Președintele Klaus Iohannis merge în Italia în prima vizită de stat din ultimii 45 de ani și la un deceniu distanță de la lansarea Parteneriatului Strategic România-Italia

Preşedintele Klaus Iohannis va merge în Italia, în perioada 14-17 octombrie, fiind prima vizită de stat din ultimii 45 de ani, în care șeful statului are programate întâlniri cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Maria Elisabetta Alberti Casellati şi Roberto Fico, precum şi cu reprezentanţi ai cultelor religioase ortodox, greco-catolic şi romano-catolic şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cea mai numeroasă din afara graniţelor. 

Foto: Administrația Prezidențială

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis CaleaEuropeană.ro, vizita are loc în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi al aniversării a 10 ani de la ridicarea relaţiei bilaterale dintre România şi Italia la nivel de Parteneriat Strategic Consolidat.

Președintele Klaus Iohannis nu este la prima vizită la nivel înalt efectuată pe teritoriul Italiei. În 2017 a reprezentat România la Summitul aniversar al Uniunii Europene de la Roma, iar în 2015 a fost prezent, în contextul unei vizite la Vatican, la Expo Milano, o expoziție universală dedicată tehnologiei, inovației, culturii și tradițiilor, și a fost primit la Palatul Quirinale din Roma de președintele Sergio Mattarrella. Ulterior, în iunie 2016, Klaus Iohannis l-a primit pe omologul său italian, la București.

Columna lui Traian, iluminată în culorile Drapelului României

Duminică, 14 octombrie, la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Iohannis va avea o întrevedere cu reprezentanţi de marcă ai cultelor religioase ortodox, greco-catolic şi romano-catolic. În cursul serii, şeful statului va participa la un moment simbolic al vizitei – iluminarea Columnei lui Traian în culorile Drapelului României. Luni, 15 octombrie, vor avea loc convorbiri oficiale cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, pe teme legate de Parteneriatul Strategic Consolidat dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea în plan european, internaţional şi securitar.

“În cadrul dialogului, o atenţie deosebită va fi acordată reconfirmării caracterului special al relaţiei bilaterale, aprofundării Parteneriatului Strategic Consolidat, întăririi cooperării economice şi rolului comunităţii româneşti din Italia. Va fi realizat, totodată, un schimb de opinii pe temele de actualitate ale agendei UE, inclusiv în contextul pregătirii exercitării Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, precum şi pe teme internaţionale. Cei doi preşedinţi vor participa la inaugurarea unei expoziţii dedicate comemorării a 2000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu”, a transmis Preşedinţia. Agenda va mai include întrevederi oficiale cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, cu preşedintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico.

Președintele participă la Forumul de Afaceri România – Italia

În 16 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis va participa la deschiderea Forumului de Afaceri România-Italia, “eveniment menit să stimuleze dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic Consolidat”, în contextul în care, în 2017, valoarea schimburilor comerciale a fost de 14,6 miliarde euro, cea mai ridicată valoare înregistrată în istoria relaţiilor comerciale româno-italiene.

Cu o valoare estimată a schimburilor comerciale de peste 15,5 miliarde euro, în acest an, Italia este doilea partener comercial al României şi ocupă primul loc în topul investitorilor străini din punct de vedere al numărului de companii prezente pe piaţă, respectiv locul cinci în clasamentul investiţiilor străine în economia noastră.

De asemenea, Klaus Iohannis va avea, la Roma, o întrevedere cu Primarul oraşului, Virginia Raggi, urmată de o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cea mai numeroasă din afara graniţelor şi cea mai mare comunitate străină din Peninsulă.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.