Președintele Klaus Iohannis: Programul Fulbright este un exemplu de excelentă cooperare între univeristățile din SUA și România care a ajutat la dezvoltarea relațiilor transatlantice

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că programul Fulbright a fost întotdeauna un bun exemplu de excelentă cooperare academică între universitățile românești și cele din Statele Unite și a contribuit la dezvoltarea legăturilor transatlantice în domeniile educației și cercetării.

Foto: Administrația Prezidențială

Afirmațiile șefului statului vin în contextul în care astăzi se celegrează 25 de ani de funcționare a Comisiei Fulbright Româno- Americane.

”Chiar dacă programul era activ în România de aproape 60 de ani, crearea Comisiei Fulbright în 1993 a marcat un capitol nou şi intens al colaborării noastre. De atunci, Fulbright a devenit un nume bine cunoscut pentru studenţi, profesori sau cercetători ambiţioşi, ajutând la dezvoltarea legăturilor transatlantice într-un domeniu pe care eu îl consider prioritar: educaţia şi cercetarea. Sutele de beneficiari ai programului şi-au dezvoltat carierele şi au dobândit competenţe de comunicare interculturală utile atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Astfel de competenţe sunt din ce în ce mai importante în condiţiile în care interconectivitatea reprezintă un aspect esenţial al cooperării în cercetarea contemporană”, potrivit mesajului președintelui, prezentat de consilierul de stat Ligia Deca în cadrul conferinței care a marcat acest eveniment, anunță Agerpres.

Klaus Iohannis a punctat că dezvoltarea de rețele, care reprezintă baza în formarea resursei umane din cercetare, au contribuit la proliferarea a tot mai mulor articole, proiecte de cercetare sau inițiative realizate din echipe internaționale, fiind extrem de important pentru comunitățile de cercetători să împărtășească aceleași valori și principii.

”Acest lucru se referă mai ales la valorile asociate cercetării, valori comune societăţilor noastre, precum etica, integritatea şi meritocraţia. Schimburile Fulbright au contribuit la asumarea aceloraşi valori şi principii pe cele două maluri ale Atlanticului şi au ajutat cercetătorii români să se realăture comunităţilor de practică din lumea occidentală. De la hermeneutică la metode de cercetare şi stiluri de redactare, cercetătorii români care activează în Statele Unite au oportunitatea de a se dezvolta şi de a învăţa, dar şi de a face schimburi de experienţă cu colegii lor americani”, a completat șeful statului, potrivit sursei citate.

Președintele României a mulţumit Comisiei Fulbright pentru activitatea sa din ultimii 25 de ani, pentru ”dedicaţia şi sprijinul oferit beneficiarilor”, exprimându-şi dorinţa ca aceasta să-şi continue activitatea ca punct de legătură al cooperării româno-americane în domeniile culturii, educaţiei şi cercetării şi ca ”partener activ în efortul nostru de a construi o Românie educată”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.