Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Președintele PE, Antonio Tajani, la București: Europa are nevoie de mai multă politică şi mai puţină legislaţie pentru lucruri mărunte

Published

on

„Europa are nevoie de mai multă politică şi mai puţină legislaţie pentru lucruri mărunte”, a declarat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în cadrul unei dezbateri cu tinerii, desfășurată la București. 

„Europa este, înainte de toate, identitatea noastră. Suntem europeni pentru că noi credem în cele mai importante valori: libertate, în primul rând, drepturile omului, libertate religioasă”.

Foto: Calea Europeană

„Să fii european nu înseamnă să fii împotriva românilor. Suntem fraţi. Trebuie să schimbăm Europa, e adevărat, dar asta nu înseamnă să o distrugem. Este nevoie de mai multă politică şi mai puţină legislaţie pentru lucruri mărunte”.

Preşedintele PE a vorbit şi despre caracteristicile comune ce unesc Italia şi România. „Sunt mândru că sunt italian, dar şi european, pentru că Europa este acasă”, a susținut președintele legislativului european.

„Trăim în pace şi asta este important”, a mai spus Tajani, amintind despre beneficiile proiectului european. 

„Europa este, în primul rând, un vis. Este un vis pentru că nu este vorba doar despre bani, este istoria, viaţa, cultura noastră. Avem aceeaşi moştenire: să punem bărbaţii şi femeile în centrul  vieţii noastre”, a încheiat preşedintele PE.

Oficialii de la Bruxelles se află miercuri în România, unde s-au întâlnit cu prim-ministrul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele Klaus Iohannis. Vizita Conferinței Președinților, structura Parlamentului European care reunește președintele instituției și liderii grupurilor politice, a debutat miercuri dimineața la Palatul Victoria, unde a avut loc o reuniune de lucru comună a Guvernului României și a Conferinței Președinților, precum și o declarație comună de presă a premierului Viorica Dăncilă și a președintelui Antonio Tajani.

Prezența președintelui PE și a liderilor de grupuri politice la București are loc în contextul în care România va asuma, în premieră, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, într-o perioadă marcată de finalizarea procesului de retragere a Marii Britanii din UE, avansarea negocierilor pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, summit-ul de la Sibiu de la 9 mai 2019 dedicat viitorului UE și alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019.

Preşedintele Parlamentului European formează împreună cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European structura Conferinţei Preşedinţilor, care adoptă cele mai importante decizii în Parlamentul European.

Citiți și: 

Președintele PE, Antonio Tajani, dialog cu tinerii români: Corupția este o problemă în toate statele UE, nu doar în România; vizează și cetățenii, nu doar guvernele

Guy Verhofstadt, negociatorul-șef al PE pentru Brexit, la București: Drepturile studenților vor fi protejate după Brexit; ei nu trebuie să fie „victimele unei decizii stupide”

De la București, vicepreședintele ECR din PE, Hans-Olaf Henkel recomandă guvernului României sistemul de învățământ dual din Germania pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor

 

 

.

S&D

Miniștrii afacerilor europene din PES solicită un ”mecanism puternic privind statul de drept”: Respectul pentru democrație și statul de drept trebuie să fie în centrul strategiei de redresare

Published

on

©pes.eu

Viitorul bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 și planul de redresare a UE trebuie să promoveze și sporească respectul pentru statul de drept, au transmis luni miniștrii afacerilor europene din cadrul Partidului Socialiștilor Europeni, reuniți în format de videoconferință.

Potrivit unui comunicat al PES, aceștia au discutat și despre situația tensionată din Mediterana de Est și evoluțiile politice din Belarus și au convenit că este nevoie de o abordare comună privind diferitele restricții de călătorie reimpuse de unele state membre în contextul unei recrudescențe a epidemiei COVID-19 pe continentul european.

”Europa nu mai trebuie să tolereze încălcarea drepturilor omului. Cetățenii merită să trăiască în societăți unde există independența justiției, libertatea presei, fără a se teme de acte de violențe împotriva lor sau a celor dragi. Respectul pentru democrație și statul de drept trebuie să fie chintesența planului de redresarea a Europei. (…) Avem nevoie de un mecanism puternic privind statul de drept pentru ne asigura că fondurile europene sunt folosite corect. Acest lucru nu ar trebui să fie negociabil”, a transmis președintele întâlnirii și ministru finlandez al Afacerilor Europene, Tytti Tuppurainen.

Miniștrii PES au convenit să se coordoneze înainte de reuniunea Consiliul Afaceri Generale (CAG), care va avea loc înaintea summitului Consiliului European, din 24-25 septembrie, unde șefii de stat sau de guvern vor discuta, între altele despre situația din Mediterana de Est și evoluțiile din Belarus, precum și relația UE-Rusia.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

David Sassoli, alături de Svetlana Tihanovskaia: Parlamentul European va continua să fie alături de oamenii din Belarus

Published

on

© European Uninon 2020 - Source EP

Președintele Parlamentului European i-a reiterat Svetlanei Tihanovskaia sprijinul Legislativului, astfel încât pentru a continua un dialog constructiv pentru a realiza o tranziție pașnică a puterii în Belarus.

„Parlamentul European a votat săptămâna trecută o rezoluție cu o largă majoritate care solicită respectarea drepturilor civile, politice și umane în Belarus și să sprijine ideea sancțiunilor pentru autorii violenței. Credem că cetățenii din Belarus trebuie să fie singurii autori ai destinului lor. Singura soluție viabilă este o tranziție pașnică a puterii. Sunt bucuros să-mi reiterez dorința de a coopera și de a continua dialogul cu doamna Svetlana Tikhanovskaya. Sunt foarte mulțumit de vizita ei astăzi în Parlament ca parte a călătoriei sale la Bruxelles pentru a vorbi cu diferitele instituții”, se arată în declarațiile făcute de președintele Legislativului în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Reamintim că Svetlana Tihanovskaia se află astăzi în Bruxelles, iar cu această ocazie a mulțumit Uniunii Europene pentru toată susținerea oferită cetățenilor din Belarus și pentru efortul pe care încă îl depun pentru a nu lăsa nesancționate autoritățile din Belarus pentru falsificarea alegerilor și pentru violența exercitată asupra protestatarilor pașnici.

Citiți și: Svetlana Tihanovskaia, recunoscătoare Parlementului European pentru Rezoluția pe Belarus: Una dintre deciziile cele mai importante ale Belarusului modern


Parlamentul European nu îl va recunoaște pe Alexander Lukașenko ca președinte al Belarus după ce mandatul său actual se va încheia, la 5 octombrie, și îndeamnă Uniunea Europeană să pună în aplicare, fără întârziere și în strânsă coordonare cu partenerii internaționali, sancțiuni ample și eficace împotriva tuturor făptașilor belaruși vinovați de fraudă electorală, de violență și de represiune în Belarus, inclusiv împotriva lui Alexander Lukașenko.

Într-o rezoluție adoptată joi cu 574 de voturi pentru, 37 de voturi împotrivă și 82 de abțineri, eurodeputații au respins rezultatul așa-numitelor alegeri prezidențiale din data de 9 august, desfășurate în Belarus, argumentând că acestea au avut loc ”cu încălcarea flagrantă a tuturor standardelor recunoscute la nivel internațional”. 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac, după întâlnirea dintre membrii PE și Svetlana Tihanovskaia, reprezentanta opoziției din Belarus: “Aleksandr Lukașenko trebuie declarat persoana non-grata în UE”

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Situația din Belarus ne ne amintește cât de periculos este orice regim totalitar susținut de Moscova, a afirmat luni eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), care a participat la o reuniune a Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European cu reprezentanți ai opoziției din Belarus, grup condus de candidata opoziției Svetlana Tihanovskaia.

“Situația din această țară ne amintește cât de periculos este orice regim totalitar susținut de Moscova. Lukașenco ar fi fost istorie astăzi fără sprijinul Rusiei, însă rămășițele dictatorilor de sorginte sovietică sunt menținute la putere pentru a păstra aceste state în zona sa de influență. M-a impresionat profund prezentarea liderilor opoziției de la Minsk. Represaliile la care sunt supuși oamenii nemultumiți de regimul Lukașenco sunt inumane. Faptul că sunt reținuți tineri, bătrâni, femei, unele chiar însărcinate, arată cât de diabolic este un regim ce face orice pentru a se menține la putere”, a spus Tomac, într-o postare pe Facebook.

Eurodeputatul român, care a contribuit la textele rezoluțiilor votate de Parlamentul European săptămâna trecută în privința situației din Belarus și a cazului Navalnîi, a reafirmat că “răspunsul UE la aceste abuzuri trebuie să fie dur”

“Lukașenco, după părerea mea, trebuie declarat persoana non-grata în UE”, a completat Eugen Tomac.

Aflată la Bruxelles, Svetlana Tihanovskaia a avut o întrevedere și cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, precum și o reuniune de lucru cu miniștrii de externe din țările UE.

Într-o rezoluție adoptată cu 574 voturi pentru, 37 împotrivă și 82 abțineri, Parlamentul Europeana a respins rezultatele oficiale ale “așa-numitelor alegeri prezidențiale” din Belarus din 9 august anul acesta, întrucât aceste alegeri s-au desfășurat printr-o “încălcare flagrantă a tuturor standardelor recunoscute la nivel internațional”.

Odată cu expirarea mandatului pentru actualul lider autoritar Alexander Lukașenko la 5 noiembrie, Parlamentul nu-l va mai recunoaște ca președinte al țării.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending