Președintele Klaus Iohannis participă joi, alături de Angela Merkel, la summitul Partidului Popular European înainte de reuniunea Consiliului European

Președintele Klaus Iohannis va participa joi la summitul șefilor de stat și de guvern din Partidul Popular European (PPE), o reuniune tradițională a liderilor politici înaintea summitului Consiliului European la care liderii UE vor analiza recentele măsurile luate de SUA privind instituirea unor taxe la importurile de oțel și aluminiu și vor adopta o poziție comună în ceea ce privește cazul otrăvirii în Marea Britanie fostului spion rus Serghei Skripal.

FOTO: EPP/ Flickr

Participarea șefului statului va avea loc și în condițiile în care Klaus Iohannis nu a participat la precedentul summit PPE, din luna decembrie a anului trecut. Cu toate acestea, președintele a avut o întrevedere bilaterală cu președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, pe 31 ianuarie la Bruxelles.

Cea mai recentă participare a președintelui Klaus Iohannis la summitul Partidului Popular European a avut loc în luna octombrie a anului trecut.

La reuniunea liderilor PPE vor participa, alături de Klaus Iohannis, Nicos Anastaniades (președinte, Cipru), Boiko Borrisov (prim-ministru, Bulgaria), Sebastian Kurz (cancelar, Austria), Angela Merkel (cancelar, Germania), Leo Varadkar (prim-ministru, Irlanda) Viktor Orban (prim-ministru, Ungaria), Andrej Plenkovic (prim-ministru, Croația), Mariano Rajoy (prim-ministru, Spania).

Totodată, la reuniune vor lua parte și șefii celor mai importante instituții ale UE – Donald Tusk (Consiliul European), Jean-Claude Juncker (Comisia Europeană) și Antonio Tajani (Parlamentul European) – dar și liderii partidelor de opoziție din țările care nu sunt guvernate de partide membre PPE.

Summitul liderilor PPE va reprezenta și prima participare a Angelei Merkel după ce a fost realeasă în funcția de cancelar, pentru a patra oară.

FOTO: European People’s Party/ Flickr

Citiți și Disputa comercială UE-SUA, atacul din Marea Britanie și Brexit, pe agenda liderilor UE. Cu ce poziție merge Klaus Iohannis la primul Consiliu European al anului

Pe ordinea de zi a summitului PPE se va afla agenda reuniunii Consiliului European din 22 și 23 martie. Pe agenda acesteia se află se află o serie de subiecte din domeniul economic, recentele măsurile luate de Statele Unite ale Americii privind instituirea unor taxe la importurile de oțel și aluminiu urmând să fie principala temă abordată. De asemenea, relațiile externe, respectiv stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia, precum și cazul fostului spion rus Serghei Skripal reprezintă teme care vor fi dezbătute cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.