Președintele Klaus Iohannis participă la summitul PPE din 22 martie înaintea Consiliului European

Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul PPE din Bruxelles ce va avea loc pe 22 martie înaintea Consiliului European, au declarat surse din Administrația Prezidențială pentru Calea Europeană. Ultima participare a șefului statului la un astfel de summit a fost în octombrie 2017, prilej cu care Klaus Iohannis a avut întrevederi cu președintele PPE, Joseph Daul, și secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz.

La summitul din octombrie ce a precedat reuniunea Consiliului European, Klaus Iohannis a stat alături de cancelarul german, Angela Merkel și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Totodată, aceasta va fi prima participare a Angelei Merkel de la preluarea celui de-al patrulea mandat de cancelar al Germaniei, în contextul în care este așteptată publicarea unui document de reformare a Uniunii Europene susținut alături de președintele francez, Emmanuel Macron.

FOTO: European People’s Party/ Flickr

Consiliul Naţional al PNL a validat, pe 10 martie, susţinerea candidaturii lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat de preşedintele şi pe Ludovic Orban pentru a fi desemnat premier, dacă vor câștiga alegerile parlamentare din 2019.

Șefii de stat și de guvern ai UE, liderii opoziției din Partidul Popular European (PPE) și președinții Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European – Donald Tusk, Jean-Claude Juncker și Antonio Tajani – vor participa la viitorul Summit PPE, care va avea loc la Bruxelles, la 22 martie. Pe ordinea de zi se va afla pregătirea pentru reuniunea Consiliului European din 22 și 23 martie, potrivit unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi unul dintre liderii care participă la summit, alături de  Nicholas Anastaniades (Cipru), Boiko Borrisov (Bulgaria), Sebastian Kurz (Austria), Angela Merkel (Germania), Viktor Orban (Ungaria), Andrej Plenkovic (Croația), Leo Varadkar (Irlanda), Mariano Rajoy (Spania) sunt în prezent șefii de stat și de guvern ai PPE în cadrul Consiliului European.

Președintele PPE, Joseph Daul, va fi gazda summitului. Vor participa președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, Secretarul General al PPE Antonio Lopez-Isturiz și membrii Președinției PPE.

Grupul Partidului Popular European (PPE) este cel mai mare grup din Parlamentul European.

Acesta reunește forțe politice pro-europene de centru și de centru-dreapta din statele membre ale UE, care doresc să contribuie împreună la promovarea obiectivului unei Europe mai competitive și mai democratice, aflate mai aproape de cetățenii săi, și al unei economii sociale de piață.

Partidul Popular European și-a lansat pe 9 martie, la Sofia, angajamentul de bază în contextul viitoarelor alegeri europene din mai 2019. Cu motto-ul „Europa începe în satul meu/ orașul meu / regiunea mea”, „familia PPE urmărește să aducă Europa mai aproape de cetățeni în două moduri: prin a face auzită vocea cetățenilor de către liderii europeni și prin restabilirea încrederii în proprietatea UE în orașele și regiunile acesteia”, se arată într-un comunicat al PPE. Totodată, ”misiunea vizează să asigure că viziunile și așteptările cetățenilor sunt luate în considerare în programul PPE pentru alegerile din 2019, în prioritățile PPE Spitzenkandidat și în următorul mandat politic al instituțiilor UE”.

FOTO: Administrația Prezidențială

Evenimentul de lansare a avut loc la invitația primului-ministru Boiko Borissov, a președintelui PPE Joseph Daul și președintelui Grupului PPE din cadrul Comitetului European al Regiunilor, Michael Schneider, organizat în parteneriat cu partidul Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” (GERB).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.