Președintele Klaus Iohannis despre vizita premierului Viorica Dăncilă în Israel: Nu are niciun mandat acolo, nu a vorbit în numele României

Președintele României, Klaus Iohannis, nu este de acord cu secretomania în care s-a desfășurat vizita premierului Viorica Dăncilă în Israel și a precizat că nu are mandat pentru discuții de politică externă.

FOTO: Administrația Prezidențialăel

“Această vizită pe care o face premierul și se pare și președintele Camerei Deputaților în Israel are câteva ciudățenii. Una din ele este că nu au venit la discuții, nu a plecat doamna prim-ministru cu niciun fel de mandat acolo, deci a vorbit strict doar în numele și pentru Guvernul, nu pentru România”, a declarat președintele.

Șeful statului l-a criticat și pe Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților deoarece nu ar avea mandat pentru negocierea politicii exerne cu alți lideri externi: “Mai mare secret. S-a aflat că a plecat acolo doar după ce a ajuns acolo. Nu știu care sunt dedesubturile acestei abordări. Cine știe ce înțelegeri secrete face domnul Dragnea acolo cu evreii, dar sper că după revenire să aibă bjunul simț și să explice românilor ce au făcut acolo”, a spus Klaus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă și preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au efectuat, miercuri şi joi, o vizită oficială în  Israel la invitaţia prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Agenda vizitei a inclus întrevederi cu omologul israelian, Benjamin Netanyahu, preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, şi cu liderul opoziţiei din Knesset, Isaac Herzog.

Vizita premierului în Israel are loc într-un context mai sensibil la nivelul politicii externe românești după ce președintele partidului de guvernământ și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat adoptarea unui memorandum în Guvern privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Ulterior, premierul Dăncilă a confirmat acest lucru și a precizat se vor purta discuţii cu toate instituţiile, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.

În schimb, șeful statului a reacționat și a transmis că nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers, reamintind că președintele este titularul deciziilor de politică externă și cerând „responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice”. Imediat după reacția lui Klaus Iohannis, MAE a anunțat „lansarea unui proces de evaluare privind mutarea ambasadei României la Ierusalim”.

O reacție pe acest subiect a venit și din partea Comisiei Europene care a indicat că susține poziția președintelui Klaus Iohannis, șeful statului reamintind luni în cadrul unor declarații de presă că la nivelul UE există o abordare mai echilibrată în a nu recunoaște Ierusalimul drept capitală oficială. Totodată, într-un editorial publicat sâmbătă, consilierul pentru politică externă al președintelui, Bogdan Aurescu, a precizat că o astfel de decizie nu se poate lua pripit, discreționar, argumentând că până acum, poziţia de principiu a României a fost de respectare a dreptului internaţional în vigoare”.

Anul trecut, pe 22 decembrie, România s-a numărat printre cele 35 de țări care s-au abținut de la o rezoluție a Adunării Generale în care s-a solicitat Statelor Unite ale Americii să își retragă decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Rezoluția a trecut, însă, cu 128 de voturi pentru. Pe de altă parte, numele României a fost inclus de presa israeliană pe lista ţărilor care ar putea lua în calcul mutarea ambasadei din Tel Aviv în Ierusalim.

Citiți și

Corespondență. Klaus Iohannis, vizită în Israel: Combaterea terorismului este un angajament ferm al României

VIDEO&FOTO Corespondență. Ce a făcut președintele Klaus Iohannis în prima zi a vizitei în Israel

Klaus Iohannis, invitat la Washington: Președintele României va primi distincția ”Lumina popoarelor” din partea Comitetului Evreiesc American, acordată în trecut și Angelei Merkel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.