Președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, este la curent cu situația dramatică a migranților de pe nava spaniolă Open Arms cărora nu li se permite debarcarea în Italia și cere autorităților italiene să pună capăt acestei situații umanitare grave, se arată într-o postare publicată pe Facebook în cursul zilei de ieri.
,,Astăzi, secretariatul meu a intrat în contact cu comandantul navei Open Arms, care a descris condițiile de la bord ca fiind până la limita tolerabilității. Situația a devenit dramatică”, transmite, într-o notă, președintele Parlamentului European, David Sassoli.
Oficialul european solicită Italiei să permită debarcarea imediată a migranților de la bordul navei de salvare.
,,Sper că autoritățile italiene vor înțelege gravitatea și urgența umanitară de la bordul navei, permițându-le să intre astăzi în port”, a concluzionat acesta.
Deocamdată, doar 13 persoane au primit permisiunea de a păși pe uscat din cauza stării medicale grave.
Citiți și Comisia Europeană salută deschiderea celor șase țări europene, printre care și România, de a prelua o parte dintre migranții africani salvați din apele Mediteranei
Nava de salvare ,,Open Arms” se află de 14 zile în apele italiene, în apropierea Insulei Lampedusa, după operațiunea de salvare a unor migranți în largul coastelor Libiei, însă în dimineața zilei de vineri, 13 persoane au fost transportate de urgență pe uscat din motive medicale, potrivit BBC.
Premierul Giuseppe Conte i-a transmis ministrului de interne, Matteo Salvini, o scrisoare publică, în care îl acuza pe acesta de ,,colaborare neloială și de ,,obsesie” față de menținerea unei politici a ,,ușilor închise” în gestionarea situației în care este implicată nava Open Arms, deși chiar șeful guvernului i-a cerut să asigure asistența imediată a minorilor aflați pe ambarcațiune.
,,Îți înțeleg concentrarea fidelă și obsesivă pentru abordarea problemei imigrației prin reducerea acesteia la formula ,,ușilor închise. Ești un lider politic și te străduiești în mod legitim să-ți sporești constant sprijinul public”, a scris prim-ministrul italian.
În scrisoarea sa, Conte a spus că a convins șase țări ale UE să primească unii dintre migranți aflați bordul navei de caritate Open Arms, printre care și România. Celelalte cinci state membre care ar urma să primească migranții africani sunt Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia și Spania.
Citiți și MAE: România a răspuns pozitiv apelului Comisiei Europene de a reloca migranți din Malta. Țara noastră ar mai putea primi din migranții refuzați de Italia
Salvini a răspuns comentariilor lui Conte la o conferință de presă din afara orașului italian Caserta.
,,Da, sunt vinovat că am o obsesie pentru siguranța cetățenilor italieni și o obsesie pentru combaterea traficanților de oameni și a ONG-urilor complice ale traficanților de oameni. Șaizeci de milioane de italieni îmi plătesc salariul pentru această obsesie”, este răspunsul lui Matteo Salvini, citat de BBC.
Matteo Salvini a emis un decret prin care interzicea debarcarea în porturile italiene a migranților salvați pe mare, susținând că măsura este necesară pentru ,,protejarea ordinii publice”. Decizia lui Salvini, la care nu vrea să renunțe cu niciun chip, a înrăutățit atmosfera deja foarte tensionată din Guvern pe fondul retragerii partidului său, Liga, din coaliția de guvernare cu Mișcarea 5 Stele (M5S), și al solicitării privind organizarea de alegeri anticipate.
De asemenea, ministrul apărării, Elisabetta Trenta, membră a M5S, a refuzat să semneze un al doilea decret de urgență emis de Salvini prin care interzicea acostarea navei Open Arms în portul din Lampedusa, declarând că ,,sfidarea Curții este ilegală”, iar ,,politicul nu trebui să-și piardă umanitatea”, relatează Euronews.
Primul decret emis de Matteo Salvini a fost anulat prin decizia unui tribunal italian, însă chiar și în aceste condiții, nava de salvare refuză să acosteze dacă autoritățile italiene nu îi vor permite în mod explicit să debarce imigranții salvați din Marea Mediterană. Temerea echipajului este justificată în condițiile în care căpitanul navei Sea Watch 3 a fost arestat într-o situație foarte asemănătoare în luna iunie.
În aceeași situație se află și o altă navă de salvare la bordul căreia se află aproximativ 356 de migranți, care stau în așteptare între Malta și Italia. Până în prezent, nicio țară a UE nu a acceptat să preia migranții.