Președintele polonez Andrzej Duda: Instituțiile UE ”au fost surde la nevoile statelor membre”

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat în fața ambasadorilor străini că instituțiile UE ”au fost surde la nevoile statelor membre”, făcând referire la Brexit și alegerile recente din unele națiuni.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker|| Twitter/Mateusz Morawiecki

În cadrul unei recepții susținute joi la palatul prezidențial pentru ambasadori, Duda a susținut că instituțiile Uniunii Europene poartă o responsabilitate pentru ceea ce el a numit „deziluzie socială” și le-a invitat să fie mai atente la nevoile națiunilor membre.

Instituțiile Uniunii Europene ar trebui să își asume responsabilitatea pentru această dezamăgire socială cu integrarea și ar trebui să analizeze greșelile făcute. Este o sarcină a instituțiilor UE de a construi o politică europeană armonioasă, dar nu să stigmatizeze, să împartă și să antagonizeze națiunile europene.”, a declarat acesta, potrivit Euronews.

Recent, președintele Consiliului European, Donald Tusk a criticat actualul guvern de la Varșovia spunând că este interesat de apartenența la Uniunea Europeană doar de dragul subvențiilor. Foatul prim-ministru al Poloniei a declarat acest lucru în condițiile în care țara sa a devenit primul stat membru din UE căruia i-a fost lansată procedura de activare a articolului 7 din Tratatul Uniunii privind încălcarea valorilor fundamentale. Totodată, președintele Consiliului European a spus că la Bruxelles există o ”speranță gigantică” că această situație nu va provoca o ieșire a Poloniei din UE, în condițiile în care, recent, Polonia a respins scenariul unui ”Polexit”, catalogându-l drept un ”science fiction”.

Premierul Morawiecki a avut o întrevedere marți seară, la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, unde au avut o ”dezbatere extinsă și constructivă”, potrivit unui comunicat al Comsiei Europene.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a decis să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

Polonia dispune de trei luni pentru a opera asupra măsurilor care au dus la punerea în aplicare a acestui articol.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.