Președintele Franței, Emmanuel Macron: UE trebuie să se reformeze înainte de a propune o extindere pentru a include pe oricine altcineva

Președintele francez, Emmanuel Macron, a precizat că Uniunea Europeană trebuie să se reformeze înainte de a se putea extinde, anunță DPA, citat de Agerpres. 

Foto: Emmanuel Macron/ Twitter

Afirmațiile liderului de la Palatul Elysee vin în contextul în care acesta a avut înainte o întâlnire cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, stat care speră ca, până în 2025, să adere la comunitatea europeană.

”Dar nu am face nimănui vreun serviciu dacă am lua în considerare ca o Uniune Europeană care deja funcţionează prost să fie constant extinsă fără a schimba regulile deloc”, a spus Macron, completând că speră ca reformele la care s-a angajat Serbia pentru a adera la UE să fie efectuate până în 2025.

Președintele francez a militat, încă de la începutul mandatului său, pentru o mai mare integrare a zonei euro, cu un buget și un ministru de finanțe.

”Pot să vă spun că, cu 28 de state membre, Uniunea Europeană funcţionează prost”, a mai spus Macron, argumentând că s-a lucrat prea mult la o bază interguvernamentală şi că este prea uşor pentru membrii reticenţi să blocheze progresul.

”Uniunea Europeană trebuie să se reformeze înainte de a propune o extindere pentru a include pe oricine altcineva”, a conchis Macron.

La 20 iunie, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, au convenit asupra necesităţii formării unui buget al zonei euro, „un nou capitol” în aprofundarea integrării în cadrul Uniunii Europene.

Cei doi lideri au semnat ”Declaraţia Meseberg – Înnoirea promisiunilor Europei de securitate şi prosperitate”, document care prevede consolidarea Agenţiei UE pentru protecţia frontierelor (Frontex), reformarea sistemului de azil, instituirea unui buget al zonei euro şi transformarea Mecanismului European de Stabilitate într-un Fond monetar european.

Bugetul zonei euro ar urma să devină operaţional din anul 2021. „Va fi un buget real, cu venituri şi cheltuieli anuale. Este vorba de un angajament politic pe care îl facem, care va necesita activităţi tehnice de elaborare la nivel ministerial, până la sfârşitul anului, iar, ulterior, modificarea Tratatului UE, anul următor. Acum intrăm în a doua etapă a vieţii monedei unice” europene, a explicat Emmanuel Macron.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.