Connect with us

U.E.

Președintele Germaniei și omologii săi din Europa Centrală vor comemora împreună 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Published

on

© Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier/ Facebook
Preşedinţii Poloniei, Cehiei, Slovaciei şi Ungariei vor aniversa în capitala Germaniei 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, a anunţat vineri cabinetul preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier printr-un comunicat preluat de AFP.
 
Steinmeier şi cei patru omologi ai săi vor comemora pe 9 noiembrie şi “contribuţia statelor din Europa Centrală la revoluţia paşnică” din fosta Republică Democrată Germană (RDG), arată comunicatul citat, notează Agerpres.
 
Ceremoniile vor începe cu depunerea unor coroane de flori în memoria celor aproximativ 140 de est-germani ucişi în timp ce încercau să treacă zidul pentru a ajunge în sectorul occidental al Berlinului, izolat din 1961 până în 1989 de obstacolul ridicat pe o lungime de circa 165 de kilometri. Şefii de stat vor merge apoi la o sculptură dezvelită în 2017 în memoria ajutorului primit de RDG de la ţările vecine.
 
În ultimii ani ai regimului comunist, mii de est-germani s-au refugiat în Republica Federală Germană trecând prin Ungaria şi prin fosta Cehoslovacie. În aceeaşi perioadă, mişcarea generată de sindicatul polonez Solidaritatea se afla în fruntea revendicărilor democratice din statele central şi est-europene din blocul dominat de fosta Uniune Sovietică.
 
Numărul mare de evadări din lagărul socialist şi manifestaţiile de stradă care aveau loc în multe oraşe din fosta RDG au contribuit la căderea în cele din urmă a Zidului Berlinului, în seara de 9 noiembrie 1989; a fost primul pas către reunificarea Germaniei în 1990.

Germania și Europa Centrală și aniversează anul acesta 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. La 9 noiembrie 1989 barierele dintre Germania de Est și cea de Vest au fost deschise, eliminând astfel granița simbolică instituită timp de 30 de ani între democraţie şi comunism. 

Căderea sa a marcat prăbușirea Cortinei de Fier dintre Occident și Răsărit și a generat începutul căderii comunismului în Europa de Est, moment pe care țările din blocul ex-sovietic îl vor comemora anul acesta la 30 de ani.

Reunificarea Germaniei a fost încheiată oficial pe 3 octombrie 1990.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Mircea Hava: DiscoverEU, cel mai frumos cadou de majorat, ce depășește cu mult limitele convenționalului

Published

on

© European Parliament Media Center

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) îi invită pe tinerii liceeni să participe în cadrul programului DiscoverEU prin care pot călători gratuit cu trenul în Europa timp de o lună. 

”Learning by travelling, cam așa e descris, pe scurt, cel mai amplu program al Uniunii Europene, Discover EU, prin care tinerii sunt susținuți să călătorească și să descopere Europa”, menționează Mircea Hava în mesajul său.

Peste 800 de tineri români în vârstă de 18 ani urmează să primească un permis de călătorie în cadrul celei de-a patra rundă a inițiativei DiscoverEU, care a atras în jur de 75 000 de cereri din întreaga Europă, anunță Comisia Europeană printr-un comunicat.

Potrivit deputatului european, programul DiscoverEU este dedicat tinerilor și libertății de mișcare.

”Îi felicit pe cei care au avut îndrăzneala de a accepta provocarea și au intrat în selecția care le-a adus biletul pentru ”Trans – European”.

Mircea Hava le recomandă tinerilor să aplice pentru acest program și să descopere Europa, călătorind: ”Cei care cred în ceea ce văd, vor să experimenteze și își doresc să se regăsească nu doar geografic în Europa, au recomandarea mea: Discover EU e un programat ce depășește cu mult limitele convenționalului, dedicat 100% aventurierilor.”

Mai multe detalii pentru apelul următor găsiți aici https://europa.eu/youth/discovereu_en

Citiți și: DiscoverEU: Încă 800 de tineri români ”vor întreprinde o călătorie europeană memorabilă” în 2020, ”pentru a descoperi Europa”

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

2021 – Anul european al orașelor mai verzi. Eurodeputatul Dan Motreanu: Este nevoie de o mai bună comunicare între statele membre în materie de planificare urbană

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Deputatul european, Dan Motreanu (PNL, PPE), a votat în Parlamentul European în cadrul Comisiei ENVI un proiect de rezoluție care stabilește 2021 – Anul European al orașelor mai verzi.

Această rezoluție a fost propusă în contextul în care 72% din populația Uniunii Europene trăiește în prezent în mediul urban.”

Potrivit eurodeputatului, acest procent în continuă creștere, ”generează un nivel record de poluare, cu impact direct asupra sănătății cetățenilor și a mediului înconjurător.”

Dan Motreanu explică de ce a votat amendamentul din Rezoluție conform căruia este nevoie de o mai bună comunicare între statele membre în materie de planificare urbană, urbanism și infrastructură durabilă, arhitectură ecologică, energie curată, mobilitate a pietonilor, a cicliștilor și gestionarea corectă și durabilă a deșeurilor: ”poluarea este ucigașul invizibil”.

”Numai în România peste 20 de mii de oameni mor anual din cauza poluării, țara noastră ocupând locul 8 în Europa la numărul de decese asociate acestui fenomen, raportate la 100 de mii de locuitori”, informează acesta.

Dan Motreanu subliniază că toate aceste măsuri sunt esențiale pentru reducerea cantității de CO2 din atmosferă, atenuarea impactului valurilor de căldură, diminuarea poluării fonice, oferind totodată avantaje estetice, economice și creșterea calității vieții, în general.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene consolidarea cadrului legislativ pentru combaterea traficului ilegal cu animale de companie

Published

on

© Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), în calitate de membru al Comisiei ENVI (Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară), a votat o rezoluție prin care, împreună cu membrii comisiei, solicită Comisiei Europene consolidarea cadrului legislativ pentru combaterea traficului ilegal cu animale de companie.

”Este nevoie urgentă de înființarea registrelor obligatorii pentru crescători și vânzători și de crearea unui Sistem electronic interconectat la nivel european pentru identificarea câinilor și pisicilor.”

Deputatul european subliniază că în cele mai multe cazuri, comerțul ilegal cu animale de companie în Uniunea Europeană are loc adesea în ”condiții greu de imaginat”.

”Câinii și pisicile sunt de cele mai multe ori separați de mamele lor mult prea devreme, supuși unor călătorii de lungă durată în condiții insalubre, fără hrană, apă, spațiu suficient și fără pauză pe durata transportului.”

Totodată, în cadrul întrunirii comisiei, s-a menționat importanța adoptării animalelor de companie, astfel încât să nu mai fie sprijinit comerțul ilegal al acestora.

”Am încurajat de asemenea statele membre UE să intensifice campaniile de sensibilizare, pentru a încuraja adoptarea animalelor de companie și nu cumpărarea acestora”, a mai menționat acesta în mesajul postat pe pagina oficială de Facebook.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending