Președintele Franței, Emmanuel Macron, îndeamnă statele europene să rămână unite și coerente pe ultima sută de metri a negocierilor privind Brexit-ul

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a invocat joi, la Salzburg, unde liderii UE s-au reunit pentru a lua parte la un summit informal al Consiliului European, importanța ca statele europene să rămână unite și coerente, pe ultima sută de metri a negocierilor privind Brexit-ul, informează AFP, citat de Agerpres.

Foto: www.flickr.com/photos/eu2018at

”Vor exista tensiuni”, a avertizat preşedintele francez la sosirea la summitul informal al UE de la Salzburg.

”Vor fi întotdeauna momente dificile (…) dar trebuie să apăram interesele Uniunii Europene pe termen scurt, mediu şi lung”, a adăugat el.

Negocierile privind Brexit-ul trebuie accelerate pentru încheierea în această toamnă a unui acord privind retragerea Marii Britanii, care urmează să părăsească oficial UE la sfârşitul lunii martie 2019.

Pentru Macron, cel mai important este să ”rămânem împreună, să avem o abordare comună” şi să ”rămânem coerenţi”. ”Trebuie găsită o soluţie, însă ea nu trebuie să afecteze coerenţa, forţa celor patru libertăţi ale pieţei unice”, a mai spus el.

În ceea ce priveşte problema migraţiei, ”avem nevoie de rezultate deoarece cetăţenii noştri au nevoie să fie protejaţi”, a afirmat Macron.

”Susţin propunerea Comisiei Europene de creştere a efectivelor Frontex la 10.000 (de agenţi de frontieră) pentru a apăra graniţele UE”, a adăugat el, referindu-se la un anunţ recent al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Liderii UE, reuniți la Salzburg, se vor concentra astăzi asupra Brexitului într-un format de UE 27. Aceasta va fi o ocazie de a trece în revistă progresele înregistrate în cadrul negocierilor cu Regatul Unit și de a discuta despre calea de urmat. Cei 27 de lideri se vor axa pe viitorul parteneriat dintre UE și Regatul Unit, modalități de organizare a fazei finale a negocierilor.

Citiți și:

În speranța ajungerii la un acord privind Brexit, Donald Tusk îi oferă un răgaz de o lună Londrei și propune organizarea unui summit al Consiliului European în noiembrie 2018

Consiliul European informal din Salzburg, o oportunitate de avansare a agendei europene în domeniile securității interne, migrației și Brexitului

Negociatorul șef pentru Brexit, Michel Barnier, anunță agrearea a 80% din acordul cu Marea Britanie

Premierul britanic Theresa May avertizează: Alternativa la varianta mea de Brexit este niciun acord

Marea Britanie și-a exprimat la începutul lunii dorința de a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul pe tema Brexitului până în luna noiembrie.

Negocierile dintre Londra şi Comisia Europeană avansează extrem de greu în prezent, şi se profilează riscul unui Brexit fără acord, din cauza unor divergenţe care vizează în special relaţiile comerciale ale celor două blocuri, dar şi chestiunea frontierei irlandeze.

Atât Marea Britanie, cât şi UE afirmă că doresc să ajungă la un acord privind „divorţul” cu ocazia Consiliului European din 18 octombrie, însă mulţi diplomaţi considerau că această ţintă este prea optimistă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.