Connect with us

POLITICĂ

Președintele Klaus Iohannis a participat la concertul aniversar “PNL 140 de ani de viziune, onoare şi patriotism”

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitatul de onoare al concertului aniversar “PNL 140 de ani de viziune, onoare şi patriotism”, eveniment dedicat celebrării a 140 de ani de la înfiinţarea formaţiunii liberale şi care s-a desfăşurat la Opera Naţională. El a susţinut și un scurt discurs.

iohannis aniversare pnl

Declarațiile președintelui, redate de Administrația Prezidențială:

”Înainte de orice, vă mulțumesc pentru invitație și pentru extraordinara primire pe care mi-ați făcut-o în această seară. Mi-a fost dor de voi! Sunt mișcat și onorat să fiu din nou în mijlocul vostru, între voi, cu voi, de care mă simt atât de aproape.

Dar nu pentru a vă povesti despre mine sunt aici, ci pentru vă spune câteva lucruri despre izbândă. Ar putea să vă mire, însă sunt hotărât ca în această seară să vorbesc ceva mai mult. Și nu pentru că sunt decis să îmi schimb stilul, ci pentru că evenimentul de astăzi este unul cu totul special.

Vreau să vă vorbesc despre trecut, despre prezent și despre viitor. Căci ce prilej mai bun poate fi găsit decât o incursiune în istoria liberalilor români, istorie care se întinde, iată, deja pe trei secole. Sărbătoarea de astăzi – 140 de ani de la fondarea PNL – este de fapt izbânda liberalismului într-o parte de lume în care provizoratul, nesfârșita lipsă de armonie, strategiile perdante și ideile admirabile rămase în faza de proiect au constituit, într-un fel, regula în politică. Cu umor, am putea găsi însă, în istoria PNL, câteva adevăruri care întăresc regula că liberalii au îmbinat valorile autohtone cu inovația. Poate nu întâmplător, Partidul Național Liberal a luat ființă în casa unui englez, Brătienii au contribuit din plin la aducerea dinastiei străine, iar în plin secol XXI, liberalii și-au ales ca președinte un etnic german.

Întorcându-mă la izbânda liberalismului, vreau să subliniez marile cuceriri ale partidului din care cu onoare faceți astăzi parte. În secolul al XIX-lea, liberalismul românesc s-a confundat cu modernizarea și emanciparea națională. România de astăzi datorează o nesfârșită recunoștință Partidului Național Liberal pentru câteva creații pe care le rostim cu mândrie: unitatea națională, independența, statul modern.

De asemenea, economia românească din secolul al XIX-lea până astăzi este în bună măsură creația gândirii liberale, pe care numeroase figuri ale PNL au consolidat-o și au apărat-o. ”Prin noi înșine” nu a fost o lozincă între atâtea lozinci din politica românească. Ea a căpătat un sens în mințile și în faptele unor tineri școliți la marile universități ale Europei și reveniți acasă pentru că, nu-i așa, ideile trebuie trăite. Se cuvine aici să spun un cuvânt și despre drepturile și libertățile cetățenești și despre constituționalismul românesc, ai căror promotori au fost deseori liderii PNL. Reformele profunde ale României moderne sunt de asemenea legate de guvernările liberale și poartă pecetea virtuților admirabile ale unor fruntași care s-au așezat demult în cărțile de istorie.

Odată cu venirea comunismului, Partidul Național Liberal a fost supus persecuțiilor. Pentru vrednicia lor militantă și pentru credința lor, membrii săi au fost închiși sau chiar uciși în închisorile comuniste. Istoria însă nu poate uita că jerfa lor nu a fost în zadar, iar faptul că noi suntem astăzi, aici, serbând 140 de ani de la fondarea PNL, este și un omagiu adus lor.

Imediat după 1989, PNL a reluat cu devotament efortul pentru izbânda liberalismului. Foștii membri ai TNL din perioada interbelică, cei mai mulți trecuți prin închisorile comuniste, împreună cu tinerii anilor 90 au reclădit partidul. Nu fără frământări, sciziuni, un parcurs sinuos și nenumărate diviziuni, PNL s-a reunificat într-un final.

Doamnelor și domnilor,
Partidul Național Liberal traversează astăzi un moment fast. Nu este o întâmplare, ci rodul unui efort constant și consecvent. Anul trecut, PNL a devenit marele partid al dreptei românești, membru cu drepturi depline al celei mai mari familii politice europene, în noiembrie 2014 a câștigat alegerile prezidențiale, iar astăzi, partidul are cea mai mare cotă de încredere din toată istoria sa.

Sunt convins că celor care n-au fost membri ai acestui partid, le e greu să-l înțeleagă. Nu este un partid perfect. Deosebirea între dumneavoastră și alte partide este însă spiritul în care trăiți politica. PNL nu înseamnă doar numele, tradiția și istoria. Pentru mine, liberal este cel care practică liberalismul, nu cel care se declară sus și tare liberal. De aceea, vă cer, cu multă încredere, să duceți mai departe ideile și valorile liberalismului. Mândria noastră e aceasta: demnitatea unui partid care a plecat, acum 140 de ani, să-și găsească calea. Prin tot ce a înfăptuit și a realizat, cred cu tărie că a găsit-o.

Dragi prieteni,
Am spus că voi vorbi și despre prezent și despre viitor. Am pornit împreună pe un drum în 2014. Un drum nu pentru un om, nu pentru un partid, ci pentru această țară și oamenii ei. Ne regăsim astăzi în alte roluri și responsabilități, în alte circumstanțe, dar drumul este același. Ne unesc aceleași valori și angajamente.

Nu există mod mai bun de a onora trecutul decât prin a construi un viitor pe măsură. Iar pentru acest partid nu există mod mai bun de a-și duce mai departe tradiția decât prin a răspunde așteptărilor pe care cetățenii le au de la el.

Oamenii vă privesc și așteaptă să fiți schimbarea pe care şi-o doresc. Vă îndemn să fiți mereu conștienți de acest lucru, să nu lăsați nimic să fie mai important decât a vă ține promisiunile, să nu lăsați emoții de moment să vă abată de la drumul comun.

În final, doresc să vă mulțumesc pentru solidaritatea de care ați dat dovadă pentru ca PNL să existe. Îmi exprim recunoștința față de dorința dumneavoastră de a face din România o țară puternică și prosperă. Brătienii și ceilalți fruntași ai PNL care au făcut România modernă nu au văzut altceva decât România, singura, unica Românie. Această Românie mi-o doresc și v-o doresc! La mulţi ani!

 

.

.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

POLITICĂ

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova, a declarat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL subliniind că dezideratul este acela de a regăsi România și Republica Moldova, împreună, în Uniunea Europeană.

Ciucă a participat, miercuri, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, de premierul moldovean, Dorin Recean, şi de şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, la Forumul Moldova – România: Capital Bridges.

Uniunea Europeană înseamnă stabilitate și dezvoltare, iar Republica Moldova are nevoie exact de aceste două constante. E ceea ce le-am spus participanților la conferința economică „Moldova Romania Capital Bridges”, organizată de Bursa de Valori București și Moldova Agroindbank. Tocmai de aceea, angajamentul nostru față de Republica Moldova este unul de sprijin necondiționat în parcursul său european. Dincolo de planul politic, susținerea României se vede și în evoluția relației economice din ultimii zece ani, de când este în vigoare acordul de asociere și liber schimb dintre Republica Moldova și UE. Schimburile comerciale dintre noi au crescut de la 1 miliard la 3 miliarde euro, România a devenit principalul investitor de peste Prut, iar interconectarea energetică este deja o realitate. Pentru fructificarea potențialului economic este nevoie de un cadru politic stabil. Sunt militar de carieră, iar această experiență îmi dă avantajul de a înțelege că stabilitatea și respectarea regulilor dau încredere investitorilor. Am convingerea că Republica Moldova își va împlini visul de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, unde stabilitatea și respectarea regulilor sunt normalitatea”, a scris Ciucă, pe Facebook.

“Apreciez organizarea acestui forum de cooperare economică şi interconectare a pieţelor de capital din România şi Republica Moldova, reprezintă un eveniment deosebit de important pentru ambele ţări. (…) Putem să constatăm cu toţii că de la ultimul eveniment până astăzi s-au produs foarte multe schimbări în contextul actual economic, în cel de securitate, iar datoria noastră este să privim cu realism şi fim în măsură să anticipăm astfel încât să facem faţă tuturor provocărilor şi ameninţărilor. Criza de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina ne-a obligat să reevaluăm ameninţările externe şi obligatoriu să gândim strategii pe termen mediu şi lung. Pe de altă parte, în aceste vremuri complicate avem datoria să rămânem optimişti şi să generăm încredere şi siguranţă”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

El a punctat că în ultimii doi ani s-au realizat legături puternice între România şi Republica Moldova şi acţiuni comune.

“Şi astăzi putem împreună să gândim modul în care putem să întărim parteneriatul economic şi să consolidăm interconectarea pieţelor de capital. Angajamentul nostru faţă de Republica Moldova este unul de netegăduit, am sprijinit şi vom sprijini prin toate deciziile noastre agenda europeană a Republicii Moldova, mă refer la obţinerea statutului de stat candidat şi desigur la deschiderea negocierilor de aderare. România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat Ciucă.

El a subliniat că, în prezent, România este primul partener comercial al Republicii Moldova.

De asemenea, acesta a punctat că România a devenit principalul investitor în Republica Moldova, valoarea investiţiilor ridicându-se la suma de 400 de milioane de euro.

“Toate aceste cifre au fost dublate de măsurile pe care le-am luat atunci când a fost nevoie pe domeniul energetic, de interconectare mai bună a reţelelor energetice, fie că vorbim de energie electrică, fie că vorbim de gaze naturale”, a afirmat Ciucă.

Totodată, Ciucă a menţionat că România a devenit principala piaţă de export pentru Republica Moldova.

” Exportul de mărfuri din Republica Moldova către România a atins procentul de 31,6%”, a declarat Ciucă.

Preşedintele Senatului a reiterat faptul că România va continua să sprijine şi să vorbească despre ceea ce înseamnă apartenenţa la valorile Uniunii Europene.

“Uniunea Europeană înseamnă stabilitate şi dezvoltare, Republica Moldova are nevoie de stabilitate şi dezvoltare. Până în momentul de faţă, sper să nu greşesc, Republica Moldova a primit un sprijin de aproximativ 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, de la BEI şi de la BERD. Sigur, banii nu sunt suficienţi pentru a putea să fie angajate şi rezolvate toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova, dar sunt convins că (…) tot ceea ce înseamnă parcursul acesta de preaderare va constitui un sprijin şi un angajament al Guvernului Republicii Moldova, astfel încât să-şi îndeplinească acest deziderat. Şi, desigur, este un deziderat şi al nostru ca, în final, să ne regăsim împreună, România şi Republica Moldova, în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Ciucă.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Marcel Ciolacu a anunțat lista PSD pentru europarlamentare. Aceasta va fi deschisă de Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda și Victor Negrescu

Published

on

© PSD

Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda și Victor Negrescu deschid lista PSD pentru europarlamentare, a anunţat joi premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD.

Lista aprobată joi de Consiliul Politic Naţional al PSD îi are pe primele locuri pe Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Vasile Dîncu, Gheorghe Cârciu, Dragoş Benea, Dan Nica, Ştefan Moşoiu, Roxana Mînzatu, Andi Cristea, a precizat liderul PSD.

Lista va fi una comună cu PNL.

 

Lista social-democraţilor pentru europarlamentare va fi una comună cu PNL.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că partidul a aprobat în şedinţa Biroului Politic Naţional lista cu liberalii care vor candidat pentru alegerile europarlamentare. Pe listă se găsesc Rareş Bogdan, Adina Vălean, Daniel Buda, Siegfried Mureşan, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu, Alexandru Muraru şi Mara Mareş.

Ciucă a mai spus că a fost validat şi candidatul comun pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, candidaţii pentru primăriile Sectorului 1 şi 6 şi cei 21 de candidaţi ai PNL pentru funcţia de preşedinte de Consiliul Judeţean şi alţi 21 pentru municipii reşedinţă de judeţ. Un Consiliu Naţional al PNL va avea loc pe 24 martie pentru a valida alianţa electorală cu PSD şi fdefinitivarea fuziunii cu ALDE.

Partidele din coaliție trebuie, de asemenea, să decidă cine va fi candidatul cap de listă după ce fosta șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România Ramona Chiriac s-a suspendat de pe lista alianţei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare după discuţiile din spaţiul public referitoare la această candidatură.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Nicolae Ciucă a prezentat candidații PNL pentru Parlamentul European: Vor apăra cauza României și vor găsi soluții europene la problemele românilor

Published

on

© PNL

Candidații Partidului Național Liberal la alegerile europene vor merge în Parlamentul European să apere cauza României, să faciliteze atragerea de fonduri pentru dezvoltare și să găsească soluții europene la problemele românilor, a afirmat joi președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezentând echipa de candidați.

“Lista PNL pentru alegerile europarlamentare este formată dintr-o echipă de oameni performanți, serioși și care au dovedit că pot obține rezultate pentru România și pentru români”, a spus Ciucă.

Primii zece candidați sunt Rareș Bogdan, actualul lider al delegației eurodeputaților români din PPE, Dan Motreanu, membru al Parlamentului European, Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din PE, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din PE, negociator-șef al bugetului UE 2024 și co-negociator al Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare și reziliență, Mircea Hava, europarlamentar, Gheorghe Falcă, europarlamentar, Virgil Popescu, fost ministru al energiei, Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași, și Mara Mareș, președinte al Tineretului Național Liberal.

“Candidații PNL vor merge în Parlamentul European să apere cauza României, să faciliteze atragerea de fonduri pentru dezvoltare și să găsească soluții europene la problemele românilor”, a precizat Ciucă.

Liderul PNL a precizat că liberalii au votat în Biroul Politic Național și Alianța cu PSD pentru alegerile europarlamentare, pe care o vor valida în Consiliul Național de duminică.

Ciucă a punctat că această alianță este una pentru stabilitate și dezvoltare.

“Am lăsat deoparte diferențele politice pentru ca România să aibă o voce mai puternică în Europa. Pentru a obține un sprijin mai mare pentru fermierii români, pentru a absorbi mai multe fonduri europene, pentru a avea drumuri mai bune și mai sigure și pentru a realiza investiții în domenii-cheie, cum sunt sănătatea sau educația”, a conchis el.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.19 mins ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA17 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.18 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

POLITICĂ20 hours ago

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

ROMÂNIA22 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: Pentru România, apartenența la Francofonie înseamnă împărtășirea valorilor și a idealurilor umaniste, care au conturat modernitatea noastră și destinul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI23 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending