Connect with us

U.E.

Președintele italian Sergio Mattarella, consultări cu grupurile politice pentru formarea unei noi coaliții de guvernare. Giuseppe Conte, posibil să rămână în funcția de premier

Published

on

© governo.it

Un acord de formare a unui nou guvern italian ar fi aproape încheiat între Partidul Democrat (PD) de centru-stânga și Mișcarea populistă 5 Stele (M5S), potrivit declarațiilor oficiale de luni, însă președintele Sergio Mattarella se pregătește să lanseze marți discuții maraton oficiale cu scopul de a rezolva criza guvernamentală exacerbată prin anunțarea demisiei premierului Giuseppe Conte, săptămâna trecută, relatează France 24 și POLITICO.

Doi oficiali ai Partidului Democrat (PD) au declarat că discuțiile se desfășoară în continuare în urma scurtei întâlniri între liderii celor două partide, care a avut loc luni după-amiază, iar un acord între cele două formațiuni ar include numirea lui Giuseppe Conte în funcția de prim-ministru, relatează France24.

Totuși, președintele Sergio Mattarella urmează, marți, să înceapă o nouă rundă de 36 de ore de consultări cu grupurile politice pentru a încerca să găsească o cale de ieșire din actuala criză politică, care a fost generată la începutul acestei luni, când liderul de extremă dreaptă al Ligii, Matteo Salvini, a retras sprijinul formațiunii pentru coaliția cu cei de la M5S, solicitând organizarea unui vot de încredere asupra premierului Conte, care ulterior și-a anunțat demisia. Mattarella este de așteptat să anunțe o ieșire din criza guvernului miercuri seara, transmite POLITICO.

În anunțarea demisiei sale din fruntea actualului guvern, Conte a dat vina pe lipsa de loialitate a vicepremierului și ministrului său de interne, Matteo Salvini, liderul Liga, de extremă dreapta, căruia i-a reproșat că este dominat de ambiții personale care l-au determinat să saboteze coaliția de la guvernare.

Citiți și Premierul italian, Giuseppe Conte, și-a anunțat demisia: “Acest guvern se termină aici”

Mattarella are acum sarcina de a decide calea de urmat, inclusiv dacă va convoca alegeri anticipate, în urma cărora Liga speră să revină la putere datorită avansului pe care îl au în sondaje față de celelalte partide, sau dacă va instala un nou guvern bazat pe o majoritate alternativă în parlament.

Potrivit surselor interne de pe scena politică italiană, unul dintre punctele cheie în discuțiile despre o potențială alianță PD-M5S a fost viitorul politic al lui Conte. Inițial, secretarul general al PD, Nicola Zingaretti, a exclus numirea lui Conte, care nu este afiliat niciunui partid, afirmând că Italia are nevoie de o detașare curată față de guvernul anterior. Însă, cei de la  M5S, în prezent cel mai mare partid din parlamentul italian, au spus că nu vor renunța la Giuseppe Conte.

Astfel, potrivit celor doi oficiali PD, citați de France24, Zingaretti și liderul M5S, Luigi Di Maio, ar fi convenit luni că Giuseppe Conte ar trebui să rămână prim-ministru. De asemenea, aceștia au declarat că cele două părți iau în considerare în prezent nominalizarea fostului prim-ministru Paolo Gentiloni, în prezent președintele PD, sau a eurodeputatului Roberto Gualtieri, membru al PD, drept candidați pentru funcția de comisar european din partea Italiei.

Președintele italian, Sergio Mattarella, a declarat că, dacă până la jumătatea săptămânii nu are garanții  că o nouă coaliție ar oferi țării un guvern de durată, va dizolva Parlamentul, declanșând alegeri în această toamnă, cu 3 ani și jumătate înainte de termenul stabilit prin lege.

Guvernul condus de Giuseppe Conte s-a prăbușit după doar 14 luni de guvernare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Comisia Europeană răspunde unei întrebări adresate de eurodeputatul Nicolae Ștefănuță: Bruxelles-ul avertizează România că legea care permite vânarea ursului brun nu respectă directivele europene

Published

on

Comisia Europeană avertizează că România ar putea să transpună incorect în legislație directiva Habitate a Uniunii Europene, într-o scrisoare în care răspunde unei întrebări formulate de eurodeputatul Nicolae Ștefănuță (USR, Renew Europe) cu privire la măsurile pe care executivul european le-ar putea lua în problema ursului brun, având în vedere proiectul de lege adoptat recent de Senatul României prin care s-ar permite vânarea fără restricții în următorii 5 ani.

Răspunsul Comisiei confirmă că proiectul Senatului României nu respectă directivele europene și transmite că va contacta autoritățile pentru a le reaminti de obligațiile juridice ale acestora. Adoptarea acestui proiect de lege ar putea duce la o transpunere incorectă a directivei”, scrie eurodeputatul Nicolae Ștefănuță, pe pagina sa de Facebook.

 

Amendamentul votat în Senatul României nu este fundamentat și nici nu se referă la cauza problemei, anume, frecvența crescută a atacurilor urșilor, ci propune măsuri de combatere a efectelor prin ridicarea regimului de protecție a ursului brun, mai precizează sursa citată

Reducerea semnificativă a habitatului ursului brun, prin defrișări și activitatea umană din ce în ce mai intensivă în aceste zone, lipsa zonelor de liniște a modificat comportamentul urșilor în principal prin pierderea fricii față de om. Nu putem trata un simptom fără a trata cauzele. Vânătoarea e promovată ca principală metodă de prevenire a conflictelor om-urs, în condițiile în care aceasta este o măsură reactivă, nu preventivă”, mai spune Ștefănuță.

Senatul a adoptat în luna septembrie o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care ursul a fost inclus, pentru o perioadă de 5 ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari de la PSD, a fost aprobată de Senat cu 68 de voturi pentru şi 13 abţineri. Potrivit unui amendament adoptat de plen, ursul a fost eliminat de pe lista cu animale pentru care vânarea este interzisă şi inclus, pe o perioadă de cinci ani, pe lista cu animale care pot fi vânate în anumite perioade.

Comisia Europeană subliniază că ursul brun este inclus în Anexa IV a speciilor strict protejate din Directiva Habitate, iar ”uciderea indivizilor din specia urs brun este interzisă prin Articolul 12 al aceleiași directive”.

Potrivit Comisiei Europene, statele membre pot aplica derogări de la prevederile acestui articol ”doar dacă sunt întrunite condițiile de la articolul 16”.

Conform WWF Romania, derogările în această situație se pot obține cu condiția ca acestea să nu afecteze negativ menținerea stării favorabile de conservare a populațiilor speciilor respective în arealul lor natural și în măsura în care nu există o alternativă satisfăcătoare la derogare.

Continue Reading

U.E.

Guvernul croat, pregătit să înceapă discuții cu cancelarul Angela Merkel privind atragerea unei investiții Volkswagen în Croația

Published

on

© Volkswagen/ Twitter

Guvernul croat este pregătit să înceapă discuții cu cancelarul Angela Merkel privind atragerea unei investiții Volkswagen în Croația, a anunțat marți ministrul croat al economiei, Darko Horvat, în cadrul unei conferințe la Varaždin, transmit Hina şi Novinite, preluat de Agerpres.

Ministrul Darko Horvat a declarat, în cadrul unui eveniment, că cei patruzeci de parametri necesari pentru investiție au fost acum satisfăcuți și că guvernul a pus la punct o ofertă adecvată.

,,Discuțiile încep mâine (miercuri, n.r.) cu doamna Merkel despre realizarea unei investiții VW în Croația. Guvernul a pregătit o ofertă pentru VW și a găsit trei locații unde există un milion de metri pătrați de teren, toate celelalte condiții, care vizează cei 40 de parametri, sunt îndeplinite așa cum au fost solicitate pentru a realiza această investiție ”, a explicat ministrul economiei.

Cele trei locații potențiale pentru fabrică VW suntVaraždin, Ivanić-Grad și Dugo Selo.

,,În nicio altă parte a Croației nu au găsit atât de multe terenuri disponibile pentru investiții, combinat cu toate celelalte condiții, cum ar fi capacitatea umană și educațională și planurile de dezvoltare pentru douăzeci de ani”, a adăugat Horvat.

Totuși, într-un interviu acordat postului naţional de radio, Horvat a precizat că ,,este prea devreme să vorbim despre VW în acest moment” și, dacă va avea şansa ,,să prezint oferta Croaţiei în cadrul unor convorbiri directe, o voi face”, a adăugat ministrul economiei. 

Volkswagen plănuia să ridice noua fabrică cu o capacitate de producție anuală de 300.000 de vehicule în Manisa, la 40 km de oraşul Izmir. Însă, compania germană a amânat construirea unei fabrici în Turcia nedorind să devină parte a criticilor internaţionale de condamnare a operaţiunilor militare derulate de Ankara în Siria de teama potențialelor efecte asupra imaginii sale.

În acest context, Bernd Osterloh, şeful sindicatului global al VW şi membru în Consiliul de Supraveghere al producătorului auto, preciza la începutul lunii că reglementările VW prevăd ca la fabricile companiei să existe ,,un mediu de stabilitate şi siguranţă”. De asemenea, directorul financiar al companiei auto, Frank Witter, a explicat că deocamdată nu există o urgență privind construirea unei noi uzine, existând chiar alternativa de a moderniza actualele fabrici pentru extinderea capacității de producție.

Între timp, compania va monitoriza situația politică îngrijorătoare din Siria și evoluțiile de pe frontul deschis în nordul țării  și va decide până la finalul anului dacă va construi noua sa fabrică în Turcia, potrivit anunțului făcut de compania germană după reuniunea de marți a Consiliului de supervizare. 

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL): PPE, așteptări pozitive privind reconfirmarea mandatului președintelui Iohannis pentru consolidarea direcției europene a României

Published

on

© caleaeuropeana.ro

Partidul Popular European (PPE) are așteptări pozitive privind reconfirmarea mandatului președintelui Iohannis pentru consolidarea direcției europene a României în următorii cinci ani, este declarația făcută de eurodeputatul Cristian Bușoi pentru corespondentul caleaeuropeană, la Congresul PPE de la Zagreb.

Întrebat despre primirea făcută de popularii europeni delegației liberale din România, la congresul de la Zagreb, eurodeputatul Cristian Bușoi a declarat că ,,a fost primită foarte bine, este una dintre cele mai mari și influente delegații din PPE, dar și foarte bine reprezentată la nivel politic, prin intermediul președintelui Klaus Iohannis, al premierului Ludovic Orban și al comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, precum și de toți europarlamentarii PNL”. De asemenea, a spus acesta, ,,fiecare dintre noi profităm de fiecare oportunitate pentru a promova interesele, proiectele și imaginea României în interiorul familiei populare europene”. 

Întrebat care sunt așteptările membrilor PPE privind cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerie prezidențiale din România, Cristian Bușoi a răspuns că toți cei cu care s-au interesectat atât cu șeful statului, cât și cu premierul Orban, au ,,așteptări pozitive privind reconfirmarea unui al doilea mandat la Cotroceni al președintelui Iohannis prin care să continue munca bună pentru România și consolidarea direcției europene în următorii cinci ani”. 

,,Aceste așteptări pozitive țin de rezultatele din turul I, de sondajele de opinie, de excelenta prestație a președintelui Iohannis în ultimele zile, în România, inclusiv la dezbaterea cu jurnaliștii și fomatorii de opinie”, a explicat Cristian Bușoi. 

,,Cred că în orice bătălie politică trebuie mobilizare maximă până în ultimul moment pentru ca românii să confirme așteptările din sondaje, însă sperăm la o victorie”, a adăugat eurodeputatul.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending