Connect with us

INTERNAȚIONAL

Președintele Klaus Iohannis, discuții cu secretarul american al Energiei după Summitul celor Trei Mări despre potențialul României de a deveni furnizor energetic regional

Published

on

Președintele Klaus Iohannis și secretarul american pentru Energie, Rick Perry, au discutat marți, în cadrul unei întrevederi bilaterale, despre rezultatele Summitului Inițiativei celor Trei Mări desfășurat la București și la finalul căruia țările participante au afirmat obiectivele principale precum creșterea dezvoltării economice, consolidarea coeziunii Uniunii Europene și îmbogățirea legăturilor transatlantice.

Întrevederea Iohannis – Perry a prilejuit „o discuție aprofundată despre dimensiunile Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent pe proiecte de interes reciproc, inclusiv pe plan economic și energetic, în acord cu cele agreate de către președinții Klaus Iohannis și Donald Trump în cursul întâlnirii deosebit de fructuoase din 9 iunie 2017, de la Casa Albă”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

FOTO: Administrația Prezidențială

Secretarul pentru Energie Rick Perry a transmis aprecierea deosebită a părții americane pentru rezultatele Summitului Inițiativei celor Trei Mări de la București și a evocat înalta considerație pe care Președintele Trump o are față de Președintele României.

Preşedintele Klaus Iohannis a mulțumit secretarului Energiei pentru susținerea puternică a Statelor Unite în ceea ce privește Inițiativa celor Trei Mări și angajamentul Administrației americane pentru a sprijini obiectivele ambițioase ale Inițiativei, astfel cum au fost consacrate de Summitul găzduit de preşedintele Iohannis, prin eforturile părţii române derulate în cursul ultimului an, în ceea ce privește interconectivitatea regională, adâncirea coeziunii și convergenței la nivelul UE și întărirea relației transatlantice.

Citiți și De la București, SUA provoacă monopolul energetic al Rusiei: Suntem cel mai mare producător de petrol și gaze din lume. Statele din Europa Centrală și de Est pot conta pe noi

Șeful statului a exprimat apreciere față de propunerea anunțată de secretarul Perry în timpul Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, privind Parteneriatul pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation – P-TEC), evaluând că această platformă are potenţialul de a aduce valoare adăugată atât cooperării transatlantice, cât și Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

Evocând stadiul excelent al cooperării bilaterale în plan politic și securitar, președintele Iohannis a arătat că P-TEC completează în mod substanțial palierul economic al relației de parteneriat strategic dintre România și SUA, fiind necesar ca și această dimensiune economică să își atingă deplinul potențial şi să atingă cel puţin nivelul de excelenţă al dimensiunilor politică, militară şi de securitate.

Citiți, pe larg, despre lucrările Summitului Inițiativei celor Trei Mări, desfășurat în premieră la București

O atenţie specială a fost acordată și tematicii securităţii energetice la nivel european și în regiunea Mării Negre, România fiind unul dintre cele mai puţin dependente state din acest punct de vedere, cu potenţial de a deveni, prin proiecte de interconectare şi investiţii strategice, furnizor regional.

În acest cadru, secretarul Perry a subliniat importanţa deosebită din punct de vedere regional şi pentru România a resurselor de gaz din platoul continental românesc al Mării Negre.

Cei doi înalți demnitari au evocat, în context, importanța unui proces legislativ transparent, predictibil, corect și stabil pentru atragerea investițiilor străine în România.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Coronavirus: Facebook acordă industriei mass-media un sprijin financiar de 100 de milioane de dolari: Jurnalismul este mai mult ca niciodată indispensabil

Published

on

Facebook a anunțat luni că va dona 100 de milioane de dolari companiilor mass-media, deja fragile din punct de vedere financiar și grav afectate de pandemia de coronavirus, pentru ca acestea să furnizeze informații într-o perioadă în care acestea sunt indispendabile, anunță AFP, citat de Agerpres.

Sectorul media lucrează în condiţii extraordinare pentru ca oamenii să continue să fie informaţi pe durata pandemiei de COVID-19”, a declarat Campbell Brown, directoarea departamentului de colaborări cu mass-media din cadrul Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume.

În momentul în care jurnalismul este mai mult ca niciodată indispensabil, încasările din publicitate scad din cauza impactului economic al virusului. Jurnaliştii locali sunt deosebit de afectaţi, într-o perioadă în care oamenii se întorc spre ei pentru a afla informaţii cruciale pentru siguranţa prietenilor, familiilor şi comunităţilor lor”, a subliniat Campbell Brown.

Fondul include suma de 25 de milioane de dolari, care va fi acordată în regim de urgenţă jurnalismului local, şi un sprijin de 75 de milioane de dolari sub forma unui ajutor de promovare.

Continue Reading

NEWS

Coronavirus: IKEA a început producția de echipamente de protecție pentru cadrele medicale care luptă împotriva pandemiei

Published

on

© IKEA

IKEA, cel mai mare brand de mobilier din lume, a anunţat marţi că a început să producă echipamente de protecţie, precum şorţuri şi viziere, pentru angajaţii din sectorul medical care luptă împotriva răspândirii noului coronavirus, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Cererea pentru obiectele sale de mobilier se menţine la un nivel constant, în contextul în care mulţi dintre angajaţii companiei suedeze lucrează de acasă din cauza epidemiei de COVID-19, a declarat Henrik Elm, directorul de achiziţii al Inter Ikea Group, care deţine brandul Ikea.

El a spus că fluctuaţiile lanţului de aprovizionare au crescut în ultima perioadă, pe măsură ce noul coronavirus s-a răspândit în Europa şi în cele două Americi, cele mai mari probleme fiind cauzate de cozile apărute la frontiere şi de închiderea acestora.

IKEA s-a pregătit din timp şi a reuşit să treacă relativ bine peste aceste dificultăţi, distribuindu-şi oferta de produse în depozite aflate în mai multe zone ale lumii, a precizat Henrik Elm.

Cu toate acestea, IKEA şi-a închis temporar magazinele din mai multe ţări.

Continue Reading

NATO

România felicită Macedonia de Nord pentru aderarea la NATO. Șeful diplomației române trebuia să efectueze o vizită la Skopje astăzi, amânată din cauza pandemiei COVID-19

Published

on

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, 31 martie, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe nord-macedonean, Nikola Dimitrov.

Convorbirea a avut loc în contextul amânării, din cauza evoluţiei pandemiei COVID 19, a vizitei oficiale a şefului diplomaţiei române la Skopje, care trebuia să aibă loc astăzi, 31 martie, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei doi miniştri au efectuat un schimb de opinii cu privire la stadiul combaterii pandemiei COVID 19, subliniind importanţa cooperării la nivel european şi a solidarităţii internaţionale.

Ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat pe omologul nord-macedonean pentru decizia adoptată recent, la nivel european, privind deschiderea negocierilor de aderare la UE a Republicii Macedonia de Nord. A reiterat susţinerea constantă pe care România a acordat-o perspectivei europene a Republicii Macedonia de Nord, inclusiv pe durata exercitării Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, în cursul anului 2019. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Republicii Macedonia de Nord şi în viitoarele etape ale procesului de aderare.

Şeful diplomaţiei române l-a felicitat, totodată, pe omologul său pentru încheierea procesului de ratificare a Protocolului de aderare la NATO, exprimându-şi convingerea privind o excelentă colaborare cu R. Macedonia de Nord în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care a devenit oficial, la finalul acestei luni, cel de al 30-lea stat aliat NATO.

Ministrul Nikola Dimitrov a exprimat regretul pentru amânarea vizitei, din motivele obiective cunoscute, precum şi mulţumirile deosebite pentru sprijinul constant şi consistent al României pentru aderarea la NATO şi pentru parcursul european al ţării sale, inclusiv pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE, dar şi ulterior.

Cei doi miniştri au stabilit reprogramarea vizitei la Skopje, atunci când circumstanţele o vor permite, pentru a discuta pe larg stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, modalităţile de a sprijini parcursul european al Republicii Macedonia de Nord şi cooperarea în cadrul NATO.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending