Președintele Franței nu insistă asupra înlocurii lui Bashar al-Assad din fruntea Siriei

Președintele Emmanuel Macron a declarat că Franța nu mai cere plecarea președintelui Bashar al-Assad din fruntea statului sirian pentru rezolvarea războiului civil, informează New Europe.

FOTO: Elysee.fr

Președintele Macron consideră că Franța nu trebuie să contribuie la instabilitatea din Siria în absența unui „succesor legitim”. Cu toate acestea, în eventualitatea în care Siria va mai folosi arme chimice, Franța va reacționa imediat.

„Dacă vor fi folosite în lupte arme chimice și le vom descoperi proveniența, Franța va lansa raiduri aeriene și va bombarda stocurile de arme chimice”, a precizat Macron, subliniind că nu va repeta greșeala lui Obama de a ezita bombardarea Siriei după lansarea unor arme chimice de către forțele guvernamentale siriene.

În cadrul unui interviu acordat recent, Macron și-a anunțat viziunea de politică externă, complet diferită față de cea a predecesorului său, Francois Hollande. Franța nu va mai fi un susținător al opoziției siriene la ONU, opoziție care se opune ferm Rusiei și Iranului. Macron percepe  acum doar „abordari convergente” cu Rusia asupra Siriei, acordând mai degrabă prioritate „luptei împotriva terorismului” și evitând „un stat eșuat”.

Macron a respins „neoconservatorismul” intervenției importate de Franța în ultimul deceniu, salutând neintervenția în Irak și regretând intervenția din Libia, precizând totodatîăcă nu va permite Siriei să urmeze drumului unui stat eșuat. 

Președintele SUA, Donald Trump, făcea o declarație asemănătoare în urmă cu câteva luni, spunând că „nu este important dacă (Al-Assad) rămâne sau pleacă. Sunt importante procesul politic, încetarea vărsării de sânge, a ostilităților (…). Și apoi poporul să decidă”.

Predecesorul lui Macron, Francois Hollande, cerea fervent retragerea susținerii de către Rusia pentru Bashar al-Assad în vederea detensionării situației și contruirea unui viitor pacifict în statul sirian.

 

-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.