Connect with us

U.E.

Președintele italian Sergio Mattarella, consultări cu grupurile politice pentru formarea unei noi coaliții de guvernare. Giuseppe Conte, posibil să rămână în funcția de premier

Published

on

© governo.it

Un acord de formare a unui nou guvern italian ar fi aproape încheiat între Partidul Democrat (PD) de centru-stânga și Mișcarea populistă 5 Stele (M5S), potrivit declarațiilor oficiale de luni, însă președintele Sergio Mattarella se pregătește să lanseze marți discuții maraton oficiale cu scopul de a rezolva criza guvernamentală exacerbată prin anunțarea demisiei premierului Giuseppe Conte, săptămâna trecută, relatează France 24 și POLITICO.

Doi oficiali ai Partidului Democrat (PD) au declarat că discuțiile se desfășoară în continuare în urma scurtei întâlniri între liderii celor două partide, care a avut loc luni după-amiază, iar un acord între cele două formațiuni ar include numirea lui Giuseppe Conte în funcția de prim-ministru, relatează France24.

Totuși, președintele Sergio Mattarella urmează, marți, să înceapă o nouă rundă de 36 de ore de consultări cu grupurile politice pentru a încerca să găsească o cale de ieșire din actuala criză politică, care a fost generată la începutul acestei luni, când liderul de extremă dreaptă al Ligii, Matteo Salvini, a retras sprijinul formațiunii pentru coaliția cu cei de la M5S, solicitând organizarea unui vot de încredere asupra premierului Conte, care ulterior și-a anunțat demisia. Mattarella este de așteptat să anunțe o ieșire din criza guvernului miercuri seara, transmite POLITICO.

În anunțarea demisiei sale din fruntea actualului guvern, Conte a dat vina pe lipsa de loialitate a vicepremierului și ministrului său de interne, Matteo Salvini, liderul Liga, de extremă dreapta, căruia i-a reproșat că este dominat de ambiții personale care l-au determinat să saboteze coaliția de la guvernare.

Citiți și Premierul italian, Giuseppe Conte, și-a anunțat demisia: “Acest guvern se termină aici”

Mattarella are acum sarcina de a decide calea de urmat, inclusiv dacă va convoca alegeri anticipate, în urma cărora Liga speră să revină la putere datorită avansului pe care îl au în sondaje față de celelalte partide, sau dacă va instala un nou guvern bazat pe o majoritate alternativă în parlament.

Potrivit surselor interne de pe scena politică italiană, unul dintre punctele cheie în discuțiile despre o potențială alianță PD-M5S a fost viitorul politic al lui Conte. Inițial, secretarul general al PD, Nicola Zingaretti, a exclus numirea lui Conte, care nu este afiliat niciunui partid, afirmând că Italia are nevoie de o detașare curată față de guvernul anterior. Însă, cei de la  M5S, în prezent cel mai mare partid din parlamentul italian, au spus că nu vor renunța la Giuseppe Conte.

Astfel, potrivit celor doi oficiali PD, citați de France24, Zingaretti și liderul M5S, Luigi Di Maio, ar fi convenit luni că Giuseppe Conte ar trebui să rămână prim-ministru. De asemenea, aceștia au declarat că cele două părți iau în considerare în prezent nominalizarea fostului prim-ministru Paolo Gentiloni, în prezent președintele PD, sau a eurodeputatului Roberto Gualtieri, membru al PD, drept candidați pentru funcția de comisar european din partea Italiei.

Președintele italian, Sergio Mattarella, a declarat că, dacă până la jumătatea săptămânii nu are garanții  că o nouă coaliție ar oferi țării un guvern de durată, va dizolva Parlamentul, declanșând alegeri în această toamnă, cu 3 ani și jumătate înainte de termenul stabilit prin lege.

Guvernul condus de Giuseppe Conte s-a prăbușit după doar 14 luni de guvernare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Alianța pentru coeziune îndeamnă Comisia Europeană să mențină un accent puternic asupra coeziunii în toate măsurile de redresare a economiei

Published

on

© CoR

Alianța pentru coeziune (#CohesionAlliance), formată din principalele asociații europene de orașe și regiuni și Comitetul European al Regiunilor, solicită o politică de coeziune mai puternică dupa 2020 și în același timp salută propunerile revizuite ale Comisiei Europene pentru bugetul 2021-2027 și Planul de recuperare al economiei europene, inclusiv extinderea actualelor programe de coeziune cu o flexibilitate crescută și finanțare suplimentară.

Cu toate acestea, Alianța îndeamnă Comisia Europeană și statele membre să asigure implicarea orașelor, municipalităților și regiunilor și să mențină un accent puternic asupra coeziunii în toate măsurile de redresare, care vizează reconstruirea economiei, favorizarea sustenabilității și consolidarea țesăturii teritoriale și sociale a noastră Uniune, inclusiv în procesul semestrului european, se arată în comunicatul oficial, remis Caleaeuropeana.ro

”Cadrul financiar multianual și Planul de recuperare trebuie să se concentreze asupra coeziunii ca valoare fundamentală a Uniunii Europene, pentru a urmări provocări majore, precum Acordul Verde European, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, Pilonul European pentru Drepturile Sociale”, se arată în declarația Alianței.

Potrivit declarației, în actuala criză, orașele, municipalitățile și regiunile au ”nevoie mai mult decât oricând de sprijinul direct al unei politici de coeziune puternice pentru a preveni lărgirea disparităților teritoriale și o redresare asimetrică, întrucât statele membre dispun de mijloace financiare diferite pentru a face față provocărilor economice și sociale actuale.”

#CohesionAlliance salută propunerea Comisiei Europene de a asigura rolul politicii de coeziune ca politică puternică de investiții pe termen lung a UE, precum și investiția de 55 miliarde de euro prin instrumentul REACT-UE pentru a oferi un răspuns eficient la COVID -19 pandemie și consecințele sociale și economice ale acesteia

Alianța este totuși îngrijorată de faptul că, fără luarea în considerare a nevoilor diverse ale regiunilor, orașelor și municipalităților, precum și implicarea puternică a actorilor locali, facilitatea de recuperare și rezistență – care este cel mai puternic instrument de investiții din planurile de recuperare ale UE – riscă să eșueze.

Alianța îndeamnă toate instituțiile UE și naționale – și în special comisarul UE pentru Reforme și Coeziune, Elisa Ferreira – să ia măsurile necesare pentru a se asigura că planurile naționale de recuperare și reziliență respectă principiul parteneriatului, să răspundă nevoilor reale ale cetățenilor și întreprinderilor și să permită o implicare mai puternică și mai structurată a autorităților locale și regionale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Eurodeputații cer Comisiei Europene măsuri și mai concrete pentru repornirea turismului, criticând lipsa de sprijin financiar specific pe termen scurt

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Deputații europeni au oferit un feedback general pozitiv asupra pachetului Comisiei de transport și turism privind noile măsuri luate în considerare pentru repornirea turismului. Cu toate acestea, europarlamentarii solicită măsuri mai concrete și sprijin financar înainte de începrea vacanței de vară, se arată în comunicatul ofical al Parlamentului European.

Repornirea turismului: eurodeputații au subliniat necesitatea restabilirii încrederii în ”călătorii în siguranță” prin măsuri concrete suplimentare, întrucât situația actuală rămâne incertă în ciuda pachetului propus.

Dificultăți financiare: mulți europarlamentari au ridicat problema pierderilor de locuri de muncă masive, riscului de faliment în sector și au comentat lipsa de ajutor concret și sprijin financiar specific pe termen scurt, precum și necesitatea unei linii bugetare dedicate pe termen lung.

Probleme privind siguranța: Cu multe întrebări privind repornirea în siguranță a turismului în UE, Comisia a subliniat că cooperarea dintre statele membre s-a îmbunătățit și ridicarea restricțiilor de călătorie, inclusiv deschiderea frontierelor, ar trebui să se bazeze pe criterii stabilite și protocoale de sănătate puternice. Comisia încurajează statele membre să introducă scheme de certificare pentru călătorii în siguranță. Cu toate acestea, o acțiune similară la nivelul UE nu va fi posibilă înainte de această vară.

Drepturile pasagerilor: eurodeputații au subliniat că regulile de rambursare sunt aplicate prea des în diferite state membre. Comisia i-a asigurat pe eurodeputații că urmăresc îndeaproape problema, iar pasagerii își păstrează dreptul la rambursări în numerar.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor: Decizia SUA de a se retrage din Tratatul Cer Deschis nu este sănătoasă pentru stabilitatea globală

Published

on

© vladnistor.ro

Vlad Nistor, membru în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, a comentat într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Calea Europeană, decizia Statelor Unite ale Americii de a se retrage din Tratul Cer Deschis.

”Nu cred că este sănătos pentru stabilitatea globală, este prematur să vedem consecințele. Există posibilitatea ca unele negocieri să continue și depind în bună măsură de desfășurarea electorală, mai ales în SUA”, a declarat Vlad Nistor.

Reamintim că Președintele SUA Donald Trump a anunţat în urmă cu aproximativ două săptămâni retragerea SUA din tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies), care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armelor în ţările semnatare, relatează AFP.

“Rusia nu a respectat tratatul. Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage”, a declarat preşedintele american, potrivit Agerpres

Tratatul – la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România – permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Citiți și: Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, solicită SUA să își reconsidere decizia privind retragerea din Tratatul Cer Deschis


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending