Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Președintele Parlamentului de la Chișinău, convins că parcursul european şi integrarea în UE constituie unica soluţie viabilă pentru viitorul R. Moldova: România, un prieten de nădejde

Published

on

© Igor Grosu/ Facebook

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a subliniat sâmbătă că parcursul european și integrarea în UE reprezintă unica soluție viabilă pentru viitorul țării sale.

”Suntem ferm convinşi că parcursul european şi integrarea în UE constituie unica soluţie viabilă pentru viitorul Republicii Moldova. Acest scop ne dictează acţiunile şi ne mobilizează să trecem peste provocări, dorinţa de a construi Europa aici în Moldova”, a punctat Igor Grosu în cadrul discursului său susținut în ședința comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, care se desfășoară la Chișinău, conform Agerpres.

”Sunt fericit că avem șansa, atât de mult așteptată, să apropiem tot mai strâns viitorul celor două state. Sunt fericit că avem șansa să savurăm acest moment important pentru țările noastre. Ca podurile ce ne leagă să fie nu doar mai multe și, desigur, mai ușor de traversat pentru cetățeni, ci să devină mai puternice, rezistente la capriciile vremurilor, pentru ca cetățenii noștri să știe că se pot mereu baza pe legătura dintre statele noastre. Nu sunt doar vorbe frumoase, podurile dintre noi nu sunt doar sufletești. Pe aceste poduri au venit și continuă să vină ajutoare”, a completat președintele Parlamentului de la Chișinău, amintind de extinderea colaborării cu Republica Moldova.

”De-a lungul timpului, România a fost un veritabil susținător al Republicii Moldova, spectrul ariilor de colaborare s-a extins mult peste caracterul tradițional al unor relații de bună vecinătate. Republica Moldova a beneficiat constant de ajutorul și asistența necondiționată a României, căpătând o conotație specială începând cu anul 2010 prin stabilirea unui Parteneriat Strategic bilateral pentru susținerea procesului de integrare europeană al Republicii Moldova. România a apărat și promovat de-a lungul anilor cauza Republicii Moldova în rândul instituțiilor Uniunii Europene, cât și în rândul statelor membre, care la diferite etape manifestau atitudini destul de sceptice față de perspectivele Republicii Moldova de a reuși să-și croiască calea spre democrație, cu o economie de piață funcțională și un stat de drept veritabil”, a detaliat Grosu.

El s-a arătat convins că țara sa va putea ”reuși în mod practic” să se ”conecteze la Europa grație sprijinului vostru, dragi prieteni, dragă Românie”.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a făcut trimitere  și de declarația comună ce urmează să fie adoptată la finalul acestei reuniuni, expriându-și dorința ca această platformă ”să servească drept reper pentru ghidarea activităţilor Legislativului de la Chişinău în procesul de negociere şi aderare la UE”.

”Ce punem noi în acte şi în legi să simtă cetăţenii în viaţa de zi cu zi, o viaţă mai bună, fericită, aici, acasă. Avem mult de lucru, însă ştiu că vom reuşi, fiindcă avem prieteni de nădejde şi astăzi ei sunt prezenţi alături de noi în această ţară”, a mai spus Grosu.

Chișinău este gazda unei ședințe comune a Parlamentelor Republicii Moldova și României, la finalul căreia cele două instituții legislative vor adopta o declarație comună.

Parlamentul de la București este reprezentat de președintele Senatului, Florin Cîțu, de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, de liderii de grup, de șefii de comisii și parlamentari de la toate partidele politice parlamentare.

Organizarea acestei reuniuni a fost anunțată pe 6 iunie în cadrul conferinţei de presă comune susţinute de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Chişinău.

Evenimentul are loc la doar o zi după ce Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țară candidată pentru Republica Moldova, deziderat față de care România și-a exprimat în repetate rândul sprijinul.

Maia Sandu, președinta acestei țări, a salutat decizia instituției europene, descriind-o ca fiind ”un semnal puternic pentru cetățenii noștri”.

O decizie din partea statelor membre este așteptată la summitul Consiliului European, ce va avea loc săptămâna viitoare, pe 23-24 iunie. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REPUBLICA MOLDOVA

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că România sprijină Republica Moldova în criza energetică și a completat că ”trebuie realizate interconectări directe mai multe și mai bune” între cele două țări, având în vedere că cele existente ”sunt total insuficiente”.

”Evident că noi ajutăm Republica Moldova! Până în momentul de față, am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut. Însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar și, dacă m-ați întrebat, vreau să detaliez un pic. Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile și, în momentul de față, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este, ca atare, expusă acestor atacuri. Există o singură soluție, trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune, interconectări directe între România și Republica Moldova. Același lucru este valabil și pentru gaz, același lucru este valabil și pentru transportul pe șosea și așa mai departe. Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum. Fapt este că noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment”, a subliniat șeful statului într-o conferință de presă cu președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, desfășurată la finalul vizitei în această țară baltică, ce găzduiește mâine un summit privind consolidarea Flancului Estic al NATO, la care participă și Letonia și Polonia, pe lângă România.

Președintele a mai spus că există planuri în acest sens, ”se lucrează la ele și am speranța ca, în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar în relativ scurt timp, aceste chestiuni să fie net îmbunătățite, fiindcă, în perspectivă, pe termen mediu și mai lung, noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări”.

Republica Moldova se confruntă cu întreruperi masive de curent, cel mai recent incident fiind cel de miercuri, când a fost lăsată în întuneric  în urma atacurilor rusești cu rachete asupra Ucrainei, fapt condamnat și de președinta Maia Sandu, care a participat luni la cea de-a treia ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, ce s-a concentrat, cu preponderență, asupra crizei energetice din această țară.

Evenimentul, desfășurat la Paris și co-prezidat de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, alături de omologii francez și german, Catherine Colonna și Annalena Baerbock, s-a bucurat de prezența președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat un sprijin de 100 de milionae de euro pentru această țară.

La rândul său, ministrul german de externe, Annalena Baerbok, a promis un ajutor suplimentar de 32,3 milioane de euro din partea Berlinului pentru a ajuta Republica Moldova în fața multiplelor consecințe ale războiului din Ucraina vecină.

În egală măsură, România preconizează să vizeze Republicii Moldova, până la finalul anului, o primă  tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de asistență de 100 de milioane de euro, a anunțat ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Să nu uităm că țara noastră a venit în sprijinul vecinului său și în chestiunea energetică, ajungând să asigure 90%din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.

Mai mult, într-o vizită la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un pachet financiar de 250 de milioane de euro pentru Republica Moldova, defalcat în 200 de milioane de euro pentru securitate energetică și 50 de milioane de euro sub formă de sprijin bugetar, după ce, la începutul lunii noiembrie, Statele Unite i-au oferit acestei țări fonduri al căror cuantum se ridică la 50 de milioane de dolari.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Klaus Iohannis a discutat cu președintele Letoniei despre situația energetică foarte dificilă în care se află R. Moldova. România și Letonia sprijină integrarea europeană a acestei țări

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu omologul din Letonia, Egils Levits, despre ” situația foarte dificilă în care se află Republica Moldova sub aspectul securității energetice”, prezentând astfel măsurile de sprijin multifațetate ale României pentru țara vecină.

Șeful statului s-a aflat miercuri la Riga într-o vizită oficială în capitala țării baltice, înainte de a poposi, mâine, în Lituania, unde va avea o întâlnire cu președintele acestei țări, Gitanas Nausėda, gazda unui summit dedicat întăririi Flancului Estic al NATO.

”Am arătat că solidaritatea și unitatea sunt esențiale la nivel european în gestionarea corectă a actualelor provocări. Referitor la criza energetică, am subliniat importanța coordonării apropiate pe temele de interes comun în plan european, în special în ceea ce privește securitatea aprovizionării și reducerea prețurilor. Am abordat și oportunitățile de cooperare în contextul tranziției energetice. Am discutat totodată și despre situația foarte dificilă în care se află Republica Moldova sub aspectul securității energetice și am prezentat măsurile de sprijin multifațetate ale României pentru Republica Moldova. România și Letonia sunt angajate în avansarea procesului de extindere a Uniunii Europene. Am reafirmat sprijinul pentru viitorul european al Balcanilor de Vest, precum și pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, pe baza meritelor proprii”, a subliniat șeful statului în conferința de presă comună.

Republica Moldova se confruntă cu întreruperi masive de curent ca urmare a recentelor atacuri cu rachete asupra Ucrainei.  

”Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi. Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a reacționat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

De altfel, către lumea liberă și-a îndreptat privirea Maia Sandu, care a participat luni la cea de-a treia ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Evenimentul, desfășurat la Paris și co-prezidat de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, alături de omologii francez și german, Catherine Colonna și Annalena Baerbock, s-a bucurat de prezența președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat un sprijin de 100 de milionae de euro pentru această țară.

La rândul său, ministrul german de externe, Annalena Baerbok, a promis un ajutor suplimentar de 32,3 milioane de euro din partea Berlinului pentru a ajuta Republica Moldova în fața multiplelor consecințe ale războiului din Ucraina vecină.

În egală măsură, România preconizează să vizeze Republicii Moldova, până la finalul anului, o primă  tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de asistență de 100 de milioane de euro, a anunțat ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova reprezintă instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.

La 5 aprilie 2022 a avut loc, la Berlin, Conferința privind crearea și lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat și co-prezidat de miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței. Această primă reuniune a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro.

Cea de-a doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova a fost organizată și găzduită de ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu, la București, la 15 iulie 2022. A beneficiat de participarea unor delegații din 33 de țări – state membre ale UE, ale G7, ale Asociației Europene a Liberului Schimb, peste zece organizații internaționale, instituții financiare, instituții europene (Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă) și agenții ale ONU.

Conferința din capitala României a obținut sprijin în beneficiul Republicii Moldova în valoare totală de 615 milioane euro, între care 432,3 milioane euro asistență sub formă de granturi; de asemenea, la propunerea României, a fost decisă crerea unui nou grup de lucru, al șaselea, privind reforma administrației publice și administrării finanțelor publice.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Până la finalul anului, România preconizează să vireze către R. Moldova o primă tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de 100 de milioane de euro, anunță Bogdan Aurescu

Published

on

© MAE

România preconizează să vizeze Republicii Moldova, până la finalul anului, o primă  tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de asistență de 100 de milioane de euro, a anunțat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, la finalul Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, co-prezidată de aceasta, împreună cu omologii german și francez, Annalena Baerbock și Catherine Colonna, aceasta din urmă fiind și gazda evenimentului.

Aflat la cea de a treia ediție, după reuniunile ministeriale desfășurate anul acesta la Berlin, la 5 aprilie, respectiv la București, la 15 iulie, evenimentul a beneficiat de participarea președintelui Franței, Emmanuel Macron și a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care au susținut intervențiile de încheiere ale Conferinței.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, La Conferință a mai participat, din partea Republicii Moldova, și viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu și alți miniștri de resort.

Discuțiile ministeriale purtate la Paris s-au concentrat asupra identificării de soluții operaționale la provocările cele mai presante cu care se confruntă Republica Moldova. O atenție deosebită a fost acordată crizei energetice care afectează profund cetățenii Republicii Moldova și generează dificultăți economice majore Chișinăului.

În acest context, a fost convenită mobilizarea pe mai departe a unui solid sprijin concret, politic, financiar și tehnic, al comunității internaționale pentru Republica Moldova. Astfel, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a punctat coordonatele principale ale asistenței alocate Republicii Moldova de România în actualul context dificil.

Printre acestea, a punctat sprijinul bugetar direct în valoare de 10 milioane de euro transferat în luna octombrie, reacția promptă privind facilitarea livrărilor de curent electric, începând cu 14 octombrie, precum și finanțarea, în perioada următoare, prin Acordul de asistență nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro, a unor proiecte în domenii strategice precum educația și îmbunătățirea serviciilor de utilitate publică.

”Bucureștiul a virat recent Republicii Moldova un grant de 10 milioane de euro sub formă de sprijin bugetar direct. De asemenea, dintr-un pachet de asistență de 100 milioane de euro, România preconizează să vireze pana la finalul anului o primă tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi pentru implementarea de proiecte în domeniul educației, dezvoltării regionale și în sectorul utilităților publice.  Și, desigur, România va continua să acorde același sprijin puternic și consistent Republicii Moldova, pentru a face față provocărilor prezente și viitoare. Vom fi alături de Republica Moldova nu doar pentru a traversa această iarnă dificilă, ci pe întreg parcursul său pentru a deveni un Stat Membru al Uniunii Europene”, a anunțat oficialul român. 

De asemenea, șeful diplomației române a subliniat susținerea fermă pe care România o acordă Republicii Moldova cu privire la avansarea parcursului european și implementarea eficientă a reformelor.

”Platforma noastră arată că Republica Moldova are mai mulți prieteni ca niciodată, și nu doar în UE, dar și în întreaga lume, care sunt dispuși să ajute Chișinăul. Aceasta demonstrează angajamentul comunității internaționale de a se ridica la nivelul așteptărilor și de a sprijini Republica Moldova să gestioneze provocările actuale fără precedent. În caz contrar, consecințele ar putea fi grave pentru Republica Moldova, ca de altfel și pentru regiune. De la Conferința de lansare a Platformei de Sprijin pentru Moldova din aprilie, lucrurile au evoluat cu o viteză fulgerătoare. Chișinăul este expus unor presiuni crescute, care vizează deturnarea Republicii Moldova de la parcursul său proeuropean. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a avut și are încă un impact profund și extins asupra Republicii Moldova. Țara se confruntă cu provocări suprapuse de ordin economic, umanitar și de securitate de o amploare fără precedent. În aceste momente critice, cetățenii, precum și autoritățile au dat dovadă de o solidaritate impresionantă cu Ucraina și cu refugiații ucraineni. Republica Moldova este astăzi un stat candidat pentru aderarea la UE, un obiectiv pe care România l-a promovat și susținut cu tărie timp de mulți ani. Cu sprijinul activ al președintelui Maia Sandu și al Parlamentului, Guvernul de la Chișinău dă dovadă de un angajament exemplar în implementarea unei agende ambițioase, durabile, democratice, proeuropene și orientate spre reformă. Este un semnal extrem de clar privind capacitatea procesului de integrare în UE de a fi un catalizator puternic pentru reforme, dezvoltare și prosperitate”, a subliniat Aurescu.

Nu în ultimul rând, copreședinții celor șase Grupuri de lucru ale Platformei de Sprijin au prezentat pe scurt rezultatele activității desfășurate, cu accent asupra perioadei trecute de la Conferința ministerială de la București, din 15 iulie 2022, în domeniile de acțiune acoperite, respectiv: situația umanitară a refugiaților din Ucraina, combaterea corupției (Grupul de lucru dedicat este co-prezidat de România – prin Ministerul Justiției – și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord), securitatea energetică, asistența financiară, managementul frontierelor și reforma administrației publice și administrării finanțelor publice.

Continue Reading

Facebook

NATO9 mins ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

COMUNICATE DE PRESĂ22 mins ago

New Strategy Center, în parteneriat cu Munich Security Conference, a organizat dezbaterea ”Black Sea Alert: Mapping the Challenges of the Region”. A fost subliniată nevoia unui răspuns cuprinzător și unitar

MAREA BRITANIE48 mins ago

Nicolae Ciucă anunță după întâlnirea cu James Cleverly că ”este în lucru un draft pentru modificarea şi completarea” Parteneriatului Strategic dintre România și Marea Britanie

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Strategia europeană privind dronele 2.0, adoptată de Bruxelles, stabilește o viziune pentru dezvoltarea pieței europene a dronelor

ROMÂNIA2 hours ago

Mevlüt Çavuşoğlu pledează la Aspen – GMF Bucharest Forum pentru o ”pace corectă pentru Ucraina”: Sprijinim integritatea teritorială a acesteia, care include și Crimeea

NATO2 hours ago

Klaus Iohannis și Antony Blinken au discutat despre pregătirea unor decizii suplimentarea pentru apărarea flancului estic, inclusiv la Marea Neagră, la summitul NATO de la Vilnius

NATO2 hours ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

NATO4 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Jens Stoltenberg: Sunt convins că deciziile luate în aceste zile vor demonstra unitatea aliaților și vor reflecta, încă o dată, solida relație transatlantică

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu ministrul croat de externe: Aderarea țărilor noastre la Schengen în acest an ar putea contribui la creșterea rezilienței UE

NATO5 hours ago

Jens Stoltenberg, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Războiul Rusiei în Ucraina face ravagii la granițele României. NATO este aici și este gata să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat

NATO9 mins ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

NATO2 hours ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

ROMÂNIA5 hours ago

Antony Blinken, alături de Nicolae Ciucă la aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA: Avem o alianță de neclintit, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale

NATO8 hours ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

NATO1 day ago

Reuniunea Liderilor de la München. Klaus Iohannis: Unitatea transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Importanța strategică a Mării Negre, o lecție învățată

NATO1 day ago

Bogdan Aurescu: Organizarea Reuniunii Liderilor de la München la București, o recunoaștere a rolului strategic al României. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă a discutat cu premierul Serbiei despre revigorarea dialogului bilateral și intensificarea cooperării economice

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul croat de externe se așteaptă la o decizie pozitivă privind aderarea țării sale la Schengen: Susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

U.E.4 days ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

Team2Share

Trending