Președintele kosovar deplânge lipsa de unitate în interiorul UE privind statutul Kosovo de țară candidată pentru aderare

Președintele kosovar, Hashim Thaci a precizat în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen că provincia Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia la 17 februarie 2008, marcând anul acesta un deceniu de la acest eveniment, reprezintă ” un proiect de succes” și a deplâns lipsa de unitate în interiorul Uniunii Europene privind statutul de stat candidat, anunță ABC News.

Foto: Hashim Thaci/ Twitter

Acesta a completat că ”încă nu suntem membru al Națiunilor Unite, în vreme ce călătoria noastră spre UE este mult prea complicată”.

”Dacă ar exista unitate în UE privind Kosovo, sunt convins că statul Kosovo ar fi o țară mult mai stabilă și sustenabilă”, a precizat Thaci la Conferința de Securitate de la Munchen.  

De altfel, acesta a criticat UE în cadrul unui material de opinie publicat de The Wall Street Journal în care preciza că ”în strategia de extindere recent aprobată, Kosovo abia este menționat, probabil din cauza preocupărilor spaniole legate de separatism. Cu toate acestea, prietenii noștri din Madrid știu că Spania nu are niciun Slobodan Milosevic, iar Kosovo nu este Catalonia. Discuțiile UE privind zonele comerciale comune și alte aspecte tehnice lipsesc. Desigur, trebuie să respectăm condițiile UE privind mediul, economia și statul de drept. 

Dintre toate statele membre UE doar cinci nu acceptă independența acestuia, printre care se află și România. Celelalte sunt Cipru, Grecia, Slovacia și Spania.

Citiți și Ministrul german de Externe, presiuni asupra Belgradului: Recunoașterea independenței Kosovo este o condiție primordială pentru acceptarea Serbiei în UE

Miniștrii de externe ai UE nu au căzut de acord asupra integrării statelor din Balcanilor de Vest  în cadrul întâlnirii de la Sofia, de pe 15 februarie, după ce Comisia Europeană a sugerat săptămâna trecută că Serbia și Muntenegru vor adera la bloc până în 2025, urmând ca celelalte state, Albania, Bosnia, Kosovo și Macedonia să li se alăture primelor mai târziu, anunță EuObserver. 

În prezent 5 țări au statutul de stat candidat pentru aderarea la UE. Perspectiva aderării la comunitatea europeană a reprezentat un stimulent puternic pentru statele din Balcanii Occidentali, care a fost dominată de conflicte în anii 90. Serbia și Muntenegru – ultima dintre ele fiind și membru NATO – prezintă cele mai multe șanse de a se alătura Uniunii Europene. 

La 6 februarie, Comisia Europeană a adoptat Strategia privind Balcanii de Vest care confirmă perspectiva europeană a regiunii ca ”investiție geostrategică într-o Europă stabilă, puternică și unită, bazată pe valori comune”.

De altfel, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat în cadrul plenului reunit al Parlamentului European, că state din Balcanii de Vest care au perspective de aderare la Uniunea Europeană trebuie să îndeplinească criteriile de la Copenhaga.

Este greşit să se afirme că eu şi Comisia Europeană am prevăzut ca orizont clar 2025. Este o dată orientativă, astfel încât statele respective să se poată pregăti mai bine“, a spus Juncker, cu ocazia unei dezbateri privind viitorul Uniunii Europene, în prezenţa premierului croat Andrej Plenkovic.

Douăsprezece state membre ale Uniunii Europene au propus ca Albania, Bosnia, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Kosovo să participe la reuniunile privind politicile UE înainte de aderarea lor efectivă la blocul comunitar. 

La 1 ianuarie 2018, Bulgaria a preluat în premieră președinția Consiliului Uniunii Europene, instituția în care sunt reprezentate guvernele țărilor membre ale Uniunii. Bulgaria a adus pe agenda președinției sale a Consiliului UE problematica aderării la UE a Balcanilor Occidentali, în condițiile în care și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat în mai multe rânduri că singurele țări care au potențialul de a adera la UE până în anul 2025 sunt Serbia și Muntenegru. Șeful guvernului de la Sofia a indicat că ”Balcanii sunt o construcție foarte fragilă și dacă încep să aibă probleme, dacă începe să devină o regiune instabilă, Europa va avea de suferit”, arătând că ”dacă nu îi ajutăm noi , Rusia, China, Arabia Saudită o vor face”. Pe 17 mai 2018, Sofia va găzdui o reuniune a liderilor statelor din UE și ai celor din Balcanii Occidentali. Totodată, Bulgaria consideră că anul 2025 este un termen realist de aderare la UE a țărilor din Balcanii de Vest care sunt pregătite.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a afirmat la începutul mandatului său, în anul 2014, că nu va exista nicio extindere spre Balcani în timpul mandatului său.

UE va găzdui un summit privind Balcanii de Vest la 18 mai, la Sofia – cu ocazia a celei de-a 15-a aniversări a unui precedent summit UE care a avut loc la Salonic, în Grecia, când statele membre ale blocului comunitar au promis că vor depune eforturi pentru apropierea UE de acestă regiune.

De asemenea, Comisia intenționează să publice rapoartele periodice privind progresul aspiranților din Balcani în aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.