Președintele Klaus Iohannis: În timpul preşedinţiei Consiliului UE vom explora căi de a aduce şi mai aproape India şi Uniunea Europeană

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, miercuri, în cadrul unei declaraţii de presă comune, susţinute la Palatul Cotroceni, alături de vicepreşedintele Republicii India, Venkaiah M. Naidu, că în perioada în care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene România va explora acele căi de acţiune care pot aduce şi mai aproape India şi Uniunea Europeană.

Foto: Administrația Prezidențială

„Am abordat şi colaborarea tot mai aprofundată dintre Uniunea Europeană şi India, parteneri cu convergenţe sporite de vederi pe teme de actualitate de pe agenda globală, inclusiv, sigur, pentru România. Inclusiv din poziţia de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în primul semestru al anului viitor, vom căuta să explorăm acele căi de acţiune care pot aduce şi mai aproape India şi UE”, a declarat preşedintele, citat de Agerpres.

Preşedintele a menţionat că în timpul convorbirilor a fost analizată situaţia de securitate din regiunile în care să găsesc cele două ţări, cu accent pe evoluţiile din regiunea Mării Negre, respectiv din vecinătate extinsă a Indiei.

„Această agendă ne-a condus în mod natural spre un schimb de vederi pe problematici cu relevanţă pentru Organizaţia Naţiunilor Unite, pentru agenda şi arhitectura sa instituţională pe viitor, cu atât mai mult cu cât în curând, mai exact săptămâna viitoare, lideri din întreaga lume se vor reuni la sediul ONU de la New York pentru adunarea generală anuală”, a precizat Klaus Iohannis.

Vicepreşedintele Republicii India, Venkaiah M. Naidu, aflat în vizită în România în perioada 18-20 septembrie, a avut în cursul dimineţii de miercuri întâlniri cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi cel al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

În cadrul întrevederii cu premierul Viorica Dăncilă, care va avea loc la Palatul Victoria, cei doi oficiali vor semna Memorandumul de Înţelegere între Guvernele României şi Republicii India de cooperare în domeniul turismului. 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.