Connect with us

ROMÂNIA

Președintele Klaus Iohannis: ”România contribuie cu adevărat la lupta împotriva cancerului”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 31 mai 2022, un mesaj în cadrul evenimentului dedicat Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer – „Supraviețuitori și învingători. O dezbatere despre importanța crucială a prevenției în creșterea șanselor de supraviețuire a pacienților de cancer”.

Mesajul a fost prezentat de către doamna Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial – Departamentul Sănătate Publică.

Potrivit șefului statului, „România contribuie cu adevărat la lupta împotriva cancerului”, datorită eforturilor susținute din ultima perioadă: „Este o dovadă clară că împreună putem aduce beneficii reale în viețile pacienților!”

„Doar prin promovarea unor politici incluzive și echitabile, precum dezvoltarea Planului Național de Combatere a Cancerului sau pachetul legislativ care instituie o zi națională a supraviețuitorilor de cancer, putem într-adevăr să facem schimbări benefice în viața pacienților. Aceste eforturi ajută la reducerea suferinței bolnavilor de cancer, a supraviețuitorilor, a familiilor și a celor apropiați. Pe termen lung, demersurile susținute în lupta împotriva cancerului vor diminua presiunea poverii afecțiunii asupra sistemului de sănătate și vor contribui la crearea unei societăți mai sănătoase”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Președintele României a subliniat că țara noastră s-a conectat în timp util la programele europene în materie de sănătate: „Acțiunile consistente întreprinse de România la mai puțin de un an de la adoptarea Planului European de combatere a cancerului sunt lăudabile și ne poziționează în fruntea preocupărilor europene privind drepturile supraviețuitorilor de cancer.”

„Ziua Supraviețuitorului de Cancer este o zi în esență dedicată celor care au câștigat lupta cu această maladie agresivă. Aceștia sunt oameni puternici, care au demonstrat că un diagnostic de cancer nu mai este astăzi o sentință și că această boală considerată în trecut fără leac poate fi ținută în prezent sub control cu sprijin adecvat”, a mai punctat Klaus Iohannis în mesajul său. 

De asemenea, Klaus Iohannis s-a arătat încrezător că printr-o politică de prevenție primară și secundară solidă, printr-un traseu eficientizat al pacientului, alături de inovațiile din cercetare, „vom avea din ce în ce mai multe exemple pozitive în lupta cu această teribilă boală”: „Este responsabilitatea noastră pentru prezent și pentru generațiile viitoare”, a conchis acesta. 

Citiți și: România are un nou Plan Național de Combatere a Cancerului. Programele de screening, terapiile inovative și traseul pacientului, printre principalele obiective

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

INTERNAȚIONAL

Ziua Internațională a Drepturilor Omului. MAE: Respectul pentru drepturile omului este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă

Published

on

© MAE

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului reprezintă o ocazie de a aminti că drepturile omului sunt universale, indivizibile și inalienabile, iar promovarea și apărarea lor reprezintă un imperativ pentru menținerea demnității umane. În același timp, respectul autentic pentru drepturile omului și este  indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă, a transmis marți Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit unui comunicat al ministerului, ziua de 10 decembrie are o semnificaţie cu atât mai profundă cu cât și anul acesta suntem martorii unor atacuri deosebit de grave la adresa drepturilor omului, la scară largă, de la războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus și continuă să ducă la suferințe umane de neconceput, până la încălcările grave ale drepturilor omului în diferite zone ale globului.

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este menită să contribuie la conștientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie să fie protejate la toate nivelurile de un sistem de drept, dar și de către toţi participanţii la viaţa publică, punctează MAE. 

Ministerul român precizează că ansamblul de acțiuni de politică externă ale României a dovedit, de-a lungul timpului, atașamentul profund al ţării noastre la valorile democrației, statului de drept și drepturilor omului, fiind inseparabil de apartenența României la spațiul de libertăți și drepturi euro-atlantic.

„Aceste valori garantează pacea, securitatea și prosperitatea tuturor cetățenilor români, oriunde s-ar afla”, subliniază MAE. 

În calitate de membru în Consiliul Drepturilor Omului pentru perioada 2023-2025, România îşi confirmă angajamentul de a contribui la răspunsul global la aceste provocări prin promovarea coordonării în toate forurile multilaterale relevante, inclusiv în cadrul ONU,  Consiliul Europei, OSCE și alte organizații regionale.


Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, la 10 Decembrie 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, urmată și de alte documente: Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Pactul Internaţional privind Drepturile Civile și Politice (1966), Convenţia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenţia Împotriva Torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia Drepturilor Copilului (1989) şi altele. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declarația pentru Drepturile Omului este, în prezent, cel mai tradus document din lume.

Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului a avut loc pe 4 decembrie 1950, când Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezoluție prin care invită toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate să sărbătorească ziua așa cum consideră potrivit.

Continue Reading

ROMÂNIA

ICI București și InfoCons au lansat primul proiect european la nivel global pentru conștientizarea, educarea și informarea pieței cu privire la securitatea și securizarea conceptelor vizuale

Published

on

© ICI București/ Facebook

ICI București, în colaborare cu InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor, au lansat astăzi, 10 decembrie 2024, primul proiect european la nivel global pentru conștientizarea, educarea și informarea pieței cu privire la securitatea și securizarea conceptelor vizuale și nu numai.

Potrivit unui comunicat al institutului, noua aplicație, dezvoltată în cadrul Laboratorului de Forensic Digital (4NSK ScanX) din cadrul ICI București, se adresează atât cetățenilor și entităților juridice de pe teritoriul UE, cât și celor de pe fiecare continent în vederea creșterii gradului de acceptare a securizării conceptelor vizuale și a altor elemente conexe.

”ICI București are o misiune clară de a sprijini transformarea digitală. Prin această aplicație, aducem mai aproape de cetățeni și de mediul de afaceri un instrument util și accesibil, care să faciliteze nu doar securizarea conceptelor vizuale, ci și a altor aspecte din acest spectru”, a declarat Adrian-Victor Vevera, directorul general al ICI București.

Parteneriatul cu InfoCons adaugă o dimensiune importantă acestei inițiative, prin expertiza organizației în protecția consumatorilor și promovarea transparenței.

”Protejarea proprietății intelectuale este un drept fundamental în era digitală. Prin această aplicație, dorim să oferim un sprijin real tuturor celor care au nevoie de informații corecte și de soluții practice pentru protecția drepturilor lor”, a afirmat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Aplicația este disponibilă accesând următorul link: https://enkivers.com/.

Continue Reading

ROMÂNIA

Cătălin Predoiu și omologul maghiar au pregătit ultimele detalii pentru aderarea deplină a României la Schengen, inclusiv “soluții pentru o circulație fluentă și sigură” a românilor care vin acasă de sărbători

Published

on

© Cătălin Predoiu/ Facebook

Ministrul de interne Cătălin Predoiu a avut luni o videoconferință cu omologul maghiar Sandor Pinter în scopul pregătirii reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 12 decembrie, unde va fi luată decizia aderării depline, și cu frontierele terestre, a României la spațiul Schengen.

Potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook, Predoiu și Pinter au discutat și despre “soluții pentru a asigura o circulație fluentă și sigură a cetățenilor români” în contextul sărbătorilor de iarnă.

“Am prezentat măsurile aflate în implementare la nivel național pentru atingerea unui obiectiv important: aderarea la spațiul Schengen cu frontierele terestre. În contextul sărbătorilor de iarnă, când autoritățile ungare vor efectua verificări țintite la frontiera comună, am discutat despre soluții pentru a asigura o circulație fluentă și sigură a cetățenilor români. Apreciez sprijinul constant al Președinției ungare a Consiliului, un partener de încredere în demersurile noastre pentru finalizarea acestui dosar strategic”, a scris Predoiu, pe Facebook.

Joi, 12 decembrie, miniștrii afacerilor interne vor lua o decizie cu privire la data eliminării controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între acestea, se arată într-o informare a Consiliului UE, la o zi după ce Austria a anunţat că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o aşteptare îndelungată.

Consiliul Justiție și Afaceri Interne va decide asupra accesului României și Bulgariei la Spațiul Schengen, după ce miniștrii afacerilor interne din Austria, Bulgaria, România și Ungaria s-au întrunit pe 21-22 noiembrie la Budapesta, sub auspiciile președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene, pentru a avansa negocierile pentru integrarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen, singura țară care se mai opunea acestei decizii fiind Austria. Reprezentantul României la negocieri, ministrul de interne Cătălin Predoiu, artizan al ridicării MCV și al aderării la Schengen, a explicat după întâlnirea cu miniştrii de interne ai Ungariei, Austriei şi Bulgariei, precum şi cu comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, că obiectivul a fost crearea condițiilor pentru o decizie pozitivă privind aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen la Consiliul JAI din luna decembrie.

Potrivit acordului prezentat în noiembrie în Ungaria, care prezidează până la finalul anului Consiliul Uniunii Europene, controale temporare vor fi efectuate “pentru o perioadă iniţială de şase luni, petru a reduce la minim schimbarea potenţială a rutelor migratorii care ar putea rezulta” din această extindere a spaţiului Schengen.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 27 noiembrie că ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți la nivelul Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER), au agreat aderarea completă la Schengen și cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025, decizia formală urmând a fi luată la nivelul Consiliului JAI.

Austria, refractară în 2022, când şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, a acceptat în cele din urmă o aderare parţială a Bulgariei şi României în martie, limitată la aeroporturi şi la porturi maritime.

Astfel, România și Bulgaria au aderat, la 31 martie 2024, la spațiul Schengen, însă numai cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, conform unei decizii a Consiliului UE, luată la finalul anului 2023. Atunci s-a stabilit și că integrarea deplină, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre, necesită o decizie ulterioară.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL45 minutes ago

Ziua Internațională a Drepturilor Omului. MAE: Respectul pentru drepturile omului este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Roxana Mînzatu, după ce un studiu OCDE arată o scădere sau stagnare a competențelor adulților în materie de citire, scriere și calcul: Este nevoie de o schimbare transformatoare în abordarea europeană a competențelor

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Republica Moldova primește 50 milioane de euro asistență macrofinanciară de la Comisia Europeană

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 hours ago

Banca Europeană de Investiții oferă împrumuturi în valoare de 3 miliarde de euro pentru agricultură în întreaga Europă, cu accent pe tinerii fermieri, egalitatea de gen și investițiile verzi

ROMÂNIA3 hours ago

ICI București și InfoCons au lansat primul proiect european la nivel global pentru conștientizarea, educarea și informarea pieței cu privire la securitatea și securizarea conceptelor vizuale

U.E.3 hours ago

UE semnalează: Regresul democratic al Georgiei și măsurile represive împotriva protestarilor au consecințe asupra relațiilor noastre bilaterale

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Von der Leyen, alături de fermierii europeni: Trebuie să aveți o poziție de negociere mai puternică față de cei care stabilesc prețurile

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump la reședința din Florida a președintelui ales

INTERNAȚIONAL4 hours ago

The Guardian: Anularea alegerilor din România și interferența Rusiei, un semnal de alarmă pentru statele democratice. Bucureștiul a avut dreptate să traseze o linie clară

CONSILIUL UE4 hours ago

Consiliul UE pavează calea pentru introducerea unui certificat fiscal electronic pentru scutirile de TVA

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII6 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI7 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ1 week ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending