nave de spionaj în apele noastre, fie despre hackeri cu planuri cibernetice sofisticate, care urmăresc să perturbe serviciile publice”, a declarat premierul Keir Starmer. „Îi mulțumesc lui Sir Richard Moore pentru serviciul său dedicat și sunt convins că Blaise va oferi în continuare conducerea excelentă necesară pentru a apăra țara și a menține siguranța cetățenilor noștri – baza Planului meu pentru Schimbare”, a adăugat șeful guvernului de la Londra.
Blaise Metreweli, ofițer de informații de carieră, deține în prezent funcția de Director General „Q”, fiind responsabilă de tehnologie și inovație în cadrul MI6, și a ocupat anterior un rol la nivel de director în MI5, serviciul de informații interne. Ea îl va succeda pe Sir Richard Moore, care va părăsi instituția în această toamnă.
Într-o declarație transmisă oficial, Metreweli a spus: „Sunt mândră și onorată să fiu desemnată să conduc Serviciul. MI6 joacă un rol esențial – alături de MI5 și GCHQ – în protejarea cetățenilor britanici și în promovarea intereselor Regatului Unit în străinătate. Aștept cu nerăbdare să continui această muncă alături de curajoșii ofițeri și agenți ai MI6 și de numeroșii noștri parteneri internaționali.”
Potrivit MI6, Metreweli și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în funcții operaționale în Orientul Mijlociu și Europa.
Șeful MI6 este singurul membru public identificabil al instituției și răspunde direct în fața ministrului de externe al Regatului Unit.
INTERNAȚIONAL
„Un moment cu adevărat istoric”. UE și Regatul Unit au semnat un acord post-Brexit de liberă circulație între Spania și Gibraltar
Published
1 week agoon
June 12, 2025By
Andreea Radu
Regatul Unit și Uniunea Europeană au semnat miercuri un acord privind libera circulație a persoanelor și bunurilor între enclava britanică Gibraltar și Spania – o chestiune rămasă nerezolvată în urma Brexitului.
Potrivit comunicatului oficial, pe baza progreselor semnificative realizate în cadrul reuniunilor politice anterioare din 2024 și a eforturilor intense depuse de echipele de negociere de atunci pentru a soluționa problemele restante, discuțiile de miercuri au condus la un acord politic definitiv cu privire la aspectele esențiale ale viitorului acord între UE și Regatul Unit în ceea ce privește Gibraltarul.
„Viitorul acord nu aduce atingere pozițiilor juridice respective ale Spaniei și Regatului Unit în ceea ce privește suveranitatea și jurisdicția”, se menționează în comunicat.
Obiectivul principal al viitorului acord este de a asigura prosperitatea viitoare a întregii regiuni. Acest lucru se va realiza prin eliminarea tuturor barierelor fizice, a verificărilor și a controalelor asupra persoanelor și mărfurilor care circulă între Spania și Gibraltar, păstrând în același timp spațiul Schengen, piața unică a UE și uniunea vamală.
„Un moment cu adevărat istoric: un acord politic între UE și Regatul Unit privind relația viitoare în ceea ce privește Gibraltarul. Acest acord aduce beneficii pentru toată lumea și marchează începutul unui nou capitol în relația dintre UE și Regatul Unit”, a scris comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic pe X.
A truly historic milestone: an EU-UK political agreement on the future relationship concerning Gibraltar.
This benefits everyone and reinforces a new chapter in the 🇪🇺🇬🇧 relationship.
Our joint statement with @jmalbares @DavidLammy @FabianPicardo 👉📝 https://t.co/0rV6xLv0r2. pic.twitter.com/z3oIt0CMYO
— Maroš Šefčovič🇪🇺 (@MarosSefcovic) June 11, 2025
Potrivit comunicatului citat, acest lucru va aduce încredere și securitate juridică în viața și bunăstarea populației din întreaga regiune, promovând prosperitatea comună și relații strânse și constructive între autoritățile din Gibraltar și cele spaniole.
În domeniul circulației persoanelor, părțile au convenit să instituie controale duble la frontieră pentru Gibraltar și spațiul Schengen, la portul și aeroportul din Gibraltar – care vor fi efectuate în deplină cooperare între autoritățile UE și cele din Regatul Unit/Gibraltar, eliminând toate controalele la punctul de trecere dintre Gibraltar și La Línea pentru miile de persoane care traversează zilnic în ambele sensuri.
Pentru UE, controalele Schengen complete vor fi efectuate de Spania. Pentru Regatul Unit, controalele complete ale Gibraltarului vor continua să fie efectuate ca și până acum.
De asemenea, s-au convenit aranjamente privind vizele și permisele, precum și o cooperare strânsă între poliție și autoritățile de aplicare a legii.
În domeniul mărfurilor, părțile au convenit asupra principiilor care stau la baza viitoarei uniuni vamale între UE și Gibraltar, prevăzând o cooperare strânsă între autoritățile vamale respective și eliminarea controalelor asupra mărfurilor. De asemenea, s-a ajuns la un acord cu privire la principiile impozitării indirecte care vor fi aplicate în Gibraltar, inclusiv în ceea ce privește tutunul, ceea ce va evita denaturarea concurenței și va contribui la prosperitatea întregii regiuni.
Alte domenii importante ale viitorului Acord UE-Regatul Unit includ angajamente privind condiții echitabile de concurență în materie de ajutoare de stat, fiscalitate, muncă, mediu, comerț și dezvoltare durabilă, combaterea spălării banilor și transport – inclusiv aeroportul; drepturile lucrătorilor transfrontalieri și coordonarea sistemelor de securitate socială.
De asemenea, va fi prevăzută o cooperare specifică în domeniul protecției mediului. S-a convenit și crearea unui mecanism financiar adecvat pentru a promova coeziunea și a sprijini formarea profesională și ocuparea forței de muncă în regiune.
Spania a cedat Gibraltarul coroanei britanice în 1713 în cadrul Tratatului de la Utrecht, însă de atunci ea nu a încetat niciodată să revendice suveranitatea asupra acestui teritoriu, ceea ce generează tensiuni regulate între Madrid și Londra, scrie Agerpres.
Împreună cu protocolul asupra Irlandei de Nord convenit de Londra și Bruxelles în 2023, Gibraltar era ultimul teritoriu britanic fără un acord care să clarifice viitoarea sa relație cu UE.
INTERNAȚIONAL
Keir Starmer avertizează Israelul cu „noi acțiuni concrete” ca răspuns la continuarea ofensivei în Gaza și restricțiile privind ajutorul umanitar
Published
2 weeks agoon
June 6, 2025By
Andreea Radu
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a avertizat joi Israelul cu „noi acțiuni concrete ca răspuns” la continuarea ofensivei în Gaza și restricțiile impuse privind ajutorul umanitar, declarație făcută după o întrevedere la Londra cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Prim-ministrul a reafirmat că dacă Israelul nu încetează ofensiva militară și nu ridică restricțiile privind ajutorul umanitar, Regatul Unit și partenerii săi vor recurge la noi acțiuni concrete ca răspuns”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street într-un comunicat.
Conflictul din Fâșia Gaza a fost declanșat de atacul terorist fără precedent comis de Hamas în 7 octombrie 2023 în sudul Israelului și soldat cu moartea a 1.218 de persoane, în majoritate civili. Alte 251 au fost luate ostatice și duse în enclava palestiniană. Dintre acestea, 57 încă se află în Fâșia Gaza, dar armata israeliană deține informații că doar 23 dintre ele mai sunt în viață.
Armata israeliană a ripostat cu o operațiune militară dură asupra pozițiilor Hamas din Fâșia Gaza. Această campanie militară s-a soldat până luni la prânz cu 54.470 de morți (dintre care 52 în precedentele 24 de ore) și 124.693 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, date considerate fiabile de către ONU.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania
Trending
- NATO1 week ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA1 week ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ROMÂNIA1 week ago
Tranzacție majoră pe piața de curierat din România: Sameday cumpără Cargus, prima companie privată de curierat din România
- ROMÂNIA4 days ago
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
- NATO1 week ago
Regele Spaniei, primul lider extern primit de Nicușor Dan, la grupul de luptă NATO de la Cincu: Prezența militarilor spanioli în România, o dovadă clară a angajamentului față de apărarea colectivă