Președintele Hassan Rouhani susține că Iranul ar putea rămâne parte din acordul nuclear, „în ciuda dorinţei SUA”

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că, dacă interesele ţării sunt protejate, Teheranul va rămâne în acordul nuclear semnat în 2015, despre care ministrul său de Externe crede că poate fi reproiectat fără SUA, notează Washington Post.

Foto: Instagram

Potrivit agenţiei Reuters, Rouhani a făcut această declaraţie duminică, la televiziunea de stat, adăugând că retragerea Statelor Unite, anunţată marţi, a fost o „încălcare a principiilor morale”. 

„Dacă cele cinci state care au rămas în acord continuă în această înţelegere, Iran va rămâne în ciuda dorinţei Americii”, a spus el în timpul unei întâlniri cu preşedintele Sri Lanka. 

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a pornit sâmbătă într-un turneu diplomatic în care va avea întâlniri cu reprezentanţi ai statelor încă membre ale acordului – Marea Britanie, China, Franţa, Germania şi Rusia.

Citiți și: Federica Mogherini: UE va menține acordul nuclear cu Iranul

„Suntem hotărâți să păstrăm acest acord în vigoare”, a spus șefa diplomației UE, Federica Mogherini, adăugând că numai Iranul are puterea de a denunța unilateral acordul.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.