Preşedintele polonez Andrzej Duda sfidează UE și numeşte 27 de judecători la Curtea Supremă, în pofida unei hotărâri judiciare

Preşedintele polonez Andrzej Duda a numit miercuri 27 de noi judecători la Curtea Supremă, făcând astfel încă un pas în reformare controversată a acestei instituţii, aflată la originea unor tensiuni cu Bruxellesul, relatează BBC News.

Şeful statului a procedat la aceste numiri în contextul în care Tribunalul Administrativ Superior (NSA) a stabilit că această procedură ar trebui să fie suspendată în aşteptarea unei hotărâri la recursul unor candidaţi care nu au primit unda verde a Consiliului Superior al magistraturii (KRS) – favorabil conservatorilor aflaţi la putere.

Duda a numit 19 judecători la Camera de Control Extraordinar şi de Afaceri Publice, şapte la Camera Civilă şi unul la Camera Penală.

El a făcut acest lucru fără să aştepte hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), căreia Comisia Europeană (CE) i-a cerut să suspende procedura în aşteptarea hotărârii pe fond a CJUE cu privire la această reformă controversată.

La 2 iulie 2018, Comisia a trimis autorităților poloneze o scrisoare de punere în întârziere referitoare la Legea privind Curtea Supremă, urmată, la 14 august 2018, de un aviz motivat. În ambele ocazii, răspunsurile autorităților poloneze nu au reușit să atenueze preocupările de natură juridică ale Comisiei, transmite executivul comuntiar.

Varşovia consideră că „organizarea apelului judiciar este de competenţa exclusivă a statelor membre” UE, iar stabilirea vârstei de pensionare a judecătorilor la 65 de ani nu încalcă în vreun fel dreptul european.

 

Citiți și:

 Comisia Europeană sesizează Curtea Europeană de Justiţie, acuzând Polonia de subminarea independenţei justiţiei

Franța și Germania fac front comun: Situația justiției din Polonia ”este mai urgentă ca oricând”

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.