Connect with us

U.E.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, discuții cu liderii partidelor de stânga din Europa despre măsurile necesare pentru a face față pandemiei: Este nevoie de unui răspuns comun la nivel european pentru relansarea economică

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Președintele interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, și eurodeputatul social-democrat, președintele PES activists România, Victor Negrescu, au discutat joi, prin videoconferință, cu șefii de stat sau de guverne, dar și cu liderii partidelor de stânga din Europa despre măsurile care trebuie întreprinse la nivel european și național pentru a face față crizei generate de coronavirus.

Discuțiile au avut loc în contextul în care cei 27 de șefi de stat sau de guvern ai țărilor membre ale Uniunii Europene se vor reuni în videoconferință pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei de coronavirus, în aceeasi zi în care Parlamentul European va vota propunerile Comisiei Europene de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV2 și diminuare a impactului acestuia asupra economiei europene.

”Am discutat astăzi (joi – n.r.), alături de europarlamentarul Victor Negrescu, prin videoconferinţă, cu şefii de stat şi de guverne, dar şi cu liderii partidelor de stânga din Europa despre măsurile care trebuie întreprinse la nivel european şi naţional pentru a face faţă crizei generate de coronavirus. În cadrul şedinţei de pregătire a Consiliului European, am prezentat măsurile propuse de PSD şi am solicitat un răspuns coordonat pentru a salva cât mai multe vieţi şi economia europeană”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Președintele interimar al PSD a adăugat că primul pas îl reprezintă ‘”asigurarea echipamentelor medicale pentru toate statele membre şi dezvoltarea unui răspuns comun la nivel european pentru relansarea economică”.

”Salutăm eforturile familiei noastre politice în a veni cu răspunsuri şi cu propuneri concrete. Este nevoie acum în primul rând de responsabilitate şi de soluţii”, a completat acesta.

La rândul său, președintele PES, Serghei Stanisev, a invocat nevoia unui plan european de redresare pentru muncitori și mediul de afaceri. ”În prezent, cel mai important este să ne concentrăm pe cotrolarea pandemiei și protejarea vieților. Dar, pe termen scurt și mediu, trebuie să ne adresăm și pe consecințele socioeconomice” a menționat președintele PES, potrivit unui comunicat al Partidului Socialiștilor Europeni. 

”Nu mai putem subestima și subfinanța serviciile publice și sistemele noastre de sănătate. Acestea trebuie să fie puternice, atât în vremuri bune, cât și rele”, a mai spus Stanișev.

Liderii PES, au discutat, de asemenea, despre nevoia unor măsuri pentru salvarea locurilor de muncă și protejarea economiei, afectate de pandemia de coronavirus. În viziunea acestora, Uniunea Europeană trebuie să adopte toate măsurile necesare pentru a veni în ajutorul cetățenilor și pentru a asigura coeziune socială, în vreme ce asistența financiară trebuie să garanteze stabilitatea industriei și lucrătorilor.

Șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre UE se vor reuni joi într-o videoconferință pentru a discuta despre măsurile privind gestionarea pandemiei de coronavirus, printre temele de pe agenda acestora numărându-se posibil, și un așa-numit ”Plan Marshall”, invocat atât de premierul Portugaliei, Antonio Costas, cât și de prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, menit să stimuleze economia europeană, afectată de pandemia de coronavirus, riscând să intre în recesiune.

Pentru a preîntâmpina un astfel de scenariu, Banca Centrală Europeană  a anunţat săptămâna trecută un plan de urgenţă de 750 de miliarde de euro destinaţi datoriei publice şi private.

De altfel, Fondul Monetar Internațional atenționa, prin vocea directorului general Kristalina Georgieva, că acestă pandemie va provoca recesiune globală în 2020, care ar putea fi mai rea decât cea înregistrată în timpul crizei financiare din 2008-2009, dublând atenționările venite din partea comisarului european pentru piață internă Thierry Breton, care, referindu-se la economia europeană, avertiza că aceasta s-ar putea contracta cu 2,5% pe fondul acestei pandemii.

În celași timp, tot joi, Parlamentul European urmează să voteze, prin procedură de urgență, măsurile propuse de Comisia Europeană pentru a limita efectele produse de noul virus. 

Amintim că executivul european a propus, prin vocea președintelui Ursula von der Leyen, suspendarea temporară a prevederileor Pactului de Stabilitate și Creștere și regulile bugetare care le impuneau statelor membre să nu depășească un deficit bugetar de 3% din PIB.

”Am promis că vom face orice pentru a sprijini companiile și cetățenii europeni în această criză și astăzi pot să spun că am livrat. Ieri am pus în practică cea mai flexibilă schemă de ajutor de stat pentru a ajuta oamenii și companiile. Guvernele pot da acum bani pentru multe companii care sunt lovite de acest șoc, hoteluri, restaurante, companii de transport sau firme mici care riscă să se închidă. fără sprijin. Astăzi, iar asta nu s-a mai făcut niciodată, activăm clauza de relaxare a regulilor bugetare. Asta înseamnă că guvernele naționale pot pompa în economie atât de mulți bani cât este nevoie. Relaxăm regulile bugetare pentru a le permite să facă acest lucru”, a spus von der Leyen într-o postare video pe contul său de Twitter, făcând astfel un anunț fără precedent în istoria Uniunii Europene.

Miniștrii de finanțe din cele 27 de state membre ale UE au adoptat deja o declarație prin care dau undă verde propunerii Comisiei Europene de activare a clauzei derogatorii generale din Pactul de Stabilitate şi de Creştere, ca parte a strategiei sale de a reacţiona rapid, ferm şi coordonat la pandemia de coronavirus. 

Această decizie vine să completeze o hotărâre anterioară adoptată de Comisia Europeană prin care permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul epidemiei de COVID-19.

Potrivit prevederilor acestui cadru temporar, statele membre vor putea să instituie scheme care să permită acordarea unei finanțări de până la 800 000 euro unei întreprinderi pentru a răspunde nevoilor urgente de lichiditate ale acesteia.

Comisia Europeană a lansat la 13 martie un pachet financiar de 37 de miliarde de euro pentru statele membre în atenuarea unei crize economice asociate pandemiei de coronavirus, dar și flexibilizarea unor reguli europene cuprinse în politica de predictibilitate fiscală europeană, anume relaxarea criteriilor de menținere a unui deficit bugetar la 3% din PIB.

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii au dat deja undă verde propunerii Comisiei Europene de a pune la dispoziția statelor membre ale UE finanțarea mai sus precizată ce provine din fondurile de coeziune pentru a aborda consecințele crizei coronavirusului.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac solicită din nou acțiuni ferme ale UE împotriva regimului Lukașenko: Este datoria Europei civilizate și democratice

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Este datoria Europei civilizate și democratice să respingă și să condamne cu fermitate violarea drepturilor omului, arestările masive nejustificate și utilizarea forței fizice împotriva protestatarilor din Belarus, a afirmat eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE).

“Nu mai încape îndoială că manevrele dictatoriale ale lui Lukașenko – ultimul tiran al Europei, fost șef de colhoz – de a rămâne la putere nu vor stăvili. Putin în este exemplu într-ale propagandei, dictaturii și manipulării. De 26 de ani, Lukașenko continuă să încalce drepturile fundamentale ale propriilor cetățeni prin represiuni masive asupra libertății de exprimare și a presei, a libertății de întrunire și de asociere politică”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

“Campania electorală neechitabilă în timpul căreia mai mulți opozanți au fost arestați nejustificat, rezultatul falsificat al scrutinului de duminică și actele de violență disproporționate ale KGB-ului împotriva zecilor de mii de cetățeni care protestează pentru democrație sunt dovezi clare că Belarus se află sub tiranie. Încă din 9 iulie, am atras atenția, în plenul Parlamentului European, asupra situației în care se află populația din Belarus. Am solicitat încă de atunci acțiuni ferme ale Uniunii Europene împotriva acestui regim. Aceste nedreptăți trebuie să înceteze, deținuții trebuie eliberați, iar populația din Belarus trebuie susținută în lupta sa pentru democrație”, a mai spus el.

Uniunea Europeană a denunţat marţi alegeri prezidenţiale ”nici libere, nici echitabile” în Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe și cu revizuirea relațiilor UE cu Belarus, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Continue Reading

U.E.

Comisia Europeană lansează noua versiune a SELFIE, instrument care ajută școlile cu utilizarea tehnologiilor digitale pentru predare și învățare

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat miercuri, 12 august, o nouă versiune a SELFIE: instrumentul de auto-reflecție care ajută școlile să profite la maxim de tehnologiile digitale pentru predare și învățare, potrivit unui comunicat. 

Pe măsură ce școlile încep să se redeschidă în Europa, SELFIE a fost actualizat pentru a le ajuta să reflecte asupra modului în care pot face față învățării la distanță în timpul pandemiei coronavirusului și pentru a planifica anul școlar următor pe baza nevoilor elevilor și profesorilor.

Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, responsabilă pentru Centrul Comun de Cercetare, a declarat:

„Pandemia coronavirusului a provocat cea mai mare perturbare a educației din istoria recentă a Europei, majoritatea predării și învățării mutându-se online. Pentru mulți educatori și studenți, aceasta a fost prima dată când au folosit pe deplin tehnologiile digitale în acest fel. Instrumentul SELFIE actualizat va ajuta școlile să reflecte asupra acțiunilor pe care le pot întreprinde pentru a profita la maximum de aceste tehnologii și pentru a maximiza oportunitățile de învățare pentru copiii.”

SELFIE (Auto-reflecție asupra Învățării Eficiente prin Promovarea utilizării Tehnologiilor Educaționale Inovatoare) este un instrument gratuit, ușor de utilizat și personalizabil. Orice școală interesată se poate înscrie pe platformă și poate rula SELFIE.

Instrumentul colectează puncte de vedere anonime ale elevilor, profesorilor și directorilor de școală pentru a produce o imagine a punctelor tari și a punctelor slabe în utilizarea tehnologiilor digitale pentru învățare.

De la lansarea sa în 2018, peste 7.000 de școli și aproape 700.000 de utilizatori din 57 de țări au beneficiat de SELFIE. Este disponibil în 31 de limbi, inclusiv în toate cele 24 de limbi ale UE.

Continue Reading

U.E.

Josep Borrell convoacă de urgență o reuniune virtuală a miniștrilor de externe din UE pentru a discuta despre Belarus, Liban și Turcia

Published

on

© European Union, 2020

Șeful diplomației din Uniunea Europeană, Josep Borrell, a convocat de urgență vinerea aceasta o videconferință a miniștrilor de externe din statele membre pentru a discuta despre tulburările din Belarus, iscate după alegerile prezidențiale de duminică, criticate pentru lipsa de transparență și existența unor fraude electorale masive care i-ar fi adus liderului de la Minsk, Aleksandr Lukashenko, al șaselea mandat prezidențial.

Într-o postare pe Twitter, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate anunță convocarea reuniunii virtuale care mai are pe agenda discuțiilor de pe 14 august situația din Liban și Mediterana de Est, unde tensiunile sunt exacerbate de acțiunile Turciei de forare în căutarea de gaze naturale în ape teritoriale disputate cu Grecia. 

 

Acest anunț survine la o zi distanță de apelul făcut de cinci state membre pentru o reuniune de urgență a miniștrilor de externe din UE. Grecia a dorit discutarea relațiilor cu Turcia, în timp ce Polonia, Letonia, Estonia și Finlanda au solicitat analizarea crizei politice din Belarus. 

Citiți și Statele UE amenință Belarusul cu sancțiuni și cu revizuirea relațiilor: Alegerile prezidențiale nu au fost nici libere, nici echitabile

O reuniune prin videoconferinţă nu permite luarea de decizii, dar miniştrii pot da undă verde unor grupuri de lucru să înceapă pregătirea de ‘concluzii’ adoptate prin procedură scrisă, a indicat o sursă europeană, citată de Agerpres.  „Aceasta poate accelera procesul pentru adoptarea de acţiuni concrete”, a explicat sursa.

Totuși, sefii diplomaţiilor din UE urmează să se reunească în persoană în zilele de 27-28 august la Berlin pentru a pregăti decizii în perspectiva summitului UE programat la 24 şi 25 septembrie la Bruxelles.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending