Connect with us

POLITICĂ

Președintele Klaus Iohannis, întâlnire cu studenți și profesori români din Italia: Viitorul UE nu depinde doar de responsabilitatea liderilor, ci şi de implicarea cetăţenilor europeni

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Roma, unde a participat la Summit-ul aniversar al UE, s-a întâlnit, la Accademia di Romania, cu studenţi şi cadre didactice române din Italia. ”Ne aflăm, fără îndoială, în fața unui moment de cotitură în istoria Uniunii Europene. Un moment în care proiectul european are nevoie, mai mult decât oricând, de unitate și viziune pentru a rezista şi pentru a se consolida”, le-a transmis șeful statului celor prezenți.

”Viitorul Uniunii Europene nu depinde doar de responsabilitatea şi capacitatea liderilor şi a instituţiilor, ci şi de implicarea cetăţenilor europeni.”, a susținut președintele. 

Foto: Administrația Prezidențială

Discursul președintelui: 

„Preasfinția Voastră,

Domnilor Ambasadori,

Domnule Director Interimar,

Doamnelor și domnilor,

Dragi studenţi,

Apreciez faptul că ați constatat că doresc să vin aici. Așa este, a fost o solicitare expresă de-a mea, când s-a pregătit această vizită la Roma, fiindcă acum doi ani, în 2015, am fost aici. Nu știu dacă cineva dintre dumneavoastră a participat, dar eu da, și mi-a plăcut. De aceea am vrut să fac poate deja o serie de întâlniri aici, la Accademia di Romania. Este un spațiu care, după părerea mea, e foarte potrivit pentru întâlniri, pe care să le fac eu cu românii care studiază sau predau la Roma.

Vreau să vă spun că apreciez foarte mult faptul că dumneavoastră, cei care studiaţi peste hotare, aţi rămas conectaţi la evoluţiile din ţară şi sunteţi interesaţi de ceea ce se întâmplă cu viitorul Uniunii Europene., fiindcă despre asta a fost întâlnirea șefilor de state și guverne.

Totodată, cadrele didactice care vă ghidează în activitatea academică au un rol esenţial în procesul de a transforma România în ţara puternică şi educată pe care ne-am propus cu toţii să o construim.

După cum ştiţi, aniversăm în aceste zile 60 de ani de la semnarea Tratatelor care au pus bazele Uniunii Europene.

Acest moment festiv, marcat prin Summitul la care am participat ieri, vine într-o perioadă fără precedent în istoria construcţiei europene. O perioadă plină de provocări şi ameninţări tot mai pronunțate, atât pe plan intern, cât și extern. Ele pun la încercare, într-un mod din ce în ce mai serios, unitatea noastră, comunitatea de valori și principii, realizările de până în prezent și șansele unui viitor cel puțin la fel de pașnic și prosper pentru generațiile care vin.

Dar orice provocare poate fi în acelaşi timp şi o oportunitate. Transformarea crizelor în oportunităţi nu este un simplu slogan. Este o realitate, demonstrată inclusiv de modul în care a avansat procesul de integrare europeană în ultimele 6 decenii.

Ne aflăm, fără îndoială, în fața unui moment de cotitură în istoria Uniunii Europene. Un moment în care proiectul european are nevoie, mai mult decât oricând, de unitate și viziune pentru a rezista şi pentru a se consolida.

Să nu uităm ceea ce evoca încă de la început unul dintre arhitecții construcției europene, Robert Schuman, ca fiind esența integrării europene – solidaritatea de fapt, o conștientizare că împreună putem realiza mai multe, iar separat mai puțin. Iar în contextul global actual, puțin înseamnă, pur și simplu, insignifiant. Acest lucru este subliniat clar în Declarația pe care am semnat-o ieri.

Eu am încredere în capacitatea de reinventare, de reformare a proiectului european şi privesc cu optimism viitorul Uniunii Europene. Sunt convins că vom găsi înțelepciunea de a-l recredibiliza cu toții, ca întreg – state membre şi instituții europene – și nu pe părți, sau pe grupuri şi cercuri restrânse sau concentrice.

O Uniune divizată, cu bariere de demarcaţie artificiale, cu zone periferice şi alte zone profund integrate, nu poate fi pe termen mediu şi lung un actor credibil, nici în raport cu proprii cetăţeni, cu cetățenii europeni, nici în plan extern.

Dacă ar trebui să rezum, în câteva cuvinte, viziunea României cu privire la viitorul proiectului european, aș spune că obiectivul nostru major este acela al unei Uniuni puternice și coezive.

O Uniune puternică înseamnă şi o Uniune transparentă în proceduri şi decizii, mai aproape de cetăţenii săi. Pentru România, nu există altă opţiune decât aceea a dezvoltării sale în continuare în cadrul unei Uniuni solidare și puternice.

De aceea, cred că trebuie să comunicăm mai bine şi mai des despre ce înseamnă pentru oameni Uniunea Europeană, să readucem în prim-plan avantajele, adesea ignorate pentru că sunt de la sine înţelese, ale faptului că facem parte din această mare familie europeană.

Spre exemplu, printre cele mai importante beneficii ale aderării se numără şi accesul tinerilor la educaţia de nivel înalt, în centrele universitare de prestigiu din întreaga lume.

Vă propun un scurt exerciţiu – imaginaţi-vă cum ar fi arătat astăzi România dacă nu ar fi fost membră a Uniunii Europene şi ce impact ar fi avut acest lucru asupra vieţii dumneavoastră.

S-au împlinit de curând 10 ani de la momentul aderării, iar România are acum o șansă reală de a-și imprima în mod vizibil, distinct, viziunea sa profund pro-europeană în cadrul reflecţiei privind viitorul Uniunii. Această întâlnire de la Roma, am dorit noi, cei din conducerea Uniunii Europene, să fie momentul de pornire a momentului de reflecție care sperăm noi va duce la configurarea unei imagini nu doar pozitive, ci și sustenabile pe viitor pentru Uniunea Europeană.

Mai sunt doi ani până la debutul Președinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, prilej care ne va oferi oportunitatea de a consolida o viziune politică românească asupra viitorului Europei, lucru nemaiîntâlnit până acum, o viziune românească asupra viitorului Europei, și, implicit, a locului României în această Uniune. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să lucrăm intens şi să ne pregătim foarte bine.

Astăzi, viitorul Uniunii Europene depinde nu numai de responsabilitatea și capacitatea noastră, a liderilor și a instituțiilor, ci şi de implicarea cetăţenilor europeni.

Vă invit, aşadar, să avem un dialog în care să-mi spuneți cum vedeţi dumneavoastră viitorul Uniunii Europene, pentru că sunt ferm convins că numai împreună putem identifica acele soluții ambițioase care să asigure în continuare sustenabilitatea proiectului european.

Vă mulţumesc pentru prezență, pentru atenţie!”

Foto: Administrația Prezidențială

.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Klaus Iohannis, la finalul campaniei electorale: Acum 100 de ani a început România Mare. Față de eroii noștri, față de morții noștri, avem obligația să facem România modernă și europeană

Published

on

Președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a cerut vineri, în ultima zi a campaniei electorale, votul românilor pentru a pune capăt tranziției celor 30 de ani scurși de la căderea comunismului și a promis că schimbarea se va produce. Aflat la Bacău, șeful statului a făcut un recurs la istorie și la modernitatea începută acum mai bine de un veac.

”Am vrut în această campanie să merg între oameni Aceste campanii sunt foarte valoroase dacă știi ce să faci cu ele. Eu am întâlnit într-o lună și jumătate peste 100.000 de oameni. Am vorbit direct și am strâns mâna a zeci de mii de români. Ca să nu mai vorbim de zecile de mii de selfie-uri pe care le-am făcut. Pe mine m-au impresionat. M-au impresionat, fiindcă toți au venit cu sufletul deschis, cu speranță și cu optimism”, a spus Klaus Iohannis, la un miting electoral la Bacău.

În discursul său, actualul șef al statului a continuat prin criticarea PSD-ului, 

”Schimbarea se produce acum când vorbim. Schimbarea a început pe 26 mai. A continuat cu moțiunea de cenzură și s-a putut pentru că până și Parlamentul a înțeles că asta este voința românilor. (…) Această veșnică tranziție trebuie să se termine odată și odată. Iar aceasta dată va fi acum duminică. La turul doi al alegerilor prezidențiale românii trebuie să înțeleagă că PSD-ul și-a schimbat fața de mai multe ori, dar PSD-ul nu s-a schimbat. Este tot acel partid care vrea să pună mâna pe tot ce mișcă în România”, a completat președintele.

”Este nevoie de un vot foarte puternic acum duminică. Este nevoie de un vot foarte puternic la locale și la parlamentare. PSD-ul trebuie trimis pentru ani buni în opoziție. PSD-ul trebuie îndepărtat de la butoane pentru ca România să respire și să își revine. Pentru ca noi, împreună cu celelalte forțe democratice, să dăm vigoare economiei românești, să consolidăm justiția și să punem la punct sistemele publice în așa fel încât să funcționeze pentru cetățeni. Pentru toate acestea pe care le-am înglobat sub denumirea de România normală este nevoie de un vot. Un vot este totul. Iar eroii alegerilor nu sunt politicienii. Eroii alegerilor sunt românii cu ștampila de vot în mână care decid viitorul României noastre”, a mai spus Klaus Iohannis.

Spre finalul discursului, președintele a făcut referire la o imagine ce rula în spatele pupitrului său din cadrul unui eveniment de la Mausoleul de la Mărășești, ridicat în memoria soldaților români căzuți într-una dintre cele mai importante victorii militare ale Armatei României în timpul Primului Război Mondial, bătălie importantă pentru eforturile de edificare a României Mari

”Acolo a început România modernă. Acolo a început România Mare acum mai bine de 100 de ani. Față de istoria noastră, față de înaintașii noștri, față de eroii noștri, față de morții noștri. Iar pentru asta este nevoie de un efort foarte mic. Cine ar fi crezut că România se poate schimba printr-un vot? Dar s-a putut”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a încheiat ultimul său discurs electoral cu un mesaj retoric: ”Alegerea este simplă: ori eu? ori PSD? voi ce votați?”

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Klaus Iohannis, mesaj pentru R. Moldova în ultima zi a campaniei electorale: ”Frații noștri de peste Prut își vor da seama că pentru ei calea europeană este cu certitudine cea mai bună”

Published

on

România va rămâne un partener și va oferi un sprijin constant și puternic pentru Republica Moldova, a afirmat președintele Klaus Iohannis vineri, la Bacău, în ultima zi a campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Întrebat de jurnaliști despre faptul că ”Rusia pare că a câștigat partida la Chișinău” după căderea guvernului pro-european și instalarea unui cabinet favorabil președintelui pro-rus Igor Dodon, Iohannis a spus că situația nu arată așa cum este prezentată.

Nu cred că este chiar așa. Noi suntem în continuare frați și noi sprijinim Republica Moldova. Sprijinul României va fi în continuare și constant și puternic. Cred că în perspectivă și frații noștri de peste Prut își vor da seama că pentru ei calea europeană este cu certitudine cea mai bună și noi îi vom ajuta”, a spus Iohannis, înaintea unei întâlniri electorale cu susținătorii din Bacău.

 

Afirmațiile președintelui au venit și în contextul în care ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, s-a întâlnit vineri cu șeful Executivului de la Chișinău, iar cu această ocazie a reiterat sprijinul României, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Laura Codruța Kövesi a votat în diaspora: Procurorul-șef al Uniunii Europene și-a exprimat dreptul la vot la Ambasada României în Finlanda

Published

on

© Ambasada României în Finlanda/ Facebook

Șefa Parchetului Public European (EPPO), Laura Codruța Kövesi, a votat vineri la Helsinki pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a anunțat, Ambasada României în Finlanda, pe contul de Facebook.

Procurorul european, dna Laura Codruta Kovesi, a votat la sectia 118, la Helsinki”, a scris Ambasada, publicând două fotografii cu șefa EPPO și membrii secției de votare. 

Peste 56.000 de români au votat în diaspora, până vineri după-amiază, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale în care se confruntă președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL, și fostul prim-ministru Viorica Dăncilă, candidatul PSD.

Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central, până vineri la ora 16:46, au votat 57.011 de cetățeni români. 39.508 și-au exprimat dreptul la vot la secțiile deschise în străinătate, iar 17.503 au optat pentru votul prin corespondență.

Urmăriți și 🔴 LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2019: Românii din străinătate au început să voteze. Peste 57.000 de cetățeni au votat deja

Procesul de votare din străinătate pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care se confruntă președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL, și fostul prim-ministru Viorica Dăncilă, candidatul PSD, a început vineri. Precum în primul tur, românii din afara ţării au la dispoziţie trei zile pentru a vota la urne în 835 de secţii de votareAcestea vor fi deschise vineri între ora locală 12:00 şi ora locală 21:00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 7:00 şi ora locală 21:00.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending