Connect with us

U.E.

Președintele Klaus Iohannis îi reîntâlnește pe 13 mai pe liderii UE, la reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles, pentru celebrarea a 10 ani de Parteneriat Estic. Cum se va poziționa președintele în acest context?

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa luni, 13 mai,  la o întâlnire cu reprezentanții statelor din cadrul Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina), organizată la Bruxelles. Președintele  va fi prezent la eveniment în calitate de șef al statului care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Întâlnirea are loc la invitația Președintelui Consiliului European, Donald Tusk, şi este prilejuită de aniversarea a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic (PaE), inițiativă care constă în crearea unei zone comune de democrație, prosperitate, stabilitate și strânsă cooperare între statele membre UE și statele partenere, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. 

La întâlnire vor participa, de asemenea, şi reprezentanții principalelor instituții europene, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene, Federica Mogherni, şi Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. 

Comunicatul oferă informații și despre poziția pe care o va avea Președintele Klaus Iohannis în cadrul reuniunii. Potrivit sursei, acesta se va pronunța pentru continuarea angajamentului Uniunii în cadrul Parteneriatului Estic, dar şi pentru aprofundarea și consolidarea acestui parteneriat.

Totodată, Președintele României va sublinia faptul că, în cei 10 ani de la lansare, Parteneriatul a contribuit la consolidarea economiilor și a societăților partenerilor din Est, dar şi la extinderea stabilității la frontierele UE.

Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis va evidenția faptul că Uniunea Europeană va acționa în continuare în funcție de nivelul de ambiție al partenerilor estici, respectând alegerile individuale ale acestor state, menționând că Uniunea așteaptă un angajament politic continuu din partea țărilor partenere în ceea ce privește punerea în aplicare a angajamentelor luate în relație cu UE.

Amintim faptul că, pentru a marca cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic, președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate / vicepreședinte al Comisiei, Federica Mogherini, găzduiesc o serie de întâlniri la nivel înalt la Bruxelles, cu participarea celor șase țări partenere din est, a statelor membre ale UE și a părților interesate.

Potrivit comunicatului Consiliului European de pe 10 mai, Donald Tusk va găzdui, în seara zilei de luni, o cină aniversară pentru cei șase șefi de stat sau de guvern ai țărilor partenere ale PaE. De asemenea, sunt așteptați la eveniment Președintele Juncker, Înaltul Reprezentant Mogherini și comisarul Hahn, precum și Radosław Sikorski și Carl Bildt, foști miniștri de externe ai Poloniei și Suediei și inițiatori ai cadrului de lucru al Parteneriatului Estic în 2008.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Migrație: Comisia Europeană înființează un grup de lucru însărcinat cu rezolvarea situației de pe insula elenă Lesbos

Published

on

© European Union, 2015

Comisia Europeană a anunțat miercuri că a înființat un grup de lucru pentru a îmbunătăți situația de pe insula grecească Lesbos, în urma incediului de la începutul lunii septembrie care a devastat tabăra de refugiați Moria, care găzduia peste 10.000 de persoane, multe dintre acestea copii.

Potrivit unui comunicat al Executivului european, acest grup de lucru va colabora îndeaproape cu autoritățile de la Atena și agențiile europene și reprezentanțele locale ale organizațiilor internaționale pentru a se asigura că migrația este gestionată într-un mod eficient, incluzând condiții adecvate de trai, mai multă siguranță prin accelerarea procedurilor și partajarea responsabilităților.

Citiți și: 
Ursula von der Leyen, despre noua politică de migrație și azil a UE: Reflectă un echilibru între responsabilitate și solidaritate în rândul statelor membre

O abordare comprehensivă

Noul grup de lucru va acorda prioritate construirii unor noi centre de primire în următoarele luni. Acestea vor fi construite respectând standardele europene, infrastructura durabilă, asigurând în același timp acces la asistență medicală și condiții sanitare adecvate. Grupul de lucru se va asigura că aceste noi centre vin în întâmpinarea nevoilor femeilor, copiilor și familiilor și se vor bucura de o mai mare implicare a agențiilor UE și organizațiilor internaționale precum UNHCR și Organizația Internațională pentru Migrație.

În plus, grupul de lucru va supraveghea o serie de acțiuni, bazate pe principiile noului Pact privind migrația și azilul, prezentat miercuri:

  1. Combaterea supraaglomerării prin transferarea persoanelor vulnerabile pe continent și relocarea copiilor neînsoțiți de adulți în alte state membre UE,
  2. Proceduri rapide și eficiente pentru a asigura claritate pentru solicitanții de azil, dar și îmbunătățirea legăturile dintre procedurile esențiale, inclusiv acordarea azilului sau integrarea refugiaților, proceduri suportate de agențiile europene EASO și Frontex.
  • Stimularea revenirii voluntare în țara de origine prin implementarea schemei privind returnarea voluntară umanitar asistată,
  • Îmbunătățirea siguranței și securității pentru migranți și solicitanți de azil, asigurată prin agențiile europene Frontex și Europol.

Comisia Europeană asigură deja sprijin pentru a îmbunătăți condițiile pentru cei afectați de incendiile de pe insula grecească Lesbos.

În plus față de sprijinul operațional și financiar substanțial oferit deja Greciei, Comisia a acordat asistență de urgență în valoare de 750.000 de euro pentru a sprijini nevoile umanitare imediate.

Grecia a solicitat la 12 septembrie sprijin prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE, astfel că peste 100.000 de produse au fost oferite de mai multe state europene pentru acest caz.

În plus, Atena a reușit să transfere 406 copii neînsoțiți de pe insula Lesbos pe continent, printre statele care au acceptat să-i găzduiască numărându-se Franța și Germania.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE mai multă transparență pentru comisioanele pe care le plătesc românii din străinătate atunci când transferă bani în România

Published

on

© Dan Motreanu

 

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) i-a solicitat comisarului european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness mai multă transparență pentru comisioanele pe care le plătesc românii din diaspora atunci când transferă bani în România.

Regulamentul UE privind Plățile Transfrontaliere 2, intrat în vigoare în 2019, urmărește creșterea transparenței plăților care se fac pe teritoriul UE prin obligarea prestatorilor acestor servicii de a prezenta clienților costul total al transferului internațional înainte de efectuarea plății, inclusiv comisioanele de conversie monetară.

„Cu toate acestea, lipsa clarității textului regulamentului a dus la crearea unor diferențe nedorite între plățile efectuate cu cardul și transferurile de numerar sau transferurile bancare. Dacă pentru plata cu cardul clientul cunoaște toate comisioanele aferente tranzacției, nu acelați lucru se întâmplă și atunci când clienții transferă bani prin bancă sau numerar”, a scris Dan Motreanu într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Potrivit europarlamentarului liberal, „este extrem de important ca toți românii și nu numai să cunoască toate costurile pe care le implică transferul efectuat.”

„Aceste informații vor conduce inevitabil și la o mai mare concuranță între furnizorii de servicii și, implicit, la scăderea costurilor pentru transferurile de bani. Astăzi, obiectivul Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă, asumat de Uniunea Europeană este de a scădea sub pragul de 3% costul remiterilor de bani”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen, despre noua politică de migrație și azil a UE: Reflectă un echilibru între responsabilitate și solidaritate în rândul statelor membre

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Președinta Comisiei Europene, Urusula von der Leyen, salută noua politică de migrație și azil a Uniunii Europene prezentată astăzi de Executivul pe care îl conduce și definește această nouă politică drept un ”echilibru între responsabilitate și solidaritate” în rândul statelor membre.

”Pachetul pe care îl prezentăm astăzi reprezintă un nou început. Vrem să fim la înălțimea valorilor noastre. Europa trebuie să se îndepărteze de soluțiile ad hoc și să pună în aplicare un sistem de gestionare a migrației previzibil și fiabil. Sunt convinsă că propunerea Comisiei este o bază bună pentru aceasta. Acest pachet reflectă un echilibru echitabil și rezonabil între responsabilitate și solidaritate între statele membre, toți împărtășim beneficiile. Cu toții împărțim povara. Acest pachet reflectă, de asemenea, o abordare foarte pragmatică și realistă. Știm că trebuie să construim încrederea între statele membre și încrederea cetățenilor”, a transmis șefa Executivului European în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Potrivit Ursulei von der Leyen, pachetul reflectă complexitatea problemei, întrucât reunește toate aspectele legate de gestionarea frontierelor migrației și controlul azilului și integrărea migranților

De asemenea, propunerea Comisiei se bazează pe diferitele situații geografice, diferitele capacități și alegeri ale statelor membre europene, dar ia în considerare și faptul că presiunea asupra frontierelor noastre variază, iar acest lucru are ca rezultat un nou echilibru între responsabilitate și solidaritate.

În cadrul conferinței de presă, Ursula von der Leyen a făcut referire și la taberele de migranți din Grecia: „Cazul Moria este un memento foarte clar. Trebuie să găsim soluții durabile privind migrația. Și cu toții trebuie să ne intensificăm contribuțiile. Comisia Europeană este pregătită să le intensifice. Vrem să oferim asistență rapidă. Vom înființa un pilot comun cu autoritățile elene la Lesbos pentru gestionarea unui centru de recepție pentru a pune în aplicare acest lucru. Am decis astăzi un grup de lucru.”

Împreună trebuie să arătăm că Europa gestionează migrația într-un mod uman și eficient. Uniunea Europeană a dovedit deja în alte domenii că poate lua măsuri extraordinare pentru a concilia perspective divergente. Am creat o piață internă complexă. O monedă comună și un plan de redresare fără precedent pentru a ne reconstrui economiile. Este timpul să ne ridicăm la nivelul provocărilor de a gestiona migrația, cu un echilibru corect între solidaritate și responsabilitate”, a conchis Ursula von der Leyen.


Noul pachet propus astăzi de Comisia Europeană se bazează pe patru piloni: Mai multă încredere, promovată prin proceduri mai și mai eficiente; o împărțire echitabilă a responsabilității și solidarității; o schimbare de paradigmă în cooperare cu țări din afara UE; o abordare cuprinzătoare.

1. Mai multă încredere, promovată prin proceduri mai și mai eficiente:

Primul pilon constă în proceduri mai eficiente și mai rapide. Comisia Europeană propune introducerea unei proceduri integrate de frontieră, care include pentru prima dată o examinare înainte de intrare care acoperă identificarea tuturor persoanelor care trec frontierele externe ale UE fără permisiune sau au fost debarcate după o operațiune de căutare și salvare.

Aceasta va implica, de asemenea, o verificare a stării de sănătate și a securității, amprentarea digitală și înregistrarea în baza de date Eurodac. După examinare, persoanele pot fi direcționate către procedura corectă, fie la graniță pentru anumite categorii de solicitanți, fie într-o procedură normală de azil. Ca parte a acestei proceduri de frontieră, vor fi luate decizii rapide cu privire la azil sau returnare, oferind o certitudine rapidă persoanelor ale căror cazuri pot fi examinate rapid.

2. Împărțirea echitabilă a responsabilității și solidarității

Al doilea pilon de la baza Pactului este împărțirea echitabilă a responsabilității și solidarității. Statele membre vor fi obligate să acționeze responsabil și solidar între ele. Fiecare stat membru, fără nicio excepție, trebuie să contribuie solidar în perioadele de stres, să contribuie la stabilizarea sistemului general, să sprijine statele membre sub presiune și să se asigure că Uniunea își îndeplinește obligațiile umanitare.

În ceea ce privește diferitele situații ale statelor membre și fluctuațiile presiunilor migratorii, Comisia propune un sistem de contribuții flexibile din partea statelor membre. Mecanismul de solidaritate va acoperi diverse situații – inclusiv debarcarea persoanelor în urma operațiunilor de căutare și salvare, presiune, situații de criză sau alte circumstanțe specifice.

3. O schimbare de paradigmă în cooperare cu țări din afara UE

UE va încerca să promoveze parteneriate personalizate și reciproc avantajoase cu țări terțe. Acestea vor ajuta la abordarea provocărilor comune, cum ar fi contrabanda cu migranți, vor contribui la dezvoltarea căilor legale. UE și statele sale membre vor acționa în unitate folosind o gamă largă de instrumente pentru a sprijini cooperarea cu țările terțe în materie de readmisie.

4. O abordare cuprinzătoare

Pachetul de astăzi va căuta, de asemenea, să stimuleze un sistem comun al UE pentru returnări, pentru a face mai credibile regulile UE privind migrația. Aceasta va include un cadru juridic mai eficient, un rol mai puternic al Gărzii Europene de Frontieră și de Coastă și un nou coordonator de returnare al UE cu o rețea de reprezentanți naționali pentru a asigura coerența în întreaga UE.

Pasii urmatori

Acum revine Parlamentului European și Consiliului să examineze și să adopte setul complet de legislație necesar pentru a face reală o politică comună cu privire la azil și migrație. Având în vedere urgența situațiilor locale din mai multe state membre, colegiuitorii sunt invitați să ajungă la un acord politic cu privire la principiile de bază ale Regulamentului privind gestionarea azilului și migrației și să adopte Regulamentul privind Agenția UE pentru azil, precum și Regulamentul Eurodac pana la sfarsitul anului. Directiva revizuită privind condițiile de primire, Regulamentul privind calificarea și Directiva privind returnarea reformată ar trebui, de asemenea, să fie adoptate rapid, bazându-se pe progresele realizate deja din 2016.

Continue Reading

Facebook

U.E.40 mins ago

Migrație: Comisia Europeană înființează un grup de lucru însărcinat cu rezolvarea situației de pe insula elenă Lesbos

Dan Motreanu43 mins ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE mai multă transparență pentru comisioanele pe care le plătesc românii din străinătate atunci când transferă bani în România

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Studiu: Un Brexit fără un acord comercial va fi de trei ori mai scump pe termen lung decât pandemia de coronavirus pentru Regatul Unit

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen, despre noua politică de migrație și azil a UE: Reflectă un echilibru între responsabilitate și solidaritate în rândul statelor membre

JUSTIȚIE3 hours ago

Avocatul general al CJUE: Înființarea Secției Speciale în România încalcă legislația UE. Rapoartele MCV nu sunt obligatorii, dar trebuie luate în considerare

ROMÂNIA4 hours ago

Galerie FOTO MApN: România, în exercițiu militar comun cu Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord și Turcia

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, ales coordonatorul Renew Europe în Comisia specială de luptă împotriva cancerului

INTERNAȚIONAL4 hours ago

FOTO Distrugătorul american USS Roosevelt și nava USNS Yuma, în Marea Neagră pentru a demonstra angajamentul SUA față de securitatea aliaților NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Parlamentul European, îngrijorat de sectorul turistic puternic afectat de pandemie: Sunt în joc 22 de milioane de locuri de muncă

U.E.4 hours ago

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, cere Ucrainei să colaboreze ”constructiv” cu FMI și să respecte statul de drept pentru a-şi asigura 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA6 days ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru7 days ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending