Connect with us

POLITICĂ

Președintele Klaus Iohannis: Bilanțul celor 10 ani de la apartenența la UE este unul pozitiv pentru România

Published

on

Bilanțul celor 10 ani de la apartenența la Uniunea Europeană este unul pozitiv pentru România, a declarat președintele Klaus Iohannis, în deschiderea conferinței ”10 ani de la aderarea României la UE: de la coeziune la convergență”. ”Putem afirma, fără echivoc, faptul că țara noastră, la nivelul întregii societăți, a resimțit din plin beneficiile care decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene”, a declarat șeful statului. 

FOTO: Administrația Prezidențială

”Toți acești ani au permis modernizarea României prin consolidarea democrației, îmbunătăţirea capacității instituționale şi administrative și, evident, dezvoltarea economică. De altfel, este aproape imposibil să identificăm un domeniu în care sprijinul Uniunii nu s-a manifestat. De asemenea, procesul de integrare a însemnat o participare activă a României la mecanismul decizional european, o adaptare continuă la o realitate europeană care a crescut în complexitate, dar și consolidarea capacității comune de răspuns la evoluții de criză în plan european, din care am avut parte pe deplin”, a susținut Klaus Iohannis.

Șeful statului a amintit beneficiile economice aduse de aderarea României la UE.

”Din punct de vedere economic, produsul intern brut al României aproape că s-a dublat în cei 10 ani de apartenență la Uniune, această creștere fiind înregistrată în condițiile în care Uniunea a traversat o perioadă de criză economică și financiară dificilă. În al doilea rând, puterea de cumpărare a crescut cu circa 20% de la momentul aderării. Parcursul României spre convergența cu celelalte state membre și cu media europeană se datorează, în bună măsură, beneficiilor determinate de utilizarea fondurilor structurale și de investiții. Ca parte a strategiilor și programelor de dezvoltare ale Uniunii Europene, politica de coeziune a adus valoare adăugată certă eforturilor de modernizare a României, contribuind substanţial la accelerarea creșterii economice și la crearea de noi locuri de muncă. Fără Politica de Coeziune, efortul României de a avansa în procesul de integrare europeană ar fi fost, cu siguranță, mult mai anevoios.”

Președintele a vorbit și despre un raport recent publicat de către Comisia Europeană arată că regiunile din statele UE-13, au înregistrat, cu sprijinul Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune, cea mai mare creștere la nivel de PIB pe cap de locuitor din Uniune, în medie cu peste 5% anual, inclusiv în cazul României. ”Se reconfirmă astfel valoarea incontestabilă a fondurilor de investiții și structurale în susținerea obiectivelor de creștere la nivelul Uniunii Europene.”, a subliniat șeful statului.

În ce privește aderarea României la Uniune și în raport cu percepția cetățeanului, aceasta a însemnat în primul rând posibilitatea de a călători, lucra și studia în celelalte state membre. 

Iohannis a declarat totudată că în unele domenii sunt necesare în continuare eforturi susținute, făcând referire la necesitatea creșterii ratei absorbției fondurilor europene.

”România are o șansă în Uniune, o șansă de care trebuie să profităm în fiecare an, iar o mai bună absorbție și o eficientă gestionare a fondurilor europene ne pot oferi un sprijin important în îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare a țării noastre în sectoare cruciale, precum și în cel al infrastructurii”, a transmis președintele.

”În România, este esențial să primeze în continuare angajamentul și sprijinul transpartinic pentru o Uniune Europeană mai puternică, în interesul tuturor cetățenilor români, dar şi al construcției europene în ansamblu. Această responsabilitate ne revine cu atât mai mult cu cât țara noastră va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019. ”, a declarat președintele.

Președintele a susținut că aderarea României la zona Euro este un demers esențial iar adoptarea monedei euro este proiectul politic, economic și instituțional la care România aspiră.

”La 10 ani de la aderare, România are nevoie în continuare de Uniunea Europeană, cum și Uniunea Europeană are nevoie de România.Ne propunem ca, în contextul marcării unei decade de la aderare, a Centenarului statului român modern în 2018 și a Președinției României a Consiliului Uniunii Europene în 2019, țara noastră să joace un rol activ în rândul statelor care susțin o Uniune puternică, eficientă, apropiată de cetățenii săi„, susține Iohannis.

”Ceea ce am învățat în ultimii zece ani este că solidaritatea și responsabilitatea sunt inseparabile în construcția europeană. Aceste cuvinte au fost şi rămân cheia succesului pentru Uniunea Europeană și pentru fiecare dintre membrii săi”, și-a încheiat acesta discursul.

 

 

.

POLITICĂ

Klaus Iohannis participă luni la şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată Revoluției și la evenimentele de la Timișoara

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată aniversării a 30 de ani de la Revoluţie şi la mai multe evenimente organizate la Timişoara.

Potrivit agendei, şeful statului va participa, luni, începând cu ora 12:00, la şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată aniversării a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.

Tot luni, la Timişoara, el va depune, după-amiază, o coroană de flori la Monumentul Eroilor, iar apoi va merge la slujba de pomenire a martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Catedrala Ortodoxă Metropolitană, la momentul de reculegere şi aprinderea “Candelelor Nemuririi” de la Opera Naţională Română, unde va susţine şi o alocuţiune.

De asemenea, preşedintele Iohannis va participa la spectacolul regal de balet intitulat “Revolta”, la Opera Naţională Română. 

Continue Reading

JUSTIȚIE

Ludovic Orban, de Ziua Internațională Anticorupție: Reiterez angajamentul și determinarea Guvernului de a susține neobosit această luptă

Published

on

© Guvernul României

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, într-un mesaj de Ziua internaţională împotriva corupţiei, că lupta împotriva acestui fenomen este “dezideratul care a unit români de toate vârstele” şi a reiterat “angajamentul şi determinarea Guvernului de a susţine neobosit” acest demers.

“Lupta împotriva corupţiei este dezideratul care a unit români de toate vârstele, din medii şi cu preocupări diferite, şi faţă de care şi-au exprimat susţinerea fără echivoc. Fie prin mijlocul democratic al votului, prin campanii publice şi chiar prin proteste de stradă, cetăţenii au luat atitudine de fiecare dată când combaterea corupţiei a fost slăbită sau pusă în pericol. Atitudinea civică fermă şi mesajul răspicat exprimate de români dovedesc gradul înalt de conştientizare a efectelor acestui flagel: menţinerea sărăciei, servicii sociale de slabă calitate, dezbinarea societăţii”, a transmis Orban, potrivit mesajului postat pe site-ul Guvernului.

El a adăugat că atitudinea curajoasă şi implicată a societăţii reprezintă un sprijin important al acţiunii guvernamentale de combatere a corupţiei şi de consolidare a independenţei Justiţiei, componentă “esenţială” a acestui efort.

“Vreau să reiterez angajamentul și determinarea Guvernului pe care îl conduc de a susține neobosit această luptă. Este dezideratul nostru să construim o Românie puternică, în care economia să se dezvolte fără bariera corupţiei, prin politici publice menite să stimuleze încredere investitorilor şi competiţia corectă. Ne-am făcut un obiectiv din creşterea credibilităţii României în plan extern, fundamentată pe valori democratice şi pe cele ale statului de drept. Este un ţel al Guvernului nostru să creştem performanţa în educaţie şi sănătate şi să prosperăm prin muncă, creativitate, onestitate şi bun simţ. Toate aceste lucruri le putem realiza împreună, fiind uniţi în această luptă împotriva corupţiei”, a evidenţiat prim-ministrul.

Instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 2003, Ziua internaţională împotriva corupţiei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 decembrie.

Continue Reading

JUSTIȚIE

Klaus Iohannis, de Ziua Internațională Anticorupție: Am reușit, cu sprijinul românilor, să păstrăm parcursul european al ţării noastre

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis și-a reafirmat luni susținerea fermă pentru lupta împotriva corupției și a arătat că, alături de români și de forțele politice democratice, a reușit să păstreze parcursul european al României.

Într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție, Iohannis a argumentat că sunt necesare mecanisme instituționale și sociale complexe de prevenție și sancționare pentru a a stopa practicile corupte în societățile contemporane, astfel încât eficiența instituțiilor în realizarea interesului public și buna funcționare a statului de drept să fie garantate.

”Corupția slăbește statul, erodează instituțiile și generează un regres al societății, în ansamblul său, iar acest flagel subminează democrația și statul de drept, conduce la încălcări ale drepturilor omului, susține rețele de criminalitate organizată, distorsionează piețe și, în final, scade calitatea vieții cetățenilor. Corupția afectează cele mai vulnerabile categorii sociale, ține comunitățile sărace captive într-un cerc vicios, frânează dezvoltarea și reduce capacitatea statului de a oferi cele mai bune servicii celor pe care îi slujește”, se arată în mesajul șefului statului remis de Administrația Prezidențială.

Iohannis a mai precizat că, la 30 de ani de la căderea comunismului, România a făcut imense progrese în combaterea corupției la nivel înalt și în societate, în general.

”Acest proces este însă unul continuu, care implică un efort de a schimba mentalităţi, consecvenţă şi un set de principii de neclintit. Cinstea, corectitudinea, adevărul, empatia sunt valori care se regăsesc tot mai mult în societatea românească, iar reacţia societăţii civile atunci când aceste valori au fost călcate în picioare a fost pe măsură. Am fost şi rămân un susţinător ferm al luptei împotriva corupţiei. Primul meu mandat de Preşedinte a fost unul plin de provocări, însă am reuşit, cu sprijinul românilor şi al forţelor politice democratice, să păstrăm parcursul european al ţării noastre. România a rămas un pilon de stabilitate şi un pol de spirit european în regiune, indiferent cât de mult au dorit unii politicieni să subordoneze statul unor interese personale sau de grup”, a mai scris Iohannis.

Acesta susţine că, în societate, pe termen lung, ”lupta anticorupţie este direct legată de dezvoltarea unei puternice culturi democratice, europene”.

”Schimbarea comportamentelor individuale, luarea de poziţii ferme împotriva corupţiei şi nedreptăţii, solicitarea unei mai mari transparenţe a instituţiilor, toate acestea sunt modalităţi prin care fiecare cetăţean se poate implica şi determina o schimbare în bine la nivelul întregii comunităţi. Informarea tinerilor despre ce înseamnă corupţia, despre efectele sale şi combaterea acestui fenomen reprezintă, de asemenea, o asigurare pentru generaţiile viitoare că ţara în care trăiesc va fi una cu un grad ridicat de intoleranţă faţă de corupţie”, a mai  transmis Iohannis

Potrivit acestuia, ”rezultatele instituţiilor din domeniu, ale profesioniştilor care şi-au făcut datoria cu bună-credinţă şi ataşamentul românilor faţă de valorile democratice fac ca România să fie privită astăzi ca un exemplu de acţiune şi hotărâre în lupta anticorupţie, prin care se asigură un stat funcţional, instituţii performante şi bunăstare pentru români”.

”Într-o Românie normală, respectarea legii şi corectitudinea sunt regula. Îmi doresc ca aceste deziderate să rămână vii, pentru că pe temelia lor clădim împreună o ţară mai bună. Printr-un efort comun, prin toleranţă zero faţă de orice act de corupţie şi prin păstrarea angajamentului civic admirabil vom putea construi România pe care ne-o dorim cu toţii!”, a încheiat Iohannis.

Instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 2003, Ziua internaţională împotriva corupţiei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 decembrie.

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending