Președintele Partidului Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu, a efectuat marți o vizită în Bulgaria, acolo unde a avut o întrevedere cu Boyko Borisov, fostul prim-ministru al Bulgariei şi în prezent preşedintele partidului conservator GERB, și unde a participat la conferința internațională “The future of Transatlantic Relations”, organizată la Sofia.
Potrivit unei postări de pe pagina sa de Facebook, în cursul întrevederii, Diaconescu și Borisov au abordat atât teme privind cooperarea politică între PMP şi GERB cât şi o serie de subiecte privind securitatea şi stabilitatea în regiunea Mării Negre.
Capitala Bulgariei a fost marți gazda conferinței internaționale “The future of Transatlantic Relations”, organizată de Fundația Konrad Adenauer și Forumul de Securitate Sofia, cu participarea reprezentanților lumii academice din domeniile securității și apărării.
În intervenția sa din cadrul conferinței, Cristian Diaconescu a prezentat contextul politic și de securitate privind regiunea Mării Negre, precum și așteptările României în ceea ce privește reflectarea în noul concept strategic al NATO a răspunsului politic și militar al Alianței la amenințările tot mai intense generate în proximitatea estică a frontierei NATO.
Discuțiile purtate de fostul ministru de externe la Sofia au loc într-un context regional complicat și tensionat de intensificarea prezenței forțelor militare ale Rusiei la granița cu Ucraina, o temă aflată pe agenda unei videoconferințe extraordinare între președinții Statelor Unite și Federației Ruse.
Se crede că peste 94.000 de soldați ruși sunt masați în apropierea granițelor Ucrainei. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că Moscova ar putea planifica o ofensivă militară pe scară largă la sfârșitul lunii ianuarie, citând rapoarte ale serviciilor de informații. Oficialii americani au ajuns la concluzii similare.
Președintele american a declarat recent că el și consilierii săi pregătesc un set cuprinzător de inițiative menite să îl descurajeze pe Putin de la o invazie. El nu a oferit mai multe detalii, dar administrația a discutat despre parteneriatul cu aliații europeni pentru a impune mai multe sancțiuni Rusiei.
Secretarul de stat american Antony Blinken l-a avertizat pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la Stockholm, la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE, că Statele Unite și aliații săi europeni vor impune “costuri și consecințe severe Rusiei dacă aceasta va întreprinde noi acțiuni agresive împotriva Ucrainei”.
De asemenea, SUA au evocat în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la Riga, “probe” care ar arăta că Rusia ia în calcul „importante acțiuni agresive împotriva Ucrainei” şi au promis să o facă să plătească “un preţ ridicat” dacă va trece la fapte.
Pe cale de consecință, preşedintele american Joe Biden va transmite omologului său rus, Vladimir Putin, ”preocupările SUA faţă de activităţile militare ruseşti în apropiere de frontiera cu Ucraina şi va reafirma sprijinul SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritoriala a Ucrainei” în cadrul convorbirii pe care cei doi şefi de stat o vor avea marţi în format de teleconferinţă, potrivit Casei Albe.