Președintele Klaus Iohannis despre ridicarea MCV în anul 2018: ”Acest optimism afișat e cel puțin nepotrivit”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Goteborg, că nu crede în ridicarea MCV pentru România anul viitor, precizând că optimismul afișat de reprezentanții coaliției de guvernare în acest sens este “cel puțin nepotrivit”.

Eu nu cred în așa ceva și cred că acest optimism afișat e cel puțin nepotrivit“, a spus șeful statului, înainte de participarea la Summitul social privind promovarea locurilor de muncă.

 

Precizările președintelui survin după ce acesta a spus, într-o primă reacție după publicarea raportului, că va face uz de toate atribuțiile constituționale pentru a asigura independența justiției și un stat de drept funcțional.

Pe de altă parte, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat că în concluzia raportului se arată că ”România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al Comisiei, adică pe parcursul anului 2018. (…) Angajamentul pe care ni l-am asumat este acela ca la preluarea președinției, în 2019, România să nu mai fie sub MCV, poate fi îndeplinit”.

În raportul publicat de către Comisia Europeană miercuri, executivul european atenționează că Guvernul trebuie să evite regresul pentru a permite ridicarea MCV până în anul 2019 și că provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare.

Comisia a arătat și că România a realizat progrese cu privire la recomandările 2 (Codul de conduită pentru parlamentari), 7 (Transparența și responsabilizarea CSM), 8 (Asigurarea intrării in funcțiune a sistemului PREVENT) și 12 (Operaționalitatea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate).

Comisia Europeană va evolua din nou progresele România cu privire la reforma judiciară și combaterea corupției spre sfârșitul anului 2018, înainte ca țara noastră să preia președinția rotativă a Consiliului UE.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.