Connect with us

INDIA

Președintele Franței, Emmanuel Macron, după întâlnirea cu premierul Indiei: Vom coopera pentru combaterea terorismului și a schimbărilor climatice

Published

on

Președintele Franței, Emmanuel Macron și prim-ministrul indian Narendra Modi s-au angajat să colaboreze pentru a combate terorismul și schimbările climatice, în urma primei lor întâlniri bilaterale care a avut loc la Paris, duminică, informează Politico Europe.

Foto: captura video Facebook/Emmanuel Macron

Întâlnirea, carea survine la scurt timp duăp ce președintele american Donald Trump a anunțat că va retrage SUA din Acordul de la Paris, a fost dominată de subiectul privind schimbările climatice pe care Modi le-a clasificat, alături de terorism, drept cea mai mare amenințare cu care se confruntă omenirea.

“Cred că acordul de la Paris este un avantaj colectiv al lumii, aceasta va fi, de asemenea, un avantaj pentru generațiile viitoare. Este obligația noastră de a proteja Planeta Mamă”, a subliniat Modi, potrivit New Delhi TV.

India, cel de-al treilea poluator mondial, va continua să își respecte angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris, în pofida anunțului făcut de președintele american, a completat premierul indian.

Suntem convinși că țările noastre trebuie să facă multe pentru tranziția la energia curată și pentru lupta împotriva încălzirii globale“, a spus Emmanuel Macron, potrivit presei franceze.

Cei doi lideri au discutat și despre modalităși de a rezista în fața radicalizării în mediul virtual și de a combate terorismul, și și-au luat angajamentul de a consolida cooperarea în domenii precum apărarea, energia regenerabilă și infrastructură.

“Avem interese comune și o viziunea comună. În următarele luni și ani, sper că vom putea lucra împreună. Este destinul nostru”, a postat pe Twitter Macron.

Președintele Franței a mai spus că va călători în India anul acesta pentru a lua parte la primul summit al Alianței Internaționale pentru Energie Solară, o inițiativă franco-inidiană lansată în cadrul summitului de la Paris privind schimbările climatice, din 2015.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INDIA

Uniunea Europeană și India au convenit instituirea unui dialog la nivel înalt privind comerțul și investițiile. Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen: Dorim un acord de liber schimb ambițios

Published

on

©European Commission/ Facebook

Uniunea Europeană și India au convenit să aprofundeze legăturile comerciale, cele două părți fiind de acord să înființeze un dialog la nivel înalt privind comerțul și investițiile, informează Deutsche Welle.

”Dialogul la nivel înalt va avea drept scop cultivarea progresului privind acordurile comerciale și de investiții, abordarea disensiunilor comerciale și îmbunătățirea condițiilor pentru investitori”, este precizat în cadrul unor declarații comune în urma summitului UE-India, în contextul în care cele două părți reprezintă unele dintre cele mai mari economii și piete din lume, aproximativ 6.000 de companii europene operând în India.

”Uniunea Europeană și India sunt cele mai mari democrații din lume. Trebuie să colaborăm și mai strâns pentru a promova și proteja interesele noastre comune, fundamentate pe multilateralism, stat de drept și respectarea drepturilor omului”, a precizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul conferinței comune cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

”Dorim un acord de liber schimb ambițios, nu suntem acolo încă, dar prin acest dialog la nivel înalt privind comerțul și investițiile sperăm să avansăm lucrurile și să promovăm obiectivul nostru comun de a avansa către un acord de liber schimb. Acesta trebuie să cuprindă solicitările noastre clasice privind accesul la piață și achiziții publice, dar și aspectele referitoare la dezvoltarea durabilă”, a completat oficialul european.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Indiei, cu tranzacții bidirecționale în valoare totală de 115,6 miliarde de dolari (101,3 miliarde de euro) în perioada 2018-2019.

Discuțiile de miercuri, desfășurate în format de videoconferință, au vizat și chestiunile privind cooperarea în domeniul apărării, dar și combaterea pandemiei de coronavirus.

Continue Reading

INDIA

Summitul Uniunea Europeană-India, care urma să aibă loc la Bruxelles la 13 martie, a fost amânat din cauza epidemiei de coronavirus

Published

on

Uniunea Europeană și India au decis să amâne summitul comun care urma să aibă loc la 13 martie la Bruxelles, ca urmare a epidemiei de coronavirus, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”În urma recomandării autorităţilor sanitare de a nu călători între regiuni, cele două părţi au convenit că ar fi oportun să amâne summitul pentru o dată ce va fi convenită de comun acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE indian, Raveesh Kumar.

Până în prezent, în India au fost confirmate 30 de cazuri infectate cu coronavirus, dintre care jumătate sunt turiști italieni.

Guvernul din New Delhi a anunțat joi că va închide școlile primare din capitala indiană până la 31 martie, ca formă de prevenție a răspândirii virusului.

Ca măsuri suplimentare, India a suspendat acordarea vizelor pentru persoanele care vin din China, Coreea de Sud, Italia, Iran și Japonia, țările cele mai afectare de epidemia de coronavirus.

Epidemia de coronavirus a provocat peste 3.200 de decese, cele mai multe victime fiind din China. Actualmente, peste 92.000 de persoane sunt infectate, virusul fiind prezent în peste 70 de țări și teritorii.

Continue Reading

CHINA

Sancțiuni americane. Mike Pompeo a anunțat care sunt cele opt state care vor putea cumpăra în continuare petrol iranian. Care sunt acestea

Published

on

Statele Unite au autorizat opt state, printre care China, India, Japonia, Coreea de Sud și Italia să continue achizișionarea temporară de petrol iranian, a precizat luni șeful diplomației americane Mike Pompeo, în contextul în care Washingtonul a reintrodus luni sancțiunile împotriva sectoarelor petrolier și financiar ale Iranului ce fuseseră ridicate de către fostul președinte Barack Obama, anunță AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Foto: Secretary Pompeo/ Twitter

Celelalte stat care beneficiază de o exceptare timp de șase luni sunt Grecia, Turcia și Taiwanul, a precizat înaltul oficial american, promițând o presiune ”neobosită” până când regimul iranian își va schimba la ”180 de grade” comportamentul destabilizator în Orientul Mijlociu.

”Dacă încearcă să ocolească sancţiunile noastre, vom continua să luăm măsuri pentru a le perturba activitatea. Presiunea maximă venită din partea Statelor Unite va creşte de acum, companiile din întreaga lume trebuie să înţeleagă că vom aplica strict sancţiunile”, a declarat la rândul său ministrul american al finanţelor, Steven Mnuchin, la o conferinţă de presă.

Uniunea Europeană, Franța, Germania și Marea Britanie au declarat vineri, într-un comunicat de presă comun, că regretă decizia Washingtonului de a reimpune sancțiuni asupra Iranului.

Președintele iranian, Hassan Rouhani, a anunțat că statul său va continua să vândă petrol și va încălca sancțiunile reinstituite de Statele Unite pentru sectorul energetic și bancar.

Administraţia Trump a reinstituit toate sancţiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015, care vizau atât Iranul cât şi ţările care aveau relaţii comerciale cu această ţară. Sancţiunile vizează exporturile de petrol, transportul şi băncile, sectoare esenţiale ale economiei iraniene.

Din acordul din 2015 mai fac parte Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China, ele respectând în continuare tratatul şi informând că vor crea o nouă metodă de plată pentru a continua comerţul cu Iranul şi să evite sancţiunile Statelor Unite.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending