Președintele Parlamentului European avertizează: Europa trebuie să se teamă de înmulțirea micilor patrii

Președintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, afirmă că Europa trebuie să se teamă de înmulțirea micilor patrii, în condițiile  în care Catalonia luptă pentru independență, iar cele mai bogate regiuni italiene Lombardia și Veneto organizează duminică referendumuri pentru o mai mare autonomie.

FOTO: European Parliament/ Flickr

Europa trebuie, desigur, să se teamă de înmulțirea micilor patrii, a declarat Tajani într-un interviu publicat duminică în cotidianul Il Messaggero din Roma, preluat de AFP, informează Agerpres.

De aceea, nimeni din Europa nu are intenția de a recunoaște Catalonia ca stat independent”, a subliniat președintele PE.

Chiar și Theresa May, în plin Brexit, a spus că Regatul Unit nu va recunoaște niciodată Catalonia”, a adăugat el, conform sursei citate.

Liderul Parlamentului European a făcut însă distincție între ceea ce se întâmplă în Catalonia – un referendum pentru independență desfășurat ilegal – consultărilep populare din Lombardia și Veneto – care se desfășoară sub prevederi constituționale și în care se discută o mai largă autonomie.

Regiunile italiene Lombardia și Veneto organizează duminică un referendum pentru a cere mai multă autonomie, cu o tentă particulară după cel privind secesiunea Cataloniei în Spania.

Plebiscitul, unul consultativ, este organizat la inițiativa președinților regiunilor Lombardia și Veneto, Roberto Maroni și Luca Zaia, membri ai Ligii Nordului (extrema dreaptă). ”Doriți ca regiunea voastră să dispună de forme suplimentare și condiții particulare de autonomie ?”, aceasta este întrebarea la care alegătorii din Lombardia și Veneto sunt chemați să răspundă în cadrul referendumului.

În privința Cataloniei, Spania a declanșat sâmbătă procedura de suspendare a autonomiei regiunii, prin activarea articolului 155 al Constituției, care permite suspendarea autonomiei politice a Cataloniei, organizarea de alegeri regionale și transferarea puterilor administrației regionale către guvernul central.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.