ROMÂNIA
Președintele Klaus Iohannis: O Constituție solidă, eficientă în a garanta drepturi și libertăți, este cheia de boltă pentru un sistem administrativ performant și pentru o economie de piață liberă și puternică
Published
2 years agoon
By
Teodora IonO Constituție solidă, eficientă în a garanta drepturi și libertăți, este cheia de boltă pentru un sistem administrativ performant, aflat în slujba cetățenilor, și pentru o economie de piață liberă și puternică, a evidențiat președintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului organizat de Banca Națională a României cu prilejul aniversării a 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, consilier prezidențial în cadrul Departamentului de Politici Economice și Sociale.
”Aniversăm astăzi împlinirea a 100 de ani de la adoptarea constituției României Întregite, un document politic emblematic pentru țara noastră. Actul fundamental din 1923 reprezintă un moment istoric de referință în dezvoltarea noastră ca națiune. Felicit Banca Națională a României pentru inițiativa de a se alătura manifestărilor aniversare dedicate acestui centenar, inclusiv prin emiterea de monede tematice. Emisiunile numismatice ale Băncii Naționale, dedicate unor personalități, evenimente sau autorități importante pentru România, contribuie de aproape trei decenii la rememorarea istoriei și a valorilor naționale”, a menționat șeful statului.
Acesta a transmis că legea fundamentală, ”ca instituție pilon în arhitectura sistemului statal modern, este indispensabilă pentru asigurarea ordinii politice democratice, protejarea drepturilor fundamentale, a proprietății private și a economiei de piață”.
”Legea fundamentală din 1923, care a desăvârșit construcția statului român unitar, a fost recunoscută drept una dintre cele mai avansate și democratice constituții din Europa acelei perioade. A armonizat legislația din provinciile care s-au unit cu țara-mamă și a consfințit caracterul național, unitar și indivizibil al statului român. A generat cadrul democratic al vieții politice și tiparele sistemului instituțional românesc. Nu în ultimul rând, a prefigurat o nouă viziune de dezvoltare şi aspirațiile națiunii, constituind un reper pentru reconstrucția națională de după Primul Război Mondial și începutul unei noi etape în devenirea României”, a mai spus Iohannis, prin vocea consilierului prezidențial.
Șeful statului a evidențiat nevoia de consolidare a ”valorilor și principiilor pe care s-a clădit edificiul constituțional al României moderne”.
”Traversăm o perioadă complicată, cu un context geopolitic și economic incert, puternic marcat de efectele unor crize suprapuse. Instituția legii și ordinea statului de drept sunt vitale pentru protejarea cetățenilor și a economiei, iar acțiunea statului trebuie să rămână supusă principiilor și valorilor constituționale, să urmărească bunăstarea națiunii și să asigure dezvoltarea sustenabilă pe termen lung. Războiul de la granițele noastre demonstrează, de mai bine de un an, nevoia de întărire a unei ordini internaționale ancorate profund în valori comune precum libertate, suveranitate și solidaritate. Acestea își dovedesc validitatea mai ales în vremuri tulburi, ca în prezent, când sunt puse la încercare stabilitatea și sustenabilitatea principiilor și economiilor noastre”, a explicat Klaus Iohannis.
Acesta a amintit că ”România, ca stat membru al familiei europene, oferă astăzi garanția fermă a respectării valorilor democratice pe care s-a constituit Uniunea Europeană”.
”Constituțiile, ca set de reguli și principii fundamentale pentru guvernare, nu sunt niciodată perfecte, ci sunt întotdeauna perfectibile în raport de exigențele și provocările din viața societății. Să nu uităm, însă, că litera și spiritul legii au fost dintotdeauna menite a se susține una pe cealaltă. De aceea, apreciez că actualul context grevat de incertitudini și provocări trebuie să impună un plus de consecvenţă şi rigoare, dar și conștientizarea importanței instituțiilor și principiilor constituționale, atât în ceea ce privește calitatea soluțiilor legislative, cât și practica bunei guvernări. Alături de respectul pe care îl datorăm istoriei, avem împreună responsabilitatea construirii unui viitor mai bun pentru țara noastră”, a conchis președintele României.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont
Klaus Iohannis: Includerea României în Visa Waiver, un moment important în dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA
Klaus Iohannis, mesaj de Anul Nou: Să ne recăpătăm încrederea că, împreună, putem să menţinem România pe traseul pro-occidental, ghidată de libertate şi democraţie, pentru care semenii noştri au plătit preţul suprem
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu o delegație a Congresului SUA, condusă de senatorul Coons, care a transmis susţinerea SUA pentru măsurile luate de România ca urmare a interferențelor străine
Liderii de la nivel mondial își transmit omagiile pentru fostul președinte american Jimmy Carter
Georgia: Salome Zourabichvili se consideră în continuare singurul „președinte legitim” în ciuda învestirii anti-occidentalului Mikheil Kavelashvili
ROMÂNIA
Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)
Published
15 hours agoon
January 14, 2025By
Teodora IonAsociația ”Cred în România” evidențiază domeniile în care România are potențialul de a se dezvolta în acest an, printre acestea numărându-se sectorul energetic, pornind de la realizările obținute anul trecut și în legătură cu care asociația mai sus amintită a realizat un clasament.
Într-o intervenție la Radio România Actualități, Adrian Băzăvan, fondatorul Asociației ”Cred în România”, a amintit de performanța înregistrată de țara noastră în 2024 în domeniul producției de gaze, când a reușit să devanseze Olanda, urcând pe primul loc în clasamentul european, ce poate reprezenta o trambulină pentru afirmarea poziției de lider regional în domeniu.
”România se poate autosusține în privința gazelor, dar ceea ce se întâmplă minunat este că în 2027 intră în exploatare proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, un proiect al OMV Petrom și Romgaz, companie de stat, care va dubla producția de gaze a României. Vom produce de două ori mai mult decât consumăm astăzi. Asta înseamnă că vom exporta toată această cantitate de gaze (…) și vom contribui și la securitatea energetică a Uniunii Europene”, a punctat acesta.
Detaliile oferite de Adrian Băzăvan se regăsesc și în clasamentul cu 10 realizări ale României în 2024, întocmit de asociația pe care a fondat-o.
”Anul 2024 rămâne unul memorabil pentru România, din multe puncte de vedere. În spatele discuțiilor politice aprinse, România a progresat, iar poveștile de succes se țes în întreaga țară. Creșterea substanțială a PIB-ului pe cap de locuitor și a salariului mediu, investițiile masive în infrastructură și extinderea capitalului autohton în regiune consolidează cursul dezvoltării. În plus, aderarea mult așteptată la Spațiul Schengen, recordurile stabilite în industria auto ne oferă motive bune de optimism”, se arată în topul asociației ”Cred în România”:
Printre realizările înregistrate anul trecut de România anul trecut și care au fost identificate de organizația non-guvernamentală se numără:
- PIB-ul pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare din țara noastră l-a depășit pe cel din Ungaria sau Polonia;
- aderarea completă la spațiul Schengen, care va spori competitivitatea produselor românești și atractivitatea țării pentru investitorii străini.
- expansiunea sectorului IT, care contribuție la PIB-ul României cu 8%, și dezvoltarea strat-up-urilor din domeniul tehnologiei. ”România își consolidează rapid statutul de „Silicon Valley al Estului”. În ultimii ani, companii precum Google, Amazon, UiPath, Huawei și Oracle și-au extins centrele de cercetare și servicii din România, nu doar în București, ci și în Timișoara, Cluj și Iași”, este reliefat în document.
- sectorul energetic
- maturizarea capitalului autohton și extinderea în regiune. ” Banca Transilvania a finalizat achiziția OTP Bank în România, după ce în anii anteriori preluase Idea Bank, reușind astfel să-și mărească substanțial cota de piață și să-și consolideze poziția de lider bancar. (…) Pe de altă parte, eMAG – deja prezent în Bulgaria și Ungaria – a investit în noi hub-uri logistice care să conecteze Balcanii, inclusiv o platformă operațională aproape de granița cu Serbia, consolidându-și rolul de lider regional în domeniul vânzărilor electronice. În paralel, marile companii românești din sectorul transporturilor și serviciilor de curierat își întăresc la rândul lor poziția. Grupul Grampet a deschis noi rute în Europa de Sud-Est, intensificând coridorul comercial dinspre portul Constanța, iar Fan Courier și-a accelerat planurile de extindere în Ungaria și Grecia, sprijinind creșterea comerțului online transfrontalier”, sunt doar câteva exemple listate de asociație.
- sectorul automobilelor. Asociația ”Cred în România” arată că producția de automobile din România a stabilit un nou record în 2024, în vreme ce Dacia Sandero și-a adjudecat titlul de cel mai vândut automobil din Europa
ROMÂNIA DIGITALĂ
ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană
Published
18 hours agoon
January 14, 2025By
Diana ZaimICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories, parte a primei generații de Fabrici de Inteligență Artificială (IA) europene, coordonată de Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), informează Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică din București.
Această colaborare, sprijinită de EuroHPC Joint Undertaking (EuroHPC JU) și finanțată prin fonduri europene și naționale, confirmă angajamentul ICI București de a contribui la dezvoltarea tehnologică europeană și la consolidarea ecosistemului de inteligență artificială din Europa.
„Ca partener esențial în cadrul proiectului, ICI București sprijină dezvoltarea unei platforme experimentale de vârf, destinată testării și implementării tehnologiilor inovatoare AI și oferă acces la resurse de calcul de înaltă performanță (HPC) pentru start-up-uri, IMM-uri și cercetători din diverse domenii: administrație publică, sănătate, biotehnologie, agricultură, energie și media. Implicarea ICI București subliniază dorința României de a juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană”, transmite ICI București într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Prin contribuția sa, ICI facilitează accesul echitabil la resurse avansate de calcul pentru actorii economici și de cercetare din România și Europa. Totodată, se propune dezvoltarea unor soluții AI inovatoare care vor accelera tranziția către o economie digitală competitivă și sustenabilă.
Participarea ICI București în proiectul AI Factories poziționează România ca un actor relevant în cadrul rețelei europene de Fabrici de IA, care integrează șapte locații cheie din Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Spania și Suedia.
Această inițiativă strategică promovează colaborarea și inovația, sprijinind transformarea digitală a Europei și punând în valoare expertiza și resursele tehnologice ale ICI București în beneficiul întregii comunități europene.
ROMÂNIA
Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia despre Parteneriatul Strategic și programul Visa Waiver
Published
19 hours agoon
January 14, 2025By
Andreea RaduPrim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a avut o întrevedere marți, la Palatul Victoria, cu James O’Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia.
Cei doi au discutat despre progresele înregistrate în aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA în domeniile securității, economiei și Visa Waiver. Oficialul american și-a exprimat aprecierea pentru colaborarea strânsă cu Guvernul României.
„Încântat să mă întâlnesc cu secretarul adjunct al SUA, James O’Brien, și să discutăm despre progresele substanțiale înregistrate în aprofundarea Parteneriatului Strategic România-SUA în domeniile securității, economiei și Visa Waiver. A exprimat aprecierea pentru cooperarea strânsă cu Guvernul României”, a scris Marcel Ciolacu, pe platforma X.
Delighted to meet the 🇺🇸Assistant Secretary James O’Brien @StateEUR and discuss the substantial progress achieved in deepening 🇷🇴🇺🇸 Strategic Partnership in security &economic & #Visa Waiver fields. Expressed appreciation for the close cooperation with Romanian Government. pic.twitter.com/JHNsM7qvBN
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) January 14, 2025
Amintim că secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu secretarul de stat Antony Blinken, a desemnat săptămâna trecută, în mod oficial, România ca țară participantă la Programul Visa Waiver, marcând intrarea României în programul care facilitează circulația fără vize a cetățenilor români în Statele Unite, țara noastră devenind al 43-lea stat din lume inclus în acest program, iar începând cu 31 martie 2025 românii vor pot călători în SUA fără vize.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)
Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept
Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul
Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii
Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice
ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană
”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride
Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România
Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova
Armata României își extinde prezența militară la trei din cele opt grupuri de luptă NATO de pe flancul estic
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
Trending
- COMISIA EUROPEANA7 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA7 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- U.E.1 week ago
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
- U.E.5 days ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe