Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Președintele Lituaniei cere UE să păstreze ușile deschise pentru Moldova, Georgia și Ucraina: Istoria arată că cel mai eficient mod de a extinde pacea este extinderea UE

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EP

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a îndemnat marți, de la pupitrul hemiciclului Parlamentului European, ca Uniunea Europeană să continue să sprijine Ucraina în lupta sa pentru libertate și să își păstreze ușile deschise pentru Moldova, Georgia și Ucraina.

Adresându-se deputaților europeni la Strasbourg în cadrul seriei de dezbateri “Aceasta este Europa”, Nausėda a împărtășit experiența țării sale spre independență și lungul drum spre Europa, care într-un fel seamănă cu lupta actuală a Ucrainei pentru libertate.

El a subliniat sprijinul public masiv al Lituaniei pentru Ucraina și faptul că țara sa donează aproape 1,5% din PIB-ul său Ucrainei.

Președintele Nausėda a mulțumit, de asemenea, Parlamentului European pentru poziția sa continuă împotriva ocupației sovietice și pentru actuala sa conducere activă în ajutorarea Ucrainei.

“Cred că astăzi mulți cetățeni europeni înțeleg că lupta Ucrainei este și lupta lor”, a spus el, în discursul său.

Crimele Rusiei trebuie să primească un răspuns adecvat prin înființarea unui tribunal internațional, iar activele rusești înghețate trebuie să fie folosite pentru a reconstrui Ucraina, a adăugat el.

Istoria arată că cel mai eficient mod de a extinde zona de pace, stabilitate și prosperitate în Europa a fost și va fi extinderea UE“, a declarat președintele Nausėda.

El a făcut apel la UE să își mențină ușile deschise pentru Moldova, Georgia și Ucraina și a susținut dorința Parlamentului de a începe negocierile de aderare a Ucrainei încă din acest an.

Președintele Nausėda a lăudat, de asemenea, UE pentru că a reușit să depășească șantajul energetic al Rusiei.

“Iarna a venit și s-a terminat fără ca nimeni să înghețe în Europa”, a spus el, subliniind că mai sunt încă câteva lecții de învățat din prețurile ridicate ale energiei.

El a pledat pentru mai multe investiții în energia verde și în sursele alternative și a prezentat ca exemplu Lituania, care a reușit să devină independentă față de gazul, petrolul și electricitatea din Rusia.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

UE trebuie să soluționeze problema imigranților din Africa înainte de alegerile europene din 2024, consideră președinta PE: Trebuie să trecem de la vorbe la fapte, altfel cetăţenii nu ne vor mai înţelege

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții la problema numărului mare de imigranți care sosesc din Africa înainte de alegerile europene de anul viitor, a precizat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, anunță ANSA, citat de Agerpres.

”Avem proiecte de legi pe masă şi lucrăm în fiecare zi în speranţa că vom avea un pachet de legi pentru a răspunde în sfârşit la aceste probleme, provocări cu soluţii înainte de alegerile europene”, a declarat Metsola, după sosirea ei la consulatul italian din New York.

”Altfel, cetăţenii nu ne vor mai înţelege”, a insistat ea. ”Acum trebuie să trecem de la vorbe la fapte. Avem nevoie de acţiuni în ce priveşte politica de repatriere, azil şi solidaritate”, a subliniat preşedinta PE.

La rândul său, ministrul italian de externe Antonio Tajani a menționat că situația sosirilor de imigranți din Africa ”nu este explozivă, ci a explodat deja”.

Numărul persoanelor care traversează Marea Mediterană cu barca pentru a ajunge în Italia a crescut de peste două ori în acest an, ajungând la 106.000 până în prezent, față de 53.000 de persoane, câte au fost înregistrate anul trecut, informează Politico Europe.

Această creștere – care survine în ciuda acordului controversat încheiat de Comisia Europeană cu Tunisia în iulie pentru a limita fluxurile de imigranți către Europa – pune presiune asupra lui Meloni, care a ajuns la putere anul trecut cu promisiuni de a ține în frâu acest fenomen.

Meloni a însoțit-o pe von der Leyen la Tunis pentru a finaliza acordul, schimbând finanțarea ajutorului cu eforturi mai stricte pentru a împiedica imigranții să ajungă în Italia. De la semnarea acordului, însă, sosirile au crescut cu aproape 40 %.

Președintele francez a vorbit sâmbătă cu Meloni, relatează Reuters, Macron reiterând sprijinul Franței pentru Italia în fața valului de imigranți care sosesc în număr mare. Ministrul francez de interne Gerald Darmanin va vizita Italia în zilele următoare pentru a se întâlni cu omologul său, a precizat președinția franceză.

”Astăzi este un moment în primul rând de solidaritate cu Italia și, de asemenea, de mobilizare din partea Uniunii Europene pentru a veni în sprijin”, a declarat sâmbătă premierul francez Elisabeth Borne la BFM TV.

Miniștrii de interne francez și italian au avut, de asemenea, o convorbire telefonică sâmbătă cu omologul lor german și cu reprezentanți ai UE, a precizat Darmanin într-o postare pe rețelele de socializare. Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a declarat vineri seara târziu că Berlinul a decis să continue să primească imigranții care sosesc în Italia, la două zile după ce a anunțat suspendarea unui acord cu Roma pentru primirea de noi sosiri.

În fața situației complicate, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat duminică în Lampedusa de unde a anunțat un plan în zece puncte pentru a sprijini statul italian în gestionarea valului migratoriu. 

Continue Reading

Victor Negrescu

Parlamentul European a inclus în bugetul UE din 2024 propunerile lui Victor Negrescu privind creșterea fondurilor pentru fermieri: “Sprijinim fermierii români”

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Parlamentul European a inclus, în proiectul de buget pentru anul 2024, propunerile grupului social-democrat european privind creșterea fondurilor pentru agricultură, a anunțat luni europarlamentarul Victor Negrescu, în calitate de responsabil al grupului S&D din Parlamentul European pentru bugetul de anul viitor al Uniunii Europene.

“Sprijinim fermierii români”, a scris Negrescu, pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că în cadrul negocierilor privind bugetul european, în calitate de responsabil al grupului social-democrat, a depus o serie de amendamente pentru creșterea alocării fondurilor pentru agricultură, tinerii fermieri, adaptarea la cerințele de mediu și combaterea creșterii prețurilor.

“În proiectul de buget pentru anul viitor, care se negociază în prezent, Parlamentul European a inclus propunerile noastre și propune creșterea fondurilor pentru diferitele programe ce au legătură cu sectorul agricol cu 75 de milioane de euro. Totodată, pentru anul 2023, am obținut creșterea fondurilor pentru agricultură cu 50 de milioane de euro”, a subliniat eurodeputatul PSD.

Negrescu a prezentat recent colegilor din Parlamentul European trei priorități cheie regrupate în amendamentele propuse și depuse la proiectul de buget pentru anul viitor. Amendamentele includ obiective cheie pentru România, de la sprijinirea infrastructurii de transport până la susținerea fermierilor români, de la aderarea la spațiul Schengen până la fonduri pentru educație, inovare, comunitățile rurale și tineret.

Comisia Europeană a propus la începutul lunii iunie ca bugetul Uniunii Europene pentru 2024 să se ridice la 189,3 miliarde de euro, ce urmează să fie completat de 113 miliarde euro sub formă de plăți pentru granturi în cadrul NextGenerationEU, instrumentul european destinat redresării post-pandemice.

La aproximativ o lună distanță, statele membre au convenit asupra poziției lor privind proiectul de buget al UE pentru 2024. Potrivit poziției Consiliului, bugetul aferent exercițiului următor se ridică în total la puțin peste 187 de miliarde de euro sub formă de angajamente și la peste 141 de miliarde de euro sub formă de plăți.

Pentru ca bugetul UE pentru 2024 să intre în vigoare la timp, cele două instituții cu rol de co-legislator, adică Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, trebuie să convină și să adopte forma finală până la sfârșitul acestui an, având în vedere că presiunile bugetare se vor materializa în 2024.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu, vizită de lucru la Chișinău: Voi face în continuare tot ce îmi stă în putinţă pentru ca R. Moldova să devină parte a UE

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Creţu, fost comisar european, a anunţat, luni, că va efectua o vizită de lucru la Chișinău pentru a discuta despre parcursul european al acestei ţări la Uniunea Europeană, adăugând că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca Republica Moldova să devină parte a UE.

 

„În această săptămână voi efectua o vizită la Chişinău, unde am programate mai multe întrevederi importante (…) Republica Moldova este o ţară importantă atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru România, contribuind la menţinerea stabilităţii în regiune şi fiind un suport important pentru Ucraina, ţară aflată într-un război de agresiune crud şi nedrept. În calitate de Membru al Parlamentului European şi Comisar European pentru Politică Regională (2014-2019), mă bucur că am contribuit la apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi voi face în continuare tot ce îmi stă în putinţă pentru ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a scris Corina Creţu, pe Facebook.

Eurodeputatul a precizat că va discuta despre parcursul european al Republicii Moldova cu premierul Dorin Recean, cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, cu preşedintele Congresului Autorităţilor Locale, Tatiana Badan, cu ambasadorii Janis Mazeiks (şeful Reprezentantei Uniunii Europene în Republica Moldova), Cristian Leon Ţurcanu ( Ambasadorul României la Chişinău), cu Rectorul Universităţii de Stat, Igor Şarov, cu rectorul Academiei de Studii Economice, Alexandru Stratan, cu cadre didactice şi cu studenţi.

„Fiind o ţară cu aspiraţii europene, dar şi ţinând cont de parcursul istoric, Republica Moldova se află în sufletul tuturor românilor, iar pentru mine va fi o vizită emoţionantă (având în vedere că bunica mea dinspre mamă s-a născut la Chişinău)”, a mai menţionat Corina Creţu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL DE SECURITATE2 mins ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU15 mins ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN38 mins ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU1 hour ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA2 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cvadrilaterală la New York cu Zelenski, von der Leyen și vicepremierul Bulgariei: Vom crea un sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România

ONU13 hours ago

Klaus Iohannis și premierul Vietnamului au discutat la New York despre intensificarea dialogului bilateral dintre România și țara asiatică

ONU13 hours ago

Klaus Iohannis, la ONU: România va extinde parteneriatele pentru situații de urgență și adaptarea agriculturii la schimbările climatice cu țări din Africa și America Latină

ONU14 hours ago

De la tribuna ONU, președintele Klaus Iohannis a solicitat sprijinul țărilor lumii pentru “candidatura solidă” a României la Curtea Internațională de Justiție

CONSILIUL DE SECURITATE14 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU14 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Rovana Plumb1 week ago

SOTEU2023| Rovana Plumb a sugerat Comisiei Europene să-și ia angajamentul ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen până la finele mandatului curent

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

SOTEU 2023 | Rareș Bogdan, liderul eurodeputaților români din Grupul PPE, cere acceptarea României în Schengen pentru a frânge ascensiunea extremismului: România așteaptă un singur lucru: respectul cuvenit

Trending