Connect with us

COMISIA EUROPEANA

CORESPONDENȚĂ BRUXELLES Klaus Iohannis, invitație pentru șeful NATO la București. Stoltenberg: România este un exemplu pentru alte țări

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează joi și vineri, prima sa vizită externă de la preluarea mandatului.

Șeful statului s-a întâlnit la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, iar astăzi are o întrevedere cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

UPDATE ora 11:00

Jens Stoltenberg: Mulţumesc României pentru misiunea în Afganistan, am fost foarte impresionat de ceea ce am văzut acolo.

-NATO îşi continuă eforturile de a contribui la lupta globală antiterorism. NATO şi România se angajează ferm să sprijine Moldova şi Ucraina.

iohannis stoltenberg nato.int

nato.int

 – Va trebui sa crestem prezenta la frontiera de est a NATO si va trebui sa realizam si sa implementam o forta de interventie rapida

-NATO este pregătit să reacţioneze la orice ameninţare împotriva aliaţilor. Aş dori să salut decizie României de a ajunge la un consens politic cu toate partidele pentru a aloca 2% pentru Apărare. Este un bun exemplu de angajament. Este un exemplu pentru multe alte ţări.

– Dacă România îşi poate creşte bugetul pentru apărare este important pentru întreaga alianţă.

Klaus Iohannis:

– Mulţumesc foarte mult pentru aprecierea la adresa României. Vizita mea confirmă angajamentul ferm al României faţă de partenerii nord-atlantici.

-L-am asigurat pe domnul secretar general de întreaga susţinere şi am reiterat invitaţia de a vizita România.

iohannis stoltenberg nato.int2

nato.int

-Am avut o discuţie plină de substanţă.

-Parteneriatul strategic reprizintă fundamnetul nostru de securitate. Am convenit că este momentul să reconfirmăm prin acşţiuni ferme solidaritatea la nivelul Alianţei.

-L-am asigurat pe domnul secretar general că nivelul de 2% din PIB pentru Armată va fi păstrat pentru următorii 10 ani.

– Am discutat despre nevoia de susținere din partea țărilor din vecinătatea estică. Ucraina, Moldova si Georgia trebuie sa primească atenția sporită a NATO

– Am confirmat contribuţia semnificativă a României la misiunea NATO din Afganistan. Mulţumesc, domnule secretar general.

Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general NATO au făcut poza oficială, apoi s-au retras la discuţii. Preşedintele Iohannis este însoţit de consilierii prezidenţiali Dan Mihalache şi George Scutaru, dar şi de consilierul personal, Mihai Răzvan Ungureanu.

iohannis stoltenberg

presidency.ro

La ora 10:45, potrivit programului transmis de Adminstrația Prezidențială, cei doi oficiali vor susține o declarație comună de presă.

Cei doi vor discuta, cel mai probabil despre securitatea internaţională, în contextul atentatelor ce au avut loc în Franța, dar și a atacului terorist petrecut aseară în Belgia, soldat cu trei morţi. De asemenea, o alertă cu bombă a avut loc la sediul poliţiei din Bruxelles, clădirea fiind evacuată.

Potrivit administrației prezidențiale, autoritățile belgiene au dat asigurări că au fost luate toate măsurile pentru ca delegația României să fie în deplină securitate și cooperează în acest sens cu Serviciul de Protecție și Pază pentru a asigura siguranța delegației și a președintelui.

UPDATE 17:45

Președintele Klaus Iohannis și președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker au susținut o declaraţie de presă comună.

iohannis juncker cretu

LIVE TEXT:

Jean Claude JUNCKER:

– Am mare încredere în dl președinte al României, sper că va apropia și mai mult România de Europa

-Europa nu ar fi completă fără România

– Mă bucur că am putut vorbi cu dl Iohannis despre Schengen și MCV

Klaus IOHANNIS:iohannis ue bb

-Mi-a facut placere ca dna comisar Crețu a luat parte la o parte din discuția noastră

-Am găsit un punct de vedere aproape cidentic cu al meu la dl Juncker

-Am subliniat dorința românilor de a finaliza integrarea totală a românilor în UE (..) un membru acceptat și respectat în nucleul Uniunii Europene

– Unul dintre obiectivelel mandatului meu este europenizarea completă a României:

Schengen:

-Dl președinte m-a asigurat de tot spijinul în problema intrarii României în Schengen

MCV:

-Peste cateva zile vom avea un nou raportAm căzut de acord că acest lucru ne încurajează (…) să finalizăm această procedură cu succes, întrucât România a făcut progrese semnificative in consolidarea institutiilor statului, consolidarea statului de drept si a independentei justitiei

Aderarea la zona euro:

-Un deziderat al României, am căzut de acord că acest lucru este de dorit și vom lucra împreună în această speță

Fonduri europene:

-Am solicitat sprijinul pentru a ajuta Romania sa creasca gradul de absorbtie, si ne-a fost promis

-Am discutat despre cel mai recent pact încheiat în România, în privința bugetului pentru Apărare, l-am informat pe dl președinte că există această înțelegere. A fost apreciat acest lucru.

-Vreau să menționez și întâlnirea cu președintele Consiliului European, dl Donald Tusk, o întâlnire bună, amicală. În esență, am discutat aceleași probleme și am primit același tip de răspuns și același tip de deschidere.

Corina CREȚU:

corina cretu– Mi-a facut mare placere sa-l salut pe dl Iohannis in prima sa vizita la Bruxelles

– Am aratat ca  noi in CE intelegem importanta politicii regionale pentru Romania

– Am creat un grup de lucru pentru a ajuta statele membre cu o rata de absorbtie scazuta

– Suntem foarte interesati sa avem un stat foarte bun, cu proiecte bune, viabile, pentru noua perioada de programare

– Intentionam sa facem o vizita comuna in Romania si Moldova, cu comisarul Hahn.

Întrebări din partea presei

Cei doi lideri au fost rugați să comenteze cererea de reintroducere a controalelor la frontiere, în urma atacurilor de la Paris.

Juncker: Nu reprezinta decat aplicarea acordului Schengen, in anumite circumstante statul respectiv poate alege sa aplice aceste proceduri

Iohannis: Am constatat cu bucurie ca azi cei doi presedinti au impartasit punctul meu de vedere ca Romania poate si trebuie sa devina membra Schengen. Voi avea in continuare discutii pe aceasta tema, primele in februarie, cu ocazia unei vizite combinate in Germania si Franta.

Președintele a fost întrebat despre proiectul South Stream, de către un jurnalist german, în limba franceză. Iohannis i-a transmis că îi poate adresa întrebările în limba germană.

”Tema South Stream nu a fost abordata nici cu presedintele Tusk, nici cu presedintele Juncker. Independenta energetica a Romaniei e una din preocuparile mele. Romania va cauta alte oportunitati pentru a merge mai departe pe calea de independenta energetica si de interconectare la sistemele europene” a raspuns seful statului, în limba română.

La sfârșitul conferinței de presă, preşedintele li s-a adresat tuturor, în franceză: „Merci beaucoup!“ și a fost aplaudat de jurnaliștii prezenți în sală.

UPDATE 17:02

Klaus Iohannis a fost primit de șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

VIDEO:

Foto: caleaeuropeana.ro

Foto: caleaeuropeana.ro

Foto: caleaeuropeana.ro

Foto: caleaeuropeana.ro

Screen Shot 2015-01-15 at 5.01.55 PM

VIDEO:

UPDATE 16:50

La ora 17.05 (ora României), la sediul Comisiei Europene, Klaus Iohannis va avea convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

UPDATE 15:55

Foto: caleaeuropeana

Foto: caleaeuropeana

 VIDEO întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, după ce acesta din urmă l-a întâmpinat pe șeful statului la intrarea în clădirea Consiliului. Cei doi au acum o întrevedere, însă nu vor face declarații de presă.


Video: caleaeuropeana.ro. Preluarea imaginilor se va face cu menționarea sursei.

La ora 17.05 (ora României), la sediul Comisiei Europene, Klaus Iohannis va avea convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la ora 17.45 (ora României) cei doi urmând a susţine o declaraţie de presă comună.

UPDATE 14: 30

Aeronava prezidențială, în care se aflau președintele și delegația sa, a trecut prin turbulențe destul de serioase, la aterizare.

Jurnaliștii, fericiți că au ajuns la destinație, au făcut o fotografie de grup în clădirea Consiliului European:

jurnalisti

UPDATE 10: 45

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații la plecarea spre Bruxelles, precizând că va discuta cu oficialii europeni despre aprofundarea integrării în UE.

”În cadrul discuţiilor, voi aborda teme de interes deosebit pentru România în relaţiile cu instituţiile UE şi NATO”, a spus şeful statului, menţionând că România este în al optulea an de apartanenţă la UE, instituţiile noastre sunt consolidate şi contribuţia noastră la proiectul european trebuie să fie una pe măsură.

”O prioritate a mandatului meu este aprofundarea integrării europene, voi stransmite cu claritate acest mesaj şi vom discuta despre paşii pe care România trebuie să îi facă pentru această integrare aprofundată şi pentru a-şi lua în primire mai bine rolul de membru NATO”, a spus Iohannis.

iohannis otopeni

Foto: caleaeuropeana.ro

Președintele este însoțit de consilierii săi: Mihai Răzvan Ungureanu, Dan Mihalache, Leonard Orban,Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, purtătorul de cuvânt al președintelui Tatiana Niculescu Bran, George Scutaru și de șeful Statului Major General al Armatei, general-locotenentul Nicolae Ciucă.

—-

iohannis presidency srs

Întrevederea figurează pe agenda activităţilor ale membrilor CE, unde, la ziua de joi, se menţionează că preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, îl primeşte pe preşedintele României, Klaus Iohannis.

În cursul vizitei la Bruxelles, Iohannis urmează să aibă şi întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Corespondentul caleaeuropeana.ro va transmite informații de la întâlnirile  cu oficialii europeni.

Potrivit înregistrării video transmise de Administraţia Prezidenţială, ulterior întâlnirii avute cu premierul Victor Ponta, la care au participat şi miniştrii Mircea Duşa, Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, şeful statului a menţionat că la Bruxelles se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, cu preşedintele Consiliului European şi cu secretarul general NATO. Iohannis a precizat că problemele care se discută acolo ţin de buget, dar şi de absorbţia fondurilor europene. 

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a declarat recent, pentru Gândul, că preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, vor discuta săptămâna viitoare, la Bruxelles, despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare(MCV).

 

.

 

.

Continue Reading
Advertisement
9 Comments

9 Comments

 1. Pingback: EXCLUSIV INTERVIU Ce impresie a făcut Iohannis la prima sa conferință de presă. Ce notă i-ar da jurnalistul german care i-a pus întrebări | caleaeuropeana.ro

 2. Pingback: Operațiuni antiterorism în Belgia chiar în ziua primei vizite a Președintelui Iohannis la instituțiile UE | caleaeuropeana.ro

 3. Pingback: Preşedintele Klaus Iohannis, la NATO: „Asistăm îngrijorați la intervenții militare ilegale” în regiune | caleaeuropeana.ro

 4. Pingback: Raportul MCV va critica iniţiativele legislative care blochează lupta anticorupție | caleaeuropeana.ro

 5. Pingback: Premierul interimar Gabriel Oprea și ministrul Apărării Mircea Dușa s-au întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg | caleaeuropeana.ro

 6. Pingback: Președintele Iohannis s-a întâlnit cu secretarul general NATO: ”Este important să găsim căi pentru continuarea unui dialog cu Rusia și să nu revenim la Războiul Rece”. Jens Stoltenberg: ”Garanțiile de securitate ale NATO acoperă teritorii

 7. Pingback: Președintele Iohannis s-a întâlnit cu secretarul general NATO: ”Este important să găsim căi pentru continuarea unui dialog cu Rusia și să nu revenim la Războiul Rece”. Jens Stoltenberg: ”Garanțiile de securitate ale NATO acoperă toate ter

 8. Pingback: Un an cu Klaus Iohannis – Călătoria și transformarea președintelui: 7 Consilii Europene și 13 vizite oficiale de stat. Securitatea, capitol de excelență | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

Published

on

© European Union, 2021

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa, se arată în concluziile primei zile a reuniunii prin videoconferință a șefilor de stat și de guvern din cele 27 de state membre.

Cei 27 de lideri ai statelor membre s-au reunit prin videoconferință joi, 25 februarie, pentru a discuta despre producția și livrarea de vaccinuri în UE, noile variante mai agresive ale noului coronavirus, restricțiile de călătorie, certificatele de vaccinare și solidaritate internațională. De asemenea, aceșstia au discutat despre lecțiile învățate din această criză pentru a consolida sistemele de sănătate de la nivel național și a îmbunătăți coordonarea europeană.

Citiți și Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

„Deși criza COVID-19 nu s-a încheiat încă, este timpul să începem acum să ne consolidăm viitoarea reziliență în domeniul sănătății. Vom lucra pentru a îmbunătăți coordonarea UE, în conformitate cu competențele Uniunii în temeiul Tratatelor, pentru a asigura o mai bună prevenire, pregătire și răspuns la viitoarele urgențe de sănătate. Ca prioritate, este nevoie de eforturi pentru a ne asigura că UE va avea mijloacele necesare pentru a securiza suficiente vaccinuri și provizii critice pentru toate statele sale membre, pentru a sprijini întregul proces de dezvoltare a vaccinurilor și medicamentelor sigure și eficiente, inclusiv prin investiții timpurii în capacitatea de producție și utilizarea cât mai bună a big data și a tehnologiilor digitale pentru cercetare și asistență medicală. Lucrul la propunerile privind Uniunea Sănătății și Strategia Farmaceutică, inclusiv în ceea ce privește accesul la medicamente în toate statele membre, ar trebui, de asemenea, continuat”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Citiți și Comisia Europeană ridică un nou pilon al Uniunii Europene a Sănătății prin adoptarea Strategiei Farmaceutice pentru Europa

În acest sens, Consiliul European a invitat Comisia să prezinte un raport până în iunie 2021 cu privire la lecțiile învățate din pandemia COVID-19 până în prezent, urmând să solicite un al doilea astfel de document și în al doilea semestru al anului.

Potrivit concluziilor reuniunii de joi, raportul ar trebui să includă informații cu privire la schimbul de informații, coordonarea, comunicarea și achizițiile publice comune, precum și modalitățile de asigurare a unei capacități adecvate de producție în UE și de a construi rezerve strategice, sprijinind în același timp diversificarea și reziliența lanțurilor globale de aprovizionare medicală.

Citiți și

Liderii de la Bruxelles, apel la o abordare comună privind certificatele de vaccinare anti-COVID pentru a putea fi implementate digital până la vară: Sunt utile pentru a proteja integritatea Pieței Unice

Klaus Iohannis solicită omologilor din UE o abordare coordonată “în scopuri medicale” privind certificatele de vaccinare anti-COVID și un mecanism de donare a vaccinurilor pentru țările terțe

Comisia Europeană lucrează în prezent la crearea unei Uniuni Europene a Sănătății puternice, în care toate țările UE să se pregătească și să reacționeze împreună la crize sanitare, să colaboreze pentru a îmbunătăți prevenirea, tratamentele și monitorizarea unor boli precum cancerul și în care să aibă la dispoziție echipamente medicale inovatoare, la prețuri accesibile. Uniunea europeană a sănătății va contribui la: protejarea mai eficientă a sănătății cetățenilor; dotarea UE și a statelor sale membre cu mijloacele care să le permită să prevină și să facă față mai bine eventualelor pandemii viitoare; îmbunătățirea rezilienței sistemelor de sănătate din Europa. 

Citiți și Uniunea Europeană a Sănătății: Comisia Europeană lansează un „dialog structurat” pentru a aborda vulnerabilitățile în furnizarea de medicamente în UE

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Uniunea Europeană a Sănătății: Comisia Europeană lansează un „dialog structurat” pentru a aborda vulnerabilitățile în furnizarea de medicamente în UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EC-Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat vineri, 26 februarie, un dialog structurat cu actorii din lanțul de producție a produselor farmaceutice, ca parte a Strategiei farmaceutice pentru Europa. Dialogul, care include autorități naționale, pacienți și organizații neguvernamentale din domeniul sănătății, precum și comunitatea de cercetare, este organizat cu scopul de a se acumula o mai bună înțelegere a funcționării lanțurilor globale de aprovizionare cu medicamente și de a se identifica cauzele și factorii determinanți ai vulnerabilităților, informează un comunicat.

Inițiativa va contribui la abordarea rezilienței lanțurilor europene de aprovizionare cu produse farmaceutice, în special la dezvoltarea capacității de producție a ingredientelor active critice, a materiilor prime și a medicamentelor din UE pentru a asigura o mai bună pregătire pentru viitoarele pandemii, în lumina experiențelor cu COVID-19 .

Inițiativa ar putea furniza, de asemenea, contribuții la înființarea noii Autorități europene de pregătire și răspuns la situații de urgență (HERA).

Lansarea dialogului urmează unei solicitări a Consiliului European de a consolida autonomia strategică a UE în domeniul produselor farmaceutice, deoarece criza COVID-19 a ridicat îngrijorări cu privire la posibilele lipsuri ale anumitor produse farmaceutice și la o posibilă dependență a UE de importurile de produse farmaceutice din țări terțe.

Vicepreședintele Margaritis Schinas a deschis evenimentul, iar comisarii Stella Kyriakides și Theirry Breton au moderat o masă rotundă cu părțile interesate.

Ministrul Sănătății, Marta Temido, a reprezentat președinția portugheză, iar europarlamentarii Dolores Montserrat și Nathalie Colin-Oesterlé, Parlamentul European.

Coordonat de Comisie, dialogul structurat își propune să genereze informații și analize privind aprovizionarea cu medicamente printr-o serie de ședințe de lucru la nivel de experți.

Acest dialog este una dintre inițiativele emblematice ale Strategiei farmaceutice, adoptată în noiembrie 2020. Dialogul va servi pentru a prezenta, până la sfârșitul acestui an, un set de recomandări politice pentru a aborda vulnerabilitățile identificate în lanțul de aprovizionare cu produse farmaceutice pentru a consolida rezistența sistemelor europene de sănătate. În cele din urmă, va asigura că medicamentele sunt disponibile pentru pacienții care au nevoie și în orice moment în Uniunea Europeană.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

Published

on

Oleg Roibu, directorul juridic și de politici publice eMAG, consideră că Actul Legislativ privind Serviciile Digitale, propus de Comisia Europeană, este unul ”echilibrat” și că impactul acestei propuneri în ceea ce privește eMAG ”este foarte, foarte mic pentru că majoritatea lucrurilor sunt deja implementate de noi”.

Oleg Roibu a participat vineri la o dezbatere organizată de Europuls și Biroul Parlamentului European în România intitulată ”Reglementarea serviciilor digitale în UE. Noile măsuri propuse prin Actul Legislativ privind Serviciile Digitale”.

Făcând trimitere la propunerea Executivului european mai sus amintită, directorul juridic eMAG a punctat că ”ar mai fi câteva aspecte de clarificat sau abordat într-o manieră diferită”.

În acest sens, Roibu a semnalat că noul Act legislativ privind serviciile digitale are ”o abordare orizontală cu privire la conținutul de pe platforme. Poate ar fi potrivit să se facă diferența între diversele tipuri de platforme: vorbim de tipuri de platforme de comerț electronic, dar avem și platforme de video-sharing, de socializare, unde conținutul este diferit. Abordarea cu care vine această propunere este o abordare clasică pe care am mai avut-o și în directiva e-commerce în care tot conținutul este tratat în același fel, cu precădere în zona de social network. Trebuie să spunem că propunerea vine cu o diferențiere între platformele europene, care sunt de obicei mai mici. Platformele care sunt foarte, foarte largi au obligații specifice. Dacă ne dorim să avem o piață unică digitală în care campionii europeni reușesc și devin relevanți la nivel global, atunci este nevoie de o perioadă în care să beneficieze de un regim juridic mai puțin restrictiv”, a completat Oleg Roibu.

În viziunea sa, este nevoie de o analiză obiectivă a obligațiilor de transparență cuprinse în propunere pentru a vedea dacă ”sunt utile pentru că, aparent, nu se înțelege foarte clar care este beneficiul public la transparenței anumitor aspecte. Pe de o parte, vorbim de niște secrete de afaceri, pe de altă parte, trebuie să vedem care este beneficiul produs”, a explicat Roibu.

Observăm în această propunere o serie de obligații care ar putea fi interpretate ca suprapunându-se cu obligații similare sub prevederi similare în legislația existentă. Pentru o platformă este foarte important să aibă cadrul legal în care activează. În această perioadă în care creăm piața unică digitală, vedem adesea obligații sau concepte similare cu mai multe acte normative, exemplu care este de evitat. În ceea ce privește armonizarea cadrului legal la nivel european, este un deziderat agreat de toate părțile implicate în aceste procese, dar cred că trebuie să muncim puțin mai mult”, a mai punctat direcotrul juridic eMAG.

Pe de altă parte, acesta a salutat faptul că propunerea este ”una echilibrată” și că menține câteva principii care se regăsesc și în Directiva e-commerce, și anume principiul țării de origine, interzicerea unei obligații de monitorizare generală și principiul de răspundere limitată.

”Această propunere a Comisiei Europene este una foarte echilibrată. Pe parcursul procesului legislativ, ne așteptăm să sufere modificări. Sperăm însă să fie modificări cumva în linie cu spiritul pe care l-a dat Comisia. Platformele sunt un mijloc prin care utilizatorii intră în relație cu consumatorii profesioniști iar răspunderea celor din urmă rămâne acolo, nu este transformată către platformă. Este importat că noile reguli se vor aplica și intermediarilor care furnizează servicii clienților stabiliți în UE, dar și celor stabiliți în țările terțe. Piața unică europeană trebuie să reprezintă un level playing field pentru toată lumea”, a explicat directorul juridic al eMAG.

În ceea ce privește impactul acestei noi reglementări asupra eMAG, Oleg Roibu a precizat că este unul ”foarte, foarte mic pentru că majoritatea lucrurilor sunt deja implementate de noi”.

”Un alt principiu important pe care noi la eMag îl implementăm este ”know your business customer”. Este o formă mai ușoară a ceea ce fac băncile. Este un concept importat de a obține informații despre cei care vând online și astfel are loc o diminuare a apariției produselor neconforme sau conținutului ilegal”, a completat Oleg Roibu.

Amintim că Executivul european a propus la mijlocul lunii decembrie a anului trecut o reformă ambițioasă a spațiului digital și un set cuprinzător de norme noi pentru toate tipurile de servicii digitale, printre care platformele de comunicare socială, piețele online și alte platforme online care operează în Uniunea Europeană: Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale.

În temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, se vor institui obligații juridice la nivelul UE pentru toate serviciile digitale care conectează consumatorii la bunuri, servicii sau conținut, inclusiv noi proceduri pentru eliminarea mai rapidă a conținutului ilegal, precum și o protecție cuprinzătoare a drepturilor fundamentale ale utilizatorilor online.

Noul cadru va reechilibra drepturile și responsabilitățile utilizatorilor, ale platformelor intermediare și ale autorităților publice și are la bază valorile europene – printre care respectarea drepturilor omului, a libertății, a democrației, a egalității și a statului de drept. Propunerea completează Planul de acțiune pentru democrația europeană, care vizează sporirea rezilienței democrațiilor.

Concret, Actul legislativ privind serviciile digitale va introduce o serie de obligații noi, armonizate la nivelul UE pentru serviciile digitale, calibrate cu atenție în funcție de dimensiunea și impactul acestor servicii, cum ar fi:

 • norme privind eliminarea bunurilor, serviciilor sau a conținuturilor ilegale online;
 • garanții pentru utilizatorii al căror conținut a fost eliminat în mod eronat de către platforme;
 • noi obligații pentru platformele foarte mari de a lua măsuri bazate pe riscuri pentru a preveni utilizarea abuzivă a sistemelor lor;
 • măsuri ample de asigurare a transparenței, inclusiv în ceea ce privește publicitatea online și algoritmii utilizați pentru a recomanda conținuturi utilizatorilor;
 • noi competențe de examinare a modului de funcționare a platformelor, inclusiv prin facilitarea accesului cercetătorilor la datele platformelor-cheie;
 • noi norme privind trasabilitatea utilizatorilor profesionali pe piețele online, pentru a contribui la identificarea vânzătorilor de bunuri sau de servicii ilegale;
 • un proces inovator de cooperare între autoritățile publice pentru a asigura o aplicare eficace a legislației în întreaga piață unică.

Platformele care ajung la peste 10 % din populația UE (45 de milioane de utilizatori) sunt considerate a avea un caracter sistemic și pentru ele se instituie nu doar obligații specifice de a-și controla propriile riscuri, dar și o nouă structură de supraveghere.

Acest nou cadru de responsabilitate va consta dintr-un consiliu de coordonatori naționali pentru servicii digitale, Comisia având competențe speciale în ceea ce privește supravegherea platformelor foarte mari, inclusiv posibilitatea de a le sancționa în mod direct.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL51 mins ago

COVAX: Germania trimite peste 600.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 în Abidja și Ghana – Africa

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Președintele Joe Biden: SUA nu vor accepta niciodată anexarea ilegală a Crimeei. Crimeea este Ucraina

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Președintele Ucrainei va cere sprijin internțațional pentru recuperarea Crimeei prin organizarea summitului internațional ”Platforma Crimeea”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care se cere echitate în accesul la vaccinurile anti-COVID-19

U.E.2 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu, despre certificatele de vaccinare: ”Până când nu va exista o poziţie la nivel european, va trebui să aşteptăm”

ROMÂNIA17 hours ago

Primarul Emil Boc și Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC, au organizat dezbaterea privind viitorul document strategic al Municipiului Cluj-Napoca în materie de mobilitate 

Dragoș Pîslaru17 hours ago

Dragoș Pîslaru: România are un potențial imens pentru a fi reprezentată în cadrul rețelei europene Eurocities, unde se dezvoltă idei cu adevărat inovatoare pentru orașe incluzive

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

Vasile Blaga19 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: „La fel ca strategia comună privind vaccinarea, UE are nevoie de o strategie unică în implementarea certificatelor de vaccinare”

CONSILIUL EUROPEAN19 hours ago

Klaus Iohannis, către liderii europeni: România susține inițiativele UE pentru securitate și apărare, dar în deplină complementaritate cu NATO

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE22 hours ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE23 hours ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache23 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA4 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL5 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

Advertisement
Advertisement

Trending