Președintele Klaus Iohannis se adresează astăzi Adunării Generale a ONU și se întâlnește cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres

Președintele Klaus Iohannis va susține, miercuri, intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU care se desfășoară la New York, la o zi distanță după ce în plenul Adunării Generale a Națiunilor Unite au vorbit în premieră președintele SUA, Donald Trump, și președintele Franței, Emmanuel Macron.

Potrivit Administrației Prezidențiale, în discursul din plenul Adunării Generale, președintele Klaus Iohannis va pune accent pe importanța unei ordini internaționale bazate pe principii și reguli, pe statul de drept la nivel internațional, pe nevoia întăririi ONU și adaptării sale la provocările actuale și va sublinia necesitatea unui răspuns eficient pentru principalele provocări la adresa păcii și securității internaționale și din regiunea noastră.

În aceeași zi, se vor adresa Adunării Generale a ONU oficiali din Ecuador, Argentina, Congo, Chile, Letonia, Timorul de Est, Namibia, Muntenegru, Malawi, Madagascar, Zimbabwe, Swaziland, Libia, Nauru, Myanmar, Italia, Kuwait, Norvegia și Fiji.

Acesta nu va fi primul discurs în fața Adunării Generale a ONU pentru șeful statului după ce, în 2015, Iohannis a luat parte, în premieră, la a 70-a sesiune a înaltului for onusian. La acel moment, discursul președintelui a fost marcat de adoptarea de către toți lideri prezenți a Agendei de dezvoltare durabilă 2030.

Pe agenda președintelui în ziua susținerii discursului național în cadrul Adunării Generale se mai regăsesc două întrevederi bilaterale cu premierul Republicii Moldova și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

În aceeași zi, șeful statului va participa la lansarea “Raportului comun HeForShe 10x10x10 Impact Champions”, care promovează egalitatea de șanse între bărbați și femei.

Cu acest prilej, președintele român va avea o intervenție, alături de alți nouă șefi de stat și de guvern, în calitatea sa de membru al primului grup la nivel înalt, inițiat în 2015, care pledează pentru egalitatea de șanse între bărbați și femei.

Un eveniment important la care Iohannis va mai lua parte este organizat de către România — “Making education for peace”. La acest eveniment moderat de Remus Pricopie, rector al SNSPA, vor susține alocuțiuni și președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, rectorul universității ONU, David Malone, reprezentantul Asociației UN Youth România, Valentin Florea.

Citiți și Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit la New York cu Donald Tusk şi Jens Stoltenberg și cu omologii din Estonia, Egipt şi Serbia

Citiți și Președintele Klaus Iohannis, întâlnire cu Donald Trump la New York în marja celei de-a 72-a reuniuni a Adunării Generale a ONU

Citiți și Klaus Iohannis, întâlniri bilaterale cu secretarul general ONU și omologi ai altor state cu ocazia participării sale la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York

Citiți și Președintele Klaus Iohannis participă la Adunarea Generală a ONU în condițiile în care România candidează pentru un mandat de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate

Prezența președintelui la ONU are loc și în contextul în care România și-a lansat campania de promovare a candidaturii sale pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în intervalul 2020 – 2021. De la momentul aderării sale la ONU, în anul 1955, România a mai deţinut patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (1962, 1976-1977, 1990-1991, 2004-2005).

De la începutul mandatului său de președinte, Klaus Iohannis a efectuat trei vizite în Statele Unite: în 2015, la Adunarea Generală ONU; în 2016, la Summitul Securității Nucleare și în 2017, pentru o întrevedere oficială cu omologul său american, Donald Trump.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.